Kutya betegségek

Hányás

A kutya elég gyakran visszaöklendezheti táplálékát. A gyomortartalom ugyanis a hasprés összehúzódása nélkül, pusztán a gyomorban lévő fokozott nyomás következtében is kiürülhet. Ilyenkor hiányzik a „hányási mechanizmus”, s az erjedés terjedelmét egyre növelő gyomortartalom – amikor a gyomor fala már nem képes ellenállni ennek a nyomásnak – a nyelőcső felé keres kiutat.

Kutya gyomorsav hányás

Az ismétlődő hányás valamilyen betegség jele, bár előfordul, hogy a kutya olykor-olykor, reggelenként gyomornedvet hány és a legalaposabb vizsgálat sem derít ki semmiféle komolyabb bajt az állatnál. Ilyenkor az eb szervezete csupán a felesleges mennyiségben termelődött gyomorsavtól próbál megszabadulni.

Kutya torokgyulladás hányás

Torok- vagy mandulagyulladás következtében a kutya naponta többször is hányhat, méghozzá habos, fehér váladékot. A gyomorból kiürülő hányadék viszont inkább sárgászöld színű.

Kutya hányás: betegségek kezdete

A hányás különböző betegségek kezdete lehet: gyomor-, nyelőcsőbajok, bélbetegségek, béleltömődés, bél- és gyomorcsavarodás, bélférgesség, vese- és májbetegségek, agyvelőgyulladás, húgyvérűség. Gyakran okoz hányást a nyelv gyökén megakadt csontdarab, halszálka és fű is.

A kutya hányadéka néha ijesztően sok, olykor pedig csak néhány csepp habból áll. Előfordulhat, hogy galand- vagy orsóférgeket, esetleg idegen tárgyakat vagy vért, epefestéket tartalmaz. Sötétvörös vért hányhat például, ha vérző sebet nyalt vagy ha ételében véres, nyers hús is volt. Világospiros vér a hányadékban (rózsaszín hányás) többek között az emésztőrendszer felső szakaszának (torok, szájüreg, nyelőcső) friss sérüléseiből eredhet, amit csontszilánk vagy az ételbe került bármilyen hegyes idegen tárgy idézhet elő.

Kutya hányás: az a fránya zötykölődés

Vannak kutyák, amelyek hányingert kapnak és hánynak is valahányszor gépkocsiban utaztatjuk őket.

A kutya szándékosan is hányhat. Erről egyébként bárki meggyőződhet, ha kedvencének valamilyen keserű orvosságot ad be. Ilyenkor a nem kívánatos gyógyszert sokkal gyorsabban üríti ki a gyomrából, mint amennyi idő alatt az egész mennyiséget beönthetnénk a szájába.

Mit egyen a kutya hányás után? – Hányás kezelése

A kezelés megkezdésekor a hányás okának felderítése rendkívül fontos feladat. Mindenféle hányás után ajánlatos az állat koplaltatása, illetőleg kímélő diétára fogása.

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv