Érdekességek, hasznos információkKönyvajánló: kutyás könyvekKutya tanítása

Képzeletbeli póráz

Ekard Lind sokáig kutatott egy olyan fogalom, jelkép után, amely egy természetes példát tükröz és egyfajta közvetítő szerepet fejez ki az ember és a kutya között. A „képzeletbeli pórázban” megtestesül a – pédamutatói értelemben vett – vezetői szerep és a kontroll.

A kutyának meg kell tanulnia kizárni a kedve szerinti cselekedeteket és hatalmas energiáját más motivációra irányítani.
Meg kell tanulni várni és „hagyni fékezni magát”, ahogy az ember mondaná.
Ezért a „képzeletbeli póráz” egyszerre jelent egy állapotot, egy folyamatot és azt a külső jelet, amelyikhez mindez kapcsolódik.

A képzeletbeli póráz igazi jelentősége az, hogy általa pozitív módon tanítjuk és pozitív módon kontrolláljuk a kutyát.

Képzeletbeli póráz kialakítása

Az etetőtálat (benne a táplálékkal) fogjuk az egyik kezünkbe, míg a másik kezünket meg- és szétfeszített ujjakkal tegyük a tál elé és egy pillanatra merevedjünk meg az egész testünkkel.

Erre a testhelyzetre minden bizonnyal egy várakozó állást fog felvenni a kölyök, s ebben a pillanatban már fel is oldjuk a képzeletbeli pórázt és megjutalmazzuk azzal, hogy odaadjuk neki az ételt, miközben mondjuk, hogy „Tied” vagy „Eheted”.

Nagyon fontos figyelni arra, hogy kezdetben a kölyök várakoztatása ne legyen több 1 mp-nél! Még akkor se hosszabbítsuk meg eleinte ezt az időt, ha úgy látjuk, hogy kutyánk képes lenne tovább várni.

Ha az 1 mp-es várakozás már jól megy, akkor fokozatosan lehet nyújtani a várakozási időt.

Forrás: Ekard Lind – Játszva motiváljuk kutyánkat

Már önmagában az is elég lehet, ha az etetési „rítus” kialakításához használjuk a képzeletbeli pórázt, de ennél sokkal több is kihozható belőle.

Bár a Lind könyv a 90-es évek végén íródott és azóta még tovább finomodtak a tanítási módszerek, ezzel együtt nagy kincsnek számít és még ma is tanulhatunk belőle a játékról és a jó kapcsolat kialakításáról. Már ha egyáltalán sikerül még bárhol is beszerezni…