KutyafajtákNépszerű kutyafajták

Tibeti masztiff

tibeti masztiff

Tibeti masztiff – A Himalája fejedelme

„Egy eredendően önálló területvédelemre kialakított fajta – a többi nagy testű pásztorkutyával egyetemben – teljesen másfajta hozzáállást igényel, mint az őrző-védő munkakutyák. Idegenekkel szemben tanúsított eredendő bizalmatlansága, a rábízott terület védelme vérében van. Mindehhez hozzájárul, hogy munkája során mindig is önálló döntések meghozatalára kényszerült, tehát nem parancsra, hanem saját belátása szerint cselekedett. A hagyományos őrző-védő kiképzés már alapfelállásában sem igazán felel meg a fajta eredeti habitusának, hiszen ezek a kutyák egyedül, vagy többed magukkal, de önállóan látták el a házőrzés (területőrzés) feladatát, nem pedig gazdájuk személyes testőreként dolgoztak. Ráadásul született intelligenciájuknak köszönhetően hamar átlátják a helyzet „mesterséges” mivoltát is.

Ha azonban sikerül kizökkenteni őket és támadásra szánják magukat, akkor azt leginkább védőösztöneikre hallgatva teszik. Ez azt jelenti, hogy a tibeti masztiff – de más hasonló fajták is –  nem „zsákmányszerző játéknak”, hanem komoly harcnak fogja fel az imitált küzdelmet. Sokszor megfigyelhető, hogy ilyen helyzetben szinte alig törődnek az orruk előtt lengetett csibészkarral és az ember megfogására törekednek. Az sem ritka, hogy a kar megszerzése után azonnal eldobják azt és rögtön a segéd után kapnak.

Mindezek tükrében könnyen felmérhető, hogy egy tibeti masztiffnak őrző-védő képzése nem javasolt, mert olyan erőket szabadíthat fel, melyek pusztító következményei beláthatatlanok.  Bízzunk a több, mint 2000 ezer éves múltban, a hatékony házőrzést – ösztönös adottságainak köszönhetően – magától is képes megbízhatóan ellátni.

Ennek ellenére igenis érdemes kutyaiskolába járni vele és akár egy kísérőkutya (BH) vizsga sem feltétlenül elérhetetlen álom. Megfigyelőképessége nagyon jó, új feladatokat gyorsan elsajátít, de hajlamos felülbírálni az utasításokat és csak akkor engedelmeskedik, ha értelmét látja. Ez előrevetíti, hogy valószínűleg nem kap majd „Eminens tanuló emlékérmet”, de az is bőven elég, ha kiképzés során megtanul idegen emberek, kutyák társaságában kultúráltan viselkedni, ami kezelhetővé teszi, ugyanakkor attól sem kell tartani, hogy ez később őrző képességének rovására válik.”

Forrás: Balaskó Norbert


Tibeti masztiff leírása

Nagy termetű, rendkívül izmos, komor tekintetű, kissé az újfundlandira hasonlító kutya. Feje hatalmas, szeme barna, füle lelóg. Háta egyenes, mellkasa széles és mély, hasa kissé felhúzott. Végtagjai oszlopszerűek, egyenesek, párhuzamosak. Farkát a hátára kunkorítva tartja, végén a szőr parádés csokrot alkot. Színe fekete-cser, sárgásbarna, kékesszürke.

Tibeti masztiff eredete

Ősi tibeti fajta. Arisztotelész szerint: „Alighanem a kutya és a tigris kereszteződéséből származik.” Tibeten kívül tulajdonképpen sehol sem honosodott meg igazán. Eredeti neve: Tibetan Mastiff.

Tibeti masztiff tulajdonságai

Vad, félelmet nem ismerő, önálló.

Tibeti masztiff alkalmazása

Valamikor régen a jószágot őrizte a farkasoktól, leopárdoktól és mindenfajta ellenségtől, félelmetes őrző-védő kutya.

Profil: mindenes munkakutya.
Marmagasság: 80 cm.
Testtömeg: 80-100 kg.
Táplálékigény: 2000-2200 g/nap.
Alomszám: 3-7 kölyök.
Várható élettartam: 10-14 év.

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv

tibeti masztiff kölyök