Kutya tanításaLegolvasottabb cikkek

Klikker: klikker használata, klikker tréning, klikker módszer

Amikor Magyarországon elkezdett elterjedni a klikkerezés, sokak körében lett népszerű nagyon gyorsan, ami azt eredményezte, hogy – sajnos – többen félreértették a klikker módszert és annak lényegét. Ez a cikk azért született, hogy segítsen elindulni annak, aki még csak most hallott a klikkerről és most ismerkedik a lehetőségekkel.

Mi az a klikker?

klikker
Egy kicsi műanyag doboz, melyben egy fémlap van. Nyomásra ez a fémlap egy jellegzetes – és mindig ugyanolyan – „klikk” hangot ad ki. Azt azonban fontos leszögezni, hogy nem maga a klikker a lényeg (mekkora, milyen színű, milyen hangú), hanem a tanítási módszer, azaz ahogyan tanítjuk a kutyát.

Azt is fontos tisztázni, hogy a klikker nem csodaeszköz, amivel gombnyomásra tudni fogja a kutyánk, hogy mikor és mit tegyen, hanem egy olyan segédeszköz, aminek segítségével könnyebben tudathatjuk a kutyánkkal, hogy milyen viselkedést várunk el tőle.

A klikker képzési technikáról bővebben később lesz szó, addig is nézzük egy gyakori kérdést:

Minden kutyánál használható a klikker?

A klikkerezés nem csak, hogy minden fajta, nemű, korú kutyánál működik, hanem minden állatnál egyaránt használható. A „Mi is az a klikkerképzés?” című cikkből megtudhatjuk, hogy a klikker tréning gyökerei egészen az ’50-es, 60-as évekig nyúlnak vissza, s legelőször tengeri emlősöket (főként delfineket) tanító állatgondozók körében terjedt el. Az állatkertekbe és a háziállatot tartók köréhez a ’90-es években jutott el, míg kis hazánkban 2008 körül robbant be.

Klikker képzéshez szükséges eszközök

Először is szükségünk lesz egy klikkerre és megfelelő mennyiségű finom falatra. Finom falat alatt nem száraz tápot értünk és nem olyan ételt, amit amúgy is vacsorára kapni szokott kedvencünk. Hiába szeretem nagyon a rántott húst, ha ebéd után desszertként is azt kellene ennem, akkor nem hiszem, hogy őrült lelkesedés töltene el.

A jutalomfalat mindig valami nagyon finom, könnyen lenyelhető étel legyen, pl. főtt csirke, sült csirke, sajt vagy virsli. A különböző jutalomfalat címen kapható zacskós „cuccokat” szinte kivétel nélkül felejtsük el! (Mivel száraz, ezért félrenyelheti, szomjas lesz tőle a kutyánk, plusz a lendületet is megtöri az állandó rágcsálás stb.)

Klikker használata, avagy hogyan használjuk jól a klikkert

Kondicionálás

A Pavlovi elv alapján, először semmi mást ne csináljunk, csak klikkeljünk egyet, majd közvetlenül utána adjunk jutifalatot a kutyának. Ezt ismételjük néhányszor, s ha jól csináljuk, akkor elég hamar megtanulja, hogy a klikk hang után jutalomfalatot fog kapni.

Akkor tudjuk, hogy jól kondicionáltunk, ha egy semleges szituációban klikkelésre odajön hozzánk a kutya és várja a falatot.

Klikkerezés aranyszabályai

  1. Minden klikk után jár a jutalomfalat
  2. Előbb a klikk, aztán a falat
  3. A kívánt viselkedés közben, ne pedig utána klikkeljünk

További 8 aranyszabály Vámosi-Nagy Nóra: Klikk! Ahogy a kutyák szeretnek tanulni című könyv 26. oldalán.

Klikker tréning fajtái

  1. Elkapás – a kutya magától csinál valami olyat, amit mi szeretnénk, kapjuk el a pillanatot
  2. Megvezetés – jutalomfalattal, motivációs tárggyal irányítsuk abba a pozícióba a kutyát, amit várunk tőle
  3. Célkövetés – a kutya számára semleges tárggyal irányítsuk a kutyát (ez már nehezebb technika a korábbiakhoz képest)
  4. Formálás – olyan, mint a hideg-meleg játék… A kutyának ki kell találnia, hogy mit szeretnénk tőle
  5. Modellezés – Állítsuk be úgy a környezetet, tárgyakat, hogy a kutya a kívánt pozíciót vegye fel, a kívánt viselkedést csinálja
  6. Utánzás – Érjük el, hogy egy másik kutyát utánozva a mi kutyánk is végrehajtson bizonyos feladatot pl. behívás. (Ezt a technikát csak ritkán, kevés szituációban, kevés feladathoz lehet használni.)

Részletesen kifejtve, előnyökkel, hátrányokkal a klikker tanítás fajtái: Vámosi-Nagy Nóra: Klikk! Ahogy a kutyák szeretnek tanulni című könyvben.

Hogyan kezdjünk hozzá a klikker tréninghez?

A klikker képzés sokkal bonyolultabb annál, mint aminek a fenti leírás alapján tűnik! Rengeteg apróságnak tűnő dologgal el lehet rontani a tanítást – még haladó kutyásként is, kezdőként pedig pláne!  Aki el szeretné sajátítani a klikker módszert, mindenképpen javaslom, hogy keressen fel egy klikker képzést támogató kutyaiskolát vagy mélyüljön el részletes anyagokban, könyvekben.

Az interneten sok hasznos leírást találhatunk, pl. a Klikker a gyakorlatban – kezdőknek cikk alaposan bemutatja mit és hogyan kell csinálni.

Jó szívvel ajánlom Vámosi-Nagy Nóra: Klikk! Ahogy a kutyák szeretnek tanulni című könyvét, amelyben érthetően, pontosan, egyértelműen és humorosan le van írva minden, amit a klikkerezésről tudni érdemes. (Én is ebből tanultam) Vámosi-Nagy Nórának egyébként nagy szerepe volt itthon a klikker módszer kidolgozásában, ráadásul az első magyar nyelven megjelent klikkeres művet is ő fordította.

Sok sikert kívánok a klikker használatához!