Kutyafajták

Jack Russell terrier

Jack Russell terrier

Jack Russell terrier – Pillantás a Maszk mögé

„Az Angolok mindig találtak valamilyen ürügyet egy új terrier fajta kitenyésztésére. Nem volt ez másképp a Jack Russell esetében sem. A tiszteletes, aki állítólag maga is szenvedélyes vadász és lovas volt, olyan kutyát szeretett volna megalkotni, mely képes lépést tartani a foxival, ugyanakkor kellőképp elszánt és erős, hogy az üldözés után sikeresen szálljon harcba a vörös ravaszdival föld alatti kotorékában. Bár a Jack Russell valóban hihetetlen állóképességgel rendelkezik, a fajtát tartó, gyakorló lovasok állítása ezzel ellentétes. Szerintük átlagos teljesítőképessége 10 km körül mozog, ennél hosszabb távon már nem tartanak lépést a lovakkal. Ez elhihető, hiszen hosszúkás testfelépítésük, rövidebb lábaik inkább az üregekben válnak előnyükre, mint maratonfutáskor. Az ellentmondást logikusan hidalja át az a nézet, miszerint lovas vadászatok alkalmával a hajsza során a Jack Russell lovaglótáskában utazott, és csupán a helyszínre érve küldték bevetésre. Nehéz eldönteni, kinek is van igaza, mindenesetre 25-30 cm magas, 5-6 kilós testalkata valóban inkább „táskakompatibilis”, ezért ez utóbbi verzió tűnik hitelesnek.

A kellő körültekintéssel választott tenyésztő és a megfelelő kiskutya csak az első lépés a Jack Russell-el való problémamentes együttéléshez vezető hosszú úton. Mivel ez a pöttöm jószág tipikus terrier jellemvonásokkal bír, mindenki alaposan fontolja meg, mielőtt belevág tartásába. Egy „terrieres gazdi” mindenekelőtt türelmes, nagyon türelmes. Enélkül ugyanis néhány nap, vagy hét alatt pokollá teheti életét ez a miniatűr energiabomba. A Jack Russell ugyanis igencsak konok kis jószág. Mialatt minden bájával igyekszik elaltatni gazdáját, szinte egyetlen adandó alkalmat sem hagy ki, ha saját akaratának érvényesítéséről van szó. Éppen ezért a birkatürelem mellett sziklaszilárd következetesség szükséges neveléséhez, melyre leginkább a fegyelem, más szóval tekintélytisztelet kialakításakor lesz szükségünk, mely nem hiányozhat a Jack Russell életéből. Enélkül pillanatok alatt mancsába ragadja az irányítást és felülkerekedik önálló, magabiztos lénye, melyet azután igen nehéz ismét normális mederbe terelni.

A fegyelmezést persze amolyan „terrieresre” kell venni. Bár a Jack Russell apró testében hatalmas öntudat lakozik, lelkében talán még annál is nagyobb szív dobog és képes teljesen ráhangolódni gazdájára, ezért nevelése során a durvaságot, gorombaságot el kell kerülni. Terrieres konokságát, akaratosságát amúgy sem lehet kinevelni belőle, vagy ha mégis megtörjük, akkor egy életre tönkre tettük kutyánkat. Ehelyett sok játékkal és kellő motivációval jelentős sikereket érhetünk el nála. Természetesen a Jack Russell terrier nem fogja hagyni, hogy a világ legjobb kutyakiképzőinek gondoljuk magunkat, de hát a terrier tartás már csak ilyen mesterség…”

Forrás: Balaskó Norbert


Jack Russell terrier leírása

A foxterrierre emlékeztető, masszív, izmos testű kis kutya. Feje viszonylag nagy, elkeskenyedő, szeme sötétbarna, orrtükre fekete. Füle V alakú, előrebicsakló, valamivel nagyobb, mint a foxié. Mellkasa mély, háta egyenes, ágyéka rövid, izmos. Végtagjai jó csontozatúak. Farkát kurtítják. Színe fehér, a pofáján és a testén vörhenyes jegyekkel. Rövid és hosszú szőrű változatban tenyésztik.

Jack Russell terrier eredete

Parson Jack Russel angol plébános tenyésztette ki a drótszőrű foxterrier és más angol terrierek keresztezésével.

Jack Russell terrier tulajdonságai

Szívós, kitartó, élénk, bátor.

Jack Russell terrier alkalmazása

Kotorékeb; valaha nélkülözhetetlen patkányvadászként szolgált az istállók környékén. Manapság főként kedvencként tartják. Ritka fajta.

Profil: kotorékeb, kedvenc.
Marmagasság: 22 cm.
Testtömeg: 9 kg.
Táplálékigény: 600 g/nap.
Alomszám: 4-6 kiskutya.
Várható élettartam: 10-14 év.

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv

Jack Russell terrier kölyök