Kutyanevelés fajták szerintLegolvasottabb cikkek

Rottweiler nevelése

Kölyök rottweiler nevelése

kölyökkutya fejlődése kapcsán már megtudtuk, hogy amit a kölyök az első 16 hétben megtanul, azt később sem felejti el.
Az első hat hónap folyamatos, napi szintű tanítással, gyakorlással és a kötödés kialakításával kell teljen! Nem szabad elhanyagolni, halogatni, mivel még könnyedén formálhatjuk, alakíthatjuk a kölyök rottweilert. Ekkor még együttműködő, készséges, de ha magára hagyjuk, várjuk, hogy felnőjön, akkor sokkal nehezebb dolgunk lesz.

Rottweiler nevelése - Zami 2 hónapos

Ráhangolódás a kutyára. HOSSZÚ HÓNAPOK, folyamatos tanulásnak kell következnie a kis ebbel, hiszen a kutya fejlődésével más-más szakaszok, problémák, megoldandó feladatok lépnek be az életünkbe.
Reménytelennek tűnő helyzetek, lassú haladás érzése van az embernek, amikor kölyökkutyát nevel.

Olyan jó lenne, ha a kutya mindent tudna, csak öröm lenne minden együtt töltött idő.
Ezzel szemben, nem lehet vödörrel önteni a tudományt, a kis rottweiler fejébe – bármennyire is szeretnénk. Irreálisan magas követelményeket állítani nem érdemes, hiszen a kölyök szervezetének fel kell épülnie, elég érettnek kell lennie fejben, agyilag, hogy nagyobb terhelést elbírjon!
Egyetemre se iratunk be egy csecsemőt. 

Csalóka a látszat, hogy az értelmes rotti mindent megért, hamar ismétel, másol dolgokat. Az alapok lerakását komolyan kell venni, ne csak elvárásokat fogalmazunk meg a kutya felé!

Legfontosabb szempont, amit a kölyök rottweiler nevelése során figyelembe kell venni

Pihentető és hasznos tevékenység legyen mindkettőnk számára minden tanulás, minden esemény! Úgy kell kihozni a kutyából a maximumot, hogy nekünk is, neki is öröm legyen. 
Természetesen nem happy meg örömteli minden, van bosszúság, rosszul elsülő dolgok, hibák, rossz döntések, bosszantó események. Le kell rendezni, át kell gondolni, tanulni kell belőle, majd továbblépni.

(Megjegyzés: Vegyünk példát a kutyánkról! Ő nem rágódik se a múlton, se a jövőn. Mindig a jelenben él és az éppen aktuális dolgokkal foglalkozik. Nem bosszankodik hosszasan, könnyen ki tud zökkenni helyzetekből, pillanatok alatt tovább tud lépni. Tegyünk mi is így! Legyünk tudatosak és mindig a jelen pillanattal foglalkozzunk, hogy tökéletesen rá tudjunk hangolódni a kölyökre.)

Sok gyakorlással rakjuk le az alapokat

A mindennapi feladatok tanulásához, a problémamentes együttéléshez szükség van a kutya helyes jellemének felismeréséhez, ezért elengedhetetlen a szocializáció, sok közös élmény különböző helyszíneken. Cél az alapengedelmesség, nyugodt séták, nyugodt, feszültségmentes hétköznapok, a bizalmon és a szoros kötődésen alapuló feltétlen engedelmesség.

Rottweiler nevelése ismerkedés

Figyeljük meg a rottweilerünk jellemét

  • Hogyan reagál a kutya a környezeti ingerekre?
  • Hogyan reagál idegen helyre, idegen tárgyakra, zajokra, szokatlan látványra, másik kutyára, idegen emberre, ismerősre?
  • Mennyire figyelmes, mennyire merül el a szagok világában?
  • Mennyire gyors vagy esetleg lassú felfogású?
  • Mit történik, ha elfárad? Lefekszik, túlpörög, nyugtalan?

Apró jelek, amiket érdemes tudatosan szemlélni. Ne csak elvárásokat támasszunk a kutya felé saját igényeink szerint, hanem figyeljünk rá is!

Rottweiler nevelése 7-8 hónapos korban

Kamaszodva, 7-8 hónapos kortól már magasabb követelményeket is állíthatunk. Kezdődhet a tanulás! Formagyakorlatok, alapozás, elvárások különböző helyzetekben.
(Feladatok konkrét leírással: Rottweiler tanítása.)

Ha kölyökkorban jó kapcsolatot alakítottunk ki kis rottweilerünkkel, akkor 7-8 hónapos kor után már csak arra kell figyelnünk, hogy ezt fenn is tartsuk.
Ha minden nap rendszeresen lefárasztjuk (séta, futás, görkoris futás, kerékpáros futás), következetesek vagyunk és betartjuk a kutyanevelés szabályait, akkor nagy baj nem lehet. 🙂

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)