KutyatartásLegolvasottabb cikkek

Rottweiler tulajdonságai, fajtaleírás

Rottweiler Siroccó ÚzóEgyszer régen valaki aki kacérkodott egy Rottweiler kölyök hazavitelének gondolatával megkérdezte, hogy melyikhez lehetne hasonlítani az egyéb fajták közül a rottweilert? Akkor azt találtam neki mondani, anélkül, hogy hosszasan törtem volna a fejem, hogy egy jó rottweilert csak egy másik jó rottweilerhez lehet hasonlítani.

Akkor ez az emberke a kétkedők tipikus arckifejezésével adta tudomásomra, hogy egészen picinykét túlzásnak véli, amit mondtam. Ma már ő is tudja, hogy ez így van! Persze nem győzőm eléggé hangsúlyozni, hogy amiről én beszélek rottweiler címszó alatt az a régi klasszikus alkatú és idegrendszerű, szilárd egészségű és jellemű eb.

Tehát, mint mondtam, ez az eset régen esett, azóta volt bőven időm elgondolkodni, hogy ha valakinek tényleg szeretném kifejteni az én kedvenc fajtám és más kategóriába sorolt ebek közötti különbséget, mit is kéne mondanom.

Rottweiler tulajdonságai, fajtaismertető

Kezdjük talán azzal, hogy a rottweiler munkakutya, de nem bányász, nem földműves és nem szalagmunkás. Nem az a típus, aki naponta ezerszer meghúz négy csavart egy komplikált szerkezetben anélkül, hogy meg akarná érteni, hogy miért jó, ha meghúzza azt a négy csavart, isten bocsá’ talán még azt is kipróbálná, hogy mi van akkor, ha nem húzza meg eléggé, vagy semennyire sem.

Ha repülős hasonlattal akarnék élni, akkor azt kell mondanom, hogy egy repülőn előbb lenne másodpilóta, mint robotpilóta. Vagy például, ha kártyázna, akkor ultit játszana nem BLACK-JACK-et. Hát ennyit röviden arról, ha a rottweilert emberi léptékkel szeretnénk megismertetni.

Mondjuk ki, a rottweiler nem egyszerűen egy kutya, ő egy igazi jó barát, okos, bátor és gazdáért bármire képes. Szeret engedelmeskedni, de nem bárkinek, szeret dolgozni, ha látja értelmét, imádja a harci játékokat, de még jobban az igazi vagy legalábbis számára igazinak tűnő harcot. Hát valami ilyesmi az a rottweiler, amit mi szeretünk.

A rottweiler tulajdonságai, melyek annyira, szeretetre méltóvá teszik a következők:

Nyugodt, kiegyensúlyozott, erős idegzetű, erős egyéniség, ezért megfelelő vezetőre van szüksége, aki képes a kutya jó tulajdonságait azoknak megfelelően kihasználni. Aki a szükséges következetes kiképzést biztosítja számára, hogy az állat szívesen és készségesen beilleszkedjen az emberi családba.

Mindig gondoljunk arra, hogy ezeket az állatokat VÉDELEMRE tenyésztették.

A rottweiler feltétel nélkül, teljes önfeladással véd és őriz minden családtagot, legyen az gyerek vagy kis állat.

Különleges felelősségünk abban áll, hogy ne éljünk vele vissza és ne provokáljuk könnyelműen ezt a remek tulajdonságot.

E fajtának egy további kellemes tulajdonsága, hogy a lakásban tartott egyedek is nyugodtan és feltűnés nélkül viselkednek. Semmi felesleges csaholás, semmi zavaró hektikus rohangálás. Nyugodtan és higgadtan élvezi az emberek jelenlétét. Az elmúlt évtizedek jelentős változása a fajtában, hogy a szocializáció, a barátságosság elvárás lett! Családi, kísérő, sport kutya jelleg erősödött, míg a szolgálati célra való megfelelés visszaszorult.

Rottweiler – kan és szuka tulajdonságai

Kan rotti előnyei, hátrányai

Nagy, erős, impozáns, általában az életének már korai szakaszában kezdi őrizni a javakat, hamarabb, mint a szuka. Mihelyt a serdülőkorba ér – amit a lábemeléses vizeléssel való területjelölés árul el – már készen áll a terület őrzésére: ugat, jelez az idegen közeledtére.

rottweiler tulajdonságai - Siroccó Úzó
Siroccó Úzó

Kutyacsapatban a vezető helyre törekszik, ezért sokan megijednek az „agresszivitásától”, ami morgásban és többnyire domináns pózolásban nyilvánul meg.

Látványosan kijelöli a területét, viszont éppen ezek a jelölések tönkre is tehetik a díszkertet. Egy karakteres kan hajlamos a dominancia fitogtatására, sok és határozott foglalkozást igényel. Kezdő, határozatlan ember, kisgyerek, vagy korlátozott fizikai lehetőségekkel rendelkező idős emberek mellé nem javasoljuk. Bár felnőttkori ivartalanítással sokat javíthatunk e hátrányokon, de fizikailag úgy is nehéz.

Szuka rotti előnyei, hátrányai

A szuka kisebb, finomabb felépítésű, hajlékonyabb, kedvesebb és sokkal inkább „kertbarát”. Nem lábfelemeléssel jelöl. Ritkábban tör dominanciára, toleránsabb a gyerekekkel és öregekkel. Bár őrzőhajlama legalább olyan intenzív, mint a kanoké, az jóval később kezd kialakulni, úgy másfél éves korában (ez általában a harmadik tüzelés utáni időszaka).

Rottweiler szuka egy vizsla szukával
Úzó testvére: Siroccó Uncsi, Sziszi – Dalmával

Rottweiler és a munka, kiképzés

A rottweiler komoly munkaképességgel rendelkező kutya. Ez azonban támaszt némi követelményt a tulajdonossal szemben. Mint munkakutya, a rottweiler elsorvad, ha nem nyújtunk neki kihívásokat. Töri magát a munkáért, szüksége van elegendő elfoglaltságra. Munkakedvét ki akarja elégíteni. Ha a rottweilert nem szolgálati célra tartjuk, lehetőség van arra, hogy kutyasportot űzzünk vele.

Nem fog ellenállás nélkül végrehajtani számára értelmetlennek látszó parancsokat, sőt néha azt a benyomást kelti mintha nehéz lenne a felfogása. Kiképzést, nem, pedig dresszúrát kíván. Néhány más fajtával ellentétben, amit egyszer megtanult, az egész életében megmarad abban a szeretetreméltó, konok fejében.

Kitűnő emlékezőtehetsége azonban szolgáljon figyelmeztetésül mindazok számára, akik valaha is bántották!

Aki egyszer kivívta haragját, soha többé nem szerezheti vissza a bizalmát!

Törzskönyves rottweiler

Gyakran találkozunk az érveléssel: „Nekem nem kell törzskönyv, nem akarom tenyészteni.” Mindig fontolja meg, hogy a törzskönyv egyfajta egészségbizonyítvány.

Csak tenyésztésre alkalmas, válogatott állatoktól származnak törzskönyves kölykök. Hogy milyen átfogó vizsgálatokat végez egy lelkiismeretes fajtatenyésztő egyesület a tenyésztésre alkalmas egyedek kiválasztása során, arról is érdemes tájékozódni. Ez az ADRK , a FAJTA ADÓ tenyésztő egyesület ajánlása 12-évvel ez előttről!

Rottweiler kölykök, alom

A kölyök árában a törzskönyvezés, a származási bizonyítvány kiváltása csak elenyésző tétel, sok más költség mellett.

Rottweiler ár

Ennek a fejezetnek a végére hagytam – talán a tudatalattim hatására, mert nagyon nem szeretem témát -, hogy mennyibe kerül a kis rottweiler. Ma Magyarországon tenyésztőtől vásárolt kölyök ára tartalmazza a belefektetett pénzt, energiát, munkát, a kennel eredményességét, bizonyos márkanevet, a kiállítási címek elérésének költségeit is. Így az árban nagy szórások lehetnek, ezért azt szoktuk mondani, hogy telefonon nem szabad kutyát venni, és természetesen eladni sem!

Megismerkedésünk a rottweiler fajtával

Ma már úgy mondják kutyás berkekben, hogy a fajta honosítói, akik az első példányokat Magyarországra hozták, Süli Attila és Krausz Győző. Munkakutyás és tenyésztő ajánlásával, segítségével érkezett az első két szuka rottweiler, még 1970-ben. Majd 1980-ban tenyészteni is kezdtünk.

első rottweiler szuka Magyarországon és Győző

Hosszú, sok örömet adó út vette kezdetét, ami nem mindig volt sikertörténet. Hiszen a tenyésztésben nem csak sikerek, de buktatók is vannak. Bizony meg kell tanulni a mesterséget, hosszú évek munkájával tenyészállományt kell felnevelni.

Az első lépések, hogy veszünk egy kant és egy szukát, még nem tenyésztés. Tenyésztéssé akkor válik, ha a fajtát jól ismerve, meghatározott céllal, de akár egyéni elképzeléssel vágunk bele és kitartóan folytatjuk több éven és több kutyás generáción át.

Az elképzelés helyességét, munkánkat, tenyészetünk nevével fémjelzett kutyáink igazolják vissza.

Jelenthet ez nagyon sok elégedett gazdit, de jelenthet konkrét címeket minősítéseket, amit kutyák elértek kiállításon, munkavizsgákon. Nem egy két kiemelkedő példány, hangzatos reklámfogásként, oldalas listákon felsorolva a győztességeket. Sokkal inkább jelenti, hogy számon tartjuk, megmutathatjuk, a mindenkori alom összes kutyáját, akik egészségesek, jól neveltek, hordozzák a fajtajegyeket, szépek.

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)