Kutya tanításaLegolvasottabb cikkek

Kutya behívása, kutya behívás tanítása

A legfontosabb és talán a legnehezebb feladat megtanítani a kutyánknak, hogy mindig, minden körülmények között odajöjjön hozzánk, amikor hívjuk. Éppen ezért sokszori, rendszeres gyakorlást igényel és a siker érdekében nagyon következetesnek kell lennünk – még ha néha ez nehéz is.

Kölyökkutya behívása, behívás tanítása

A behívás alapja a szoros kötődés kialakítása , az emberrel, a gazdával, a családdal! Ez otthon kezdődik, de már az első séták alkalmával is bízhatunk a kicsi kutya ösztönében, hogy a családot követni kell! A követés ösztöne mélyen kódolt a kutyában és az alomból elhozva még működik! Ezt kell megtartani és nem elrontani azzal, hogy csak pórázon vonszoljuk a kutyát!

Kutya behívása – 1. fázis

Otthon, lakásban vagy kertben kezdjük a tanítást, akkor, amikor nincs semmi elvonó inger. Kedvesen, magas hangon, jó kedvűen csalogassuk a kutyát, guggoljunk le hozzá és amikor odajön, akkor nagyon-nagyon örüljünk neki és dicsérjük – simogassuk – meg. Így már eleve kialakul benne, hogy ha odajön hozzánk akkor csupa pozitív élmény éri.

Nagyon jó módszer és biztos siker, ha etetés előtt csörgetjük a tálat és közben mondjuk a nevét és a „gyere” vagy „gyere ide” vezényszót. Így nem csak a behívás vezényszavát tanulja meg, hanem egyúttal a nevét is.

Kutya behívása – 2. fázis

Amikor már jól megy a hívás elvonó ingerek nélkül, akkor nehezíthetünk egy picit. Egyrészt otthoni körülmények között már hívjuk akkor is, amikor foglalkozik valamivel, vagy figyel valamire. Másrészt pedig kezdjük el hívni az utcán, parkban, mezőn, erdőben, kutyafuttatóban stb., de nyugodt körülmények között, amikor egyedül vagyunk. Elég nehezítés a helyszín váltás is egy 2-3-4 hónapos kiskutyának, de akár még egy felnőtt kutyának is, ha most kezdtük el a tanítást.

Kutya behívása – 3. fázis

Következő lépcsőfok, amikor már nagyobb elvonó ingerek között is hívjuk. Engedjük játszani, szaglászni, felfedezni a kiskutyát, majd egy kis idő múlva hívjuk magunkhoz. A pici kutya még meglévő követési ösztönét kihasználva, kedves szóval hívjuk, csalogassuk magunk felé. Gyere, gyere, gyere…

behívás tanítása

Ha vonakodna, akkor semmiképp se felé induljunk el, hanem forduljunk el egy picit, tegyünk úgy, mintha magára hagynánk. Lelkesen szaladni fog utánunk. Ha elindul felénk, akkor biztassuk, míg oda nem ér. Amikor hozzánk ér, kezdetben guggoljunk le hozzá – főleg kistestű fajtáknál – majd bőségesen jutalmazzuk meg (dicsérettel, simogatással és akár jutalomfalattal is). Azért kell leguggolni, hogy lássa az arcmimikánkat, a szemünket, lássa, hogy barátságosak, kedvesek vagyunk. Ezt a technikát alkalmazzuk kutyák között is. Mivel sok a kutya, sok az elvonó inger, hagyjunk időt a játékra és ne hívjuk el szinte azonnal, amikor elengedtük, mert vesztes helyzetet teremtünk magunknak.

Úgy is gyakorolhatjuk, hogy megkérünk valakit, hogy tartsa a kutyánkat, amíg mi eltávolodunk, ezután hívjuk, amikor is a segítő elengedi őt, hogy lendületesen futhasson hozzánk.

Gyakoroljuk minden nap! Ez természetesen rendszeres sétát igényel.

Gyakori felvetés a kutya behívásának tanítása kapcsán

“De én nem merem elengedni” – hangzik legtöbbször a válasz. Pedig muszáj! Enélkül nem tudja megtanulni! A tanítandó feladatok közül a legfontosabb a biztos behívás. Bárhol, bármikor, bárhonnan. Ezért a pici kutyával ezt hangsúlyosan gyakorolni kell. Ahogy a fázisoknál láthattuk, előbb négyszemközt, majd fokozatosan egyre több és több elvonó inger mellett.

Válasszunk a behívás tanulásához, olyan időszakot, amikor nincs körülöttünk semmilyen zavaró tényező. Keressünk olyan helyszínt, ahol tágas terület áll rendelkezésünkre, forgalomtól távol vagyunk – pl. egy bekerített kutyafuttató a legjobb hely a gyakorláshoz.

Kutya behívása hozzám vezényszóval

A hozzám vezényszóhoz – mint minden vezényszóhoz, ami vizsgarendszerű kiképzésnél használatos – tartozik egy elvárt formai elem, ahogy kivitelezni kell a gyakorlatot. Ezért lényeges, hogy az adott gyakorlathoz milyen vezényszó tartozik.

hozzám tanítása

Kölyökkorban még nem a vezényszóra, nem a kiképzésre fordítjuk a hangsúlyt! Magunkhoz hívásnál, „gyere” vagy „gyere ide” kifejezéssel hívjuk, s csak később kezdjük el a „hozzám” vezényszó tanítását.

Néhány hónapos kutyánál már ügyelni kell a kivitelezésre, mert ha egyszer úgy döntünk, hogy vizsgát teszünk – vagy akár csak indulunk egy tehetségkutató versenyen – akkor a pontos formai követelménynek meg kell felelni, s célszerű már jól megtanítanunk a kutyának, mert korrigálni mindig sokkal nehezebb.

Hozzám vezényszó formai követelménye

Különböző iskolákban, különböző vizsgarendek léteznek, így érdemes utánajárni, hogy ahol később vizsgázni szeretnénk, ott mi a megkövetelt formai elem.

Az IPO (Nemzetközi vizsgarend szolgálati, sport, őrző-védő munkakutyák számára) szerint a „hozzám” vezényszóra a kutyának örömmel, gyors tempóban és a legrövidebb úton kell a gazdája elé érkeznie és szorosan elé kell ülnie.

A legtöbb kutyaiskolában így tanítják, így várják el, így ezt bármikor vehetjük iránymutatónak.