Érdekességek, hasznos információkLegolvasottabb cikkek

Kutyapszichológia – Cesar Millan: Emberképzés kutyákhoz

Cesar Millan neve talán a legtöbb kutyás számára ismert. Megosztó személyiség, vannak, akik kedvelik, s vannak akik kicsit sem szimpatizálnak vele. 2005-ben tartott egy tréninget – még a TV sorozat előtti időben -, amit érdemes lenne minden kutyatulajdonosnak megnéznie, hogy jobban megismerje a kutyák gondolkodását, igényeit – függetlenül attól, hogy mit gondolunk Cesar-ről és a módszeréről. A kutyapszichológiáról beszél hétköznapi nyelven, hétköznapi példákkal, a maga humoros előadásmódjával.

Hogy el tudd dönteni, van-e az 1 órás videóban olyan rész, ami érdekes számodra, átültettem a videóban elhangzó szöveget (magyar feliratot), így részleteket is tudsz tanulmányozni, de igazán úgy lesz kerek egész, ha az elejétől a végéig megnézed/elolvasod.


A Youtube-on kicsig11 csatornáján leltem rá a magyar feliratos videóra – melyet Kiss Gábor maga feliratozott – ezúton is hálás köszönet érte! Már néznéd is a videót? Ugrás a lap aljára: Cesar Millan – Emberképzés kutyákhoz

Mi is a kutyapszichológia?

Mindenki rendelkezik saját pszichológiával. A zsiráfoknak, az elefántoknak és az embereknek is megvan a maguk pszichológiája. Sokszor azt hisszük, hogy a kutyák emberi pszichével rendelkeznek és ez az a pont, ahol tévedünk… azért mert mi megszemélyesítjük őket. Ha megértjük az ő pszichológiájukat, akkor megtanuljuk irányítani őket.

A kutya – mint minden állat – nagyon egyszerűen működik. Csak mi bonyolítjuk túl az életüket, mert nem értjük kik ők és mire van szükségük. Nem értünk a nyelvükön és nem tudjuk, miért alakítanak ki bizonyos viselkedésformákat.

Ők nem a jövőben vagy a múltban élnek. Egyedül az ember él hol a múltban, hol a jövőben. Azért alakítanak ki kutyáink viselkedési problémákat, mert mi nem a jelen pillanatban élünk. A kutya és minden más állatfaj a jelenben él.

Kutyák kommunikációja

A kutya mint állat

Az állatok nem szavakat használva beszélnek. A mindenhol jelen lévő energia segítségével kommunikálnak. Az energia maga a lét. Az, hogy ki és mi vagy az adott pillanatban.

Nagyon fontos megérteni, hogy amikor először találkozol egy kutyával, tudnod kell nyugodt, határozott energiát sugározni.

Milyen is a kutya az ember nélküli, természetes környezetben

Már kölyökkorban meg kell találniuk a helyüket a falkán belül. Van tehát rangsoruk, de nincs nevük, mint nekünk.

rangsor, falka

A falkavezér mindig nyugodt, határozott létállapotot sugároz. Nem mutat idegességet, pánikot vagy feszültséget. Egyetlen dolog sugárzik róla: a nyugodt, határozott (magabiztos) energia.

És ez minden állatban közös. Az állatvilágban mindenki a nyugodt, határozott energiát követi. Attól függetlenül, hogy hím vagy nőstény állatról van szó, az energia ugyanaz.

Kölyökkorukban a saját gyerekeinket akarjuk látni bennük. Ez tehát az ember „utazásáról” szól, aki már az első napon elkezdi kielégíteni saját igényeit, és megfeledkezik arról, hogy mi a fontos a kutyának.

Így kezdjük el irányítani őket.

Helyes irányítás

A kutyák az embertől kapnak otthont, élelmet és szeretetet. Éppen ezek a kutyák válnak labilissá, mert nem dolgoznak meg sem a vízért, sem a táplálékért.  Ez ilyen egyszerű. A kutyának tehát minden egyes nap szüksége van arra, hogy megmondják neki mit tegyen. Az irányítás örökre szól. A szeretet örökre szól. De sokszor ellustulunk és csak szeretetet nyújtunk, irányítást nem.

Miután vezetői energiát sugárzunk és elérjük, hogy a kutya nyugodt, elfogadó lelkiállapotba kerüljön, akkor jöhet a szeretet meg az izgalom. Nagyon fontos, hogy első a nyugodt megadás megteremtése legyen.

nyugodt, engedelmes kutya

Meg kell tehát értenünk, hogy az energiát nem hagyhatjuk figyelmen kívül, amikor magunkhoz veszünk egy kutyát, mert az energiájuk az, amivel dolgoznunk kell. Elsősorban tehát energiával dolgozunk, csak azután viselkedéssel. Vagyis ha önmagunkban nem tudjuk uralni az energiánkat, akkor később nem kívánt viselkedésminták alakulnak ki a kutyánkban. A falkavezér egy energia. A falkavezérség nem függ a nemtől. Mindegy, hogy hím vagy nőstény. Ha nőstény az erős, akkor ő irányít.

Aki több kutyát is tart, megfigyelheti, hogy néha akad közöttük egy igen kemény szuka. És aki domináns, az mindenkivel tudatni fogja ezt. Meglehet, hogy a nőstényállatot két hím követi. A vezér ilyenkor nem nőstényként látja magát, akit a hímeknek követniük kell. Egyszerűen azt mondja: „Én vagyok a domináns, úgyhogy ti, srácok követtek engem.”

Tehát a nyugodt, határozott energia megértése és közvetítése a kulcs a kutyánkkal való kapcsolatunk alakulásában, függetlenül a kutya fajtájától.

A kutya, mint faj

A kutya elsősorban állat és csak utána kutya. Ha ezt a sorrendet megérted, akkor olyan kapcsolatot alakíthatsz ki a kutyáddal, amilyenről mindig is álmodtál, vagy amilyennek mindig is lennie kellett volna. De mivel nem látjuk a helyes sorrendet, nem tudunk úgy kapcsolatot teremteni velük, ahogy azt egymással teszik. Vagyis a természet ellen dolgozunk. Az egyik dolog, amit egy farmon felnőve megtanultam, hogy soha ne dolgozz az Anyatermészet ellen.

Fontos megértenünk, hogy egy kapcsolat a felek igényeinek kölcsönös kielégítéséről szól.

Miért fontos a várakozás?

Az állatok világában a várakozás az állati lét velejárója. Várakoznak a zebrák, várakoznak az oroszlánok és várakoznak a krokodilok is. Várniuk kell, mielőtt ehetnek. Nem gyorsfutár szolgálat teszi eléjük az ennivalót, hogy ”Tessék, itt van a zebrád”. Az állatoknak tehát várniuk kell a táplálékra.

A kutya is része az állatvilágnak. Az, hogy háziasítottuk őket, azt jelenti, hogy nem kell a táplálékért vadászniuk többé.

Azt jelenti, hogy ezentúl dolgozni fognak a táplálékért. Megdolgoznak azért, amit megesznek. Amikor kicsik, úgy dolgoznak, hogy az anyjukra várnak. Várniuk kell. Tehát a tudatuk máris pszichológiai munkát végez. A várakozás pszichológiai tevékenység.

kölyökkutyák várakoznak

Az etetés rituális tevékenység. Megkérjük a falkát, hogy dolgozzon meg a táplálékért és a vízért, ezért az etetést mindig megelőzi egy kiadós séta. Ha egy kutya izgatott, ideges, feszült, agresszív vagy domináns, nem kap enni. Csak akkor kapnak enni, ha nyugodt, engedelmes tudatállapotban vannak. Az ehet elsőként, akit te választasz ki és azért őt választod, mert nyugodt.

Az anya megdolgoztatja a kölykeit az ételért. Az anya sohasem izgatott attól, hogy etetés jön. Ő mindig nyugodt és határozott.

Kutya viselkedés

Mi emberek sajnálkozunk egy olyan kutya láttán, amelyik szorong vagy verekedésben sérült meg. A kutyáknak nincsenek rossz érzéseik emiatt, az eset után csak megnyalogatják egymást. Aztán csak visszamennek játszani, vagy folytatják, amit addig csináltak, de nem veszik magukra, csak mi csinálunk személyes ügyet belőle. Így kreálunk traumatikus élményeket.

A nem kívánatos viselkedés megerősítése

Amikor az ember szorongó kutyát lát és emberként tekint rá, akkor először is simogatással, szeretettel vagy étellel próbálja megnyugtatni. Együttérzést mutat felé. Az állatvilágban azonban nem értékelik a gyengeséget. Ha mi mégis ezt tesszük, helytelen tudatállapotát erősítjük meg. Bizonytalanságát fogjuk csak fokozni

Orr, szem, fül

A kutyák nyitott orral születnek. Kb. 15 nappal születésük után kinyílik a szemük. A 21. nap körül kezdenek hallani. Ezért a sorrend, orr, szem, fül. Vagyis a kölykök mindenekelőtt szagként, látványként és végül hangként érzékelik anyjukat.

Az orruk tehát a leghatékonyabb eszközük a kapcsolatteremtésben. A szaglás számukra ugyanolyan fontos, mint nekünk a látás. Csak akkor hiszünk el valamit, ha látjuk is. Ha hallasz egy pasasról, aki egy egész kutyafalkát tud együtt sétáltatni, úgysem fogod elhinni. Csak akkor hiszed, ha látod is. Nos, a kutyák csak akkor hisznek el bármit is, ha előbb megszagolhatják.

Tehát semmit sem tudnak rólunk, amíg körbe nem szaglásznak. A kiegyensúlyozott viselkedés szempontjából tehát az orr, szem, fül sorrend azt jelenti, hogy amikor egy kutyával először találkozunk, nem nyúlunk hozzá, nem szólunk hozzá, és nem teremtünk vele szemkontaktust. Ezek ugyanis egyáltalán nem segítenek neki abban, hogy jobban megértsen minket.

Szabályok, határok és korlátok

Tapasztalataim szerint a szabályok, határok és korlátok megteremtése tűnik a legnehezebb feladatnak a gazdik számára. Értetlenkednek, hogy: „Mi? Szabályok egy két hónapos kölyökkutya számára?” Igen! Az anyjuk már a születésüktől kezdve kijelöli számukra a határokat. Mi viszont abban a hitben vagyunk, hogy várhatunk a szabályokkal, amíg a kutya egy éves lesz. Ez idő alatt azonban ő jelöli ki számunkra a szabályokat, határokat és korlátokat.

Szóval halogathatjuk a dolgot, ameddig csak akarjuk, ő tisztában van vele, hogy egyáltalán nincsenek általad felállított szabályok. És végül ezért van szükség a rehabilitációra, ami azt jelenti, hogy vissza kell állítani azt az egyensúlyt, amit oly régen elvesztettél.

Tehát, ha nem akarsz kiesni az egyensúlyból, és adott a lehetőség, hogy kölyökkorától te neveld, akkor csináld úgy, ahogy a szülei. Az anyjuk megtanítja nekik, hogy várjanak és elvárja, hogy kövessék őt. Azt is kijelöli számukra, hogy mennyire távolodhatnak el az alomtól. Ezek bizony szabályok, határok és korlátok.

egyensúly, szabályok, korlátok

Aztán az anya megengedi nekik, hogy közös tevékenységek által szerezzenek tapasztalatot, ám abban a pillanatban, hogy nem tetszik neki valami, egy gyenge harapással jelzi, vagy felkapja a kicsit. Így jelölik ki a szülők a határokat a kicsik számára. Ha elmulasztod a szabályok kijelölését, a kutyák nem fognak tisztelni.

Tehát a szabályok, határok és korlátok kijelölésével kivívhatod a tiszteletüket. Minden kutyának, fajtától függetlenül, szüksége van szabályokra. Még ha egy háromlábú, egyszemű vagy süket kutyáról van szó, akkor is kellenek neki szabályok.

A kutya, mint fajta

Beszéljünk most kicsit arról, miben eltérőek és miben ugyanolyanok az egyes kutyafajták, mindamellett, hogy mindannyian kutyák.

Nagyon gyakran hajlamosak vagyunk a kutya fajtáját túlhangsúlyozni: „Ó, a németjuhászok már csak ilyenek.” Nem, nem így van. A németjuhász csak a kutyában élő készség, pusztán a kulturális háttér. Elsősorban állat és kutya és ha felborul benne az egyensúly, az azért van, mert ezen a két első szinten nincs meg az egyensúly. Nem a németjuhász és nem a neve az ok.

Tehát valódi lényük így alakul: állat, kutya, fajta, név. Az amerikai kultúra viszont inkább így látja őket: név, fajta, ember. A kutyát tehát emberként kezelik, tehát a humánpszichológia eszközeit alkalmazzák a csivavára, a németjuhászra, a boxerre, a rottweilerre, a keverékre, mindegyikre.

Nem árt tudni, hogy a korcsok – vagy keverékek, ha így jobban tetszik – ugyanolyan tüneteket produkálnak, mint egy németjuhász. Nem a fajta tehát a ludas. Nem szabad kizárólag a kutya fajtájára fókuszálni, amikor a viselkedésről van szó, mert a viselkedés nem onnan ered. A fajta csupán a kutya készségeit határozza meg. Vagy másképp fogalmazva, az csak a szerelés, – amit viselnek-, pusztán a kinézet.

Vegyük például a szibériai huskyt. Ez a fajta képes arra, hogy nagy távolságokat járjon be. Minden kutya szeret vándorolni, ám a szibériai huskyt a fajtája képessé teszi arra, hogy napokon keresztül tudjon menni. Azért olyan nehéz egy szibériai huskynak városi életet élni, mert a városi környezet nem enged meg túl sok gyaloglást.

Bármelyik fajta okozhat bajt, de a legerősebb fajták súlyosabb károkat idézhetnek elő.

„Vörös-zónás” eseteim többsége közülük kerül ki.

Kutya dominancia

Fontos, hogy felismerjük az erőteljes fajták erejét. Ide tartoznak a pitbullok, a cane corsók, a masztifok és az összes többi erős „keményfiú”, aki ha rákattan egy kutyára, el is pusztítja. De kiskorukban nem azon morfondíroznak, hogy: „Ha felnövök, be akarok kerülni a hírekbe.” Nem tervezik előre a dolgokat, mint az emberek. Ilyesmi azért történik, mert olyan emberrel élnek, aki csak a fajtát szereti, de sem az állatot, sem a kutyát nem látja benne. Tehát, ha van egy frusztrált pitbullod, a frusztráció minden tettét fel fogja erősíteni. Egy frusztrált pitbull úgy viselkedik, mint egy gladiátor.

Amikor egy „vörös-zónás” esettel állok szemben, ami azt jelenti, hogy a kutya meg akar ölni, akkor pórázt teszek rá és görkorcsolyázok vele egyet, hogy ki tudjam mozgatni belőle az energiafelesleget. A „vörös-zónás” kutyákban a frusztráció dominanciával párosul. Frusztrált, mert nem mozgatják eleget és domináns, azaz ő irányítja a gazdáját.

Szóval ahhoz, hogy a tudatra hatni tudj, el kell távolítani a fölös energiát a testből. Ezért olyan nagy segítség számomra a korcsolya. Amikor felveszem a görkorimat és arra ösztönzöm, hogy olyan gyorsan mozogjon, amilyen gyorsan csak tud, attól elfárad. És ilyenkor kerekedhetsz fölé.

Neked kell játszanod a vezér szerepét, és ahhoz, hogy egy erőteljes kutyát irányítani tudj, tökéletesen el kell sajátítanod a vezéri szerepkört. Fél gőzzel nem lehet csinálni. Az irányításnak 100%-osnak kell lennie.

Ha képesek vagyunk falkavezérként viselkedni, akkor hatalmat szerzünk mind a kutya ösztönei, mind a genetikája felett. A falkavezér irányít mindent. Ő mondja meg, mikor sétálhatnak, mikor ehetnek, mikor pihenhetnek, kire vadászhatnak és merre mehetnek. Mindenről ő dönt. És nem kéri ki a többiek véleményét, hogy: „Srácok, mindenki egyetért a döntésemmel?” Egyszerűen csak dönt. Ez a természetes viselkedésük, ezt a nyelvet értik, így kommunikálnak, így teremtenek viselkedésmintákat. És ez nem vita tárgya. Senkit nem érdekel, hogy egyetért-e a másik.

kutyasétáltatás

Sokszor látok a kutyájukkal így beszélő embereket: „Na, ugyan, gyere már erre! Most miért nem akarsz erre jönni? Ugyan, gyerünk már! Kapsz utána egy kis kekszet. A kutya pedig egész idő alatt a fűben szaglászik.”

Ki a falkavezér?

Nos, ez igazán egyszerű.

Ha felugrál Rád, amikor hazaérsz, akkor ő a falkavezér. Ha előtted megy ki az ajtón, akkor ő a falkavezér. Ha ugat az ételért, mire Te megeteted, akkor ő a falkavezér. Ha arra ébredsz, hogy a mancsával lökdös, akkor ő a falkavezér. Valahányszor rávesz Téged, hogy csinálj valamit, akkor ő a falkavezér.

Tehát, amikor a saját ritmusod szerint ébredsz, akkor Te vagy a falkavezér. Amikor Te mész ki elsőként az ajtón, akkor Te vagy a falkavezér. És végül, ha el tudod érni, hogy bármit megtegyen, amit mondasz neki, akkor Te vagy a falkavezér.

Nem arról van szó, hogy az esetek 80%-ában. Én 100%-ról beszélek. Tehát, ha csak 80%-ban irányítjuk őket, akkor ők 80%-ban követnek, a maradék 20%-ban pedig továbbra is ők ugráltatnak minket. Nem szabad tehát teret engedni nekik az irányításra. Ha nem mi irányítjuk a kettőnk kapcsolatát, akkor a kutya fogja. Mert igényli, hogy egy falkavezérhez tartozzon.

Kutya sétáltatás, mozgás

Egy nagy hátsóudvar nem helyettesíthet egy olyan elemi tevékenységet, mint a séta. Még egy nagy udvarban tartott kutyában is kialakulhat frusztráció. Az energiának valahogyan távoznia kell. Az ugatás pl. tehát annak a jele, hogy a kutya nem mozog eleget. A túlzásba vitt ugatás, persze.

Többnyire nem vállaljuk a felelősséget kutyáink tetteiért, sok esetben azért, mert nem is tudunk róla. Szóval azért hibáztatjuk őket, mert nincsenek a birtokunkban a megfelelő információk.

A destruktív (romboló) viselkedés annak a jele, hogy a kutya nem mozog eleget, és nem tudja levezetni ezeket az energiákat. Tehát, ha nem vonod ki az energiafelesleget a kölyök, a kamasz, a felnőtt vagy az idős kutyából, azzal csak még több energiát adsz hozzá a lényéhez. Ez az energia pedig ahelyett, hogy tudatállapota javára szolgálna, káros tudatállapot kialakuláshoz vezet.

 • Nagyon gyorsan mozognak
 • Állandó feszült készültségben vannak
 • Tele vannak energiával

Miért? Mert nem vezette le fizikai energiáit, és mert nem nyújtottál számára pszichés kihívást. Csak úgy elvan magának az udvaron.

A kutya energiájának 4 szintje

 • nagyon magas
 • magas
 • közepes
 • alacsony

Nem a bőrszín és a fajta határozza meg az energiaszintet. Egy bizonyos energiaszinttel születünk, ami teljesen független a bőrszínünktől. Nos, az alacsony és a közepes energiaszinttel rendelkezők követőknek születnek, míg a magas és nagyon magas energiájúak többnyire vezetők lesznek.

Létezik-e vajon magas energiaszintű, megadó típusú kutya? Igen.
Ők a vidám, laza típusok. Csak mennek és riszálják magukat. Folyamatosan ebben a tudatállapotban vannak.

Egy magas energiaszintű, domináns típus nem így viselkedik. Abban az esetben azt fogod látni, hogy mindig feszült.

Melyik tehát a legjobb fajta számunkra?

Ez nem fajta, hanem energiaszint kérdése. Fel kell tehát becsülnöd, hogy te személy szerint milyen energiaszinttel rendelkezel. Az emberek is az alacsony, közepes, magas és nagyon magas energiaszintekbe sorolhatók. És ezen energiaszintek mindegyikén találsz kutyabarátot.

Ha tehát egy magas energiájú kutyát választasz, miközben a te energiád közepes, automatikusan követővé válsz.  Az energiád mindent elárul rólad. Őszintén meg kell tehát vizsgálnod, hogy milyen energiájú vagy.

Hogyan közelítsünk egy kutya felé?

Az a legjobb, amit tehetünk, hogy hagyjuk, hadd jöjjenek ők oda hozzánk. Ne mi közeledjünk feléjük. Hagyd, hogy ő menjen hozzád. Így lehetővé teszed számára az orr, szem sorrend követését, és energiád érzékelését. Ha pedig akar tőled valamit, akkor a lábadhoz dörgölőzik, vagy megbökdös a fejével. Ezzel ennyit közöl: „Készen állok arra, hogy megérints.”

nyugodt, megadó kutya

A legtöbben azonban rögtön a kutya felé nyúlnak, miközben az még oda sem ért hozzájuk. Ezzel rögtön azt a reakciót válthatjuk ki, hogy vagy támadnak, vagy megfutamodnak vagy tudomást sem vesznek rólunk, de nem fognak behódolni nekünk.

Ez a négy lehetőség van:

 • támadás
 • megfutamodás
 • kikerülés
 • behódolás

A kutyák tehát vagy megtámadnak, vagy elfutnak előled, vagy levegőnek néznek vagy megadják magukat. Nos, a megadás az, aminek elérésére törekszünk. A nyugodt megadás megteremtése a legjobb, amit tehetünk, bármilyen kutyánk is van. Ez fogja ugyanis lehetővé tenni számára, hogy felfedezze a világot.

Miért olyan fontos a séta?

Ha megfigyeled a vadon élő kutyákat, gyaloglással dolgoznak meg a táplálékért és a vízért. Így szereznek tudomást a világról. Gyaloglás útján tapasztalják meg a világot.

Ha a kutya előtt mész séta közben, lehetővé teszed a számára, hogy falkavezérnek tekintsen. Ha viszont nem fejlesztjük tökélyre a vele tett sétát, a kutya soha nem lesz képes a legelemibb szinten összekapcsolódni velünk. Nos, a helyzet az, hogy az állatok szeretnek vándorolni. A kutyák gyalog fedezik fel a világot. A halak úsznak, a madarak repülnek.

Gyakran a hajléktalanokkal élő kutyák sokkal nagyobb távokat tesznek meg a belvárosban, mint a jómódú kertvárosi társaik. Igaz, hogy a kertvárosban élő kutyáknak hatalmas udvara van. De az is csak egy nagy kutyaház.

Kutyát sétáltatni mindenki szeret. De ha nem tudunk helyesen sétálni, a kutyát sem tudjuk irányítani. Így válik a séta kellemetlen élménnyé.

A séta nyújtja számukra az egyensúly élményét és, hogy megismerkedhessenek és összekapcsolódhassanak a világgal. Nem akarnak autóval utazni, sem repülőre szállni. Semmi mást nem akarnak jobban, mint gyalogolni.

A közös séta lehetőséget ad a kutyának arra, hogy az összekapcsolódás legmagasabb szintjén kerüljön összhangba veled. Ezért látszanak a hajléktalanok kutyái olyan összehangoltnak. Ezek a kutyák kiegyensúlyozottan viselkednek.

Ha megfigyeled, azt láthatod, hogy a gazdi megy hátul, a kutya pedig elől. A hajléktalan azonban mindig elől halad, a kutya pedig mögötte. A pozíció nagyon lényeges. Az esetek többségében a gazdi követi a kutyát. És amíg nem történik baj, azt hiszik, hogy a kutyával semmi probléma nincs. Ezzel azonban veszélybe sodorhatnak másokat, – különösen, ha nem tudják irányítani a kutyát -, mivel a kutya lesz az első, aki megközelíti a szembejövőt. Ha ettől az illető feszült vagy ideges lesz, a kutya ugatni kezd, vagy támadásba lendül.

Soha nem szabad hagyni, hogy előttünk sétálva tapasztalják meg a világot. Elől haladva mindig kézben tudod tartani a helyzetet. Tehát, ha meglát egy őzet, nyulat vagy egy másik kutyát, képes vagy teljes ellenőrzés alatt tartani őt, és azonnal korrigálni a reakcióját. Vagyis egy egyszerű séta lehetővé teszi számodra, hogy bármilyen fajtájú kutyát irányítani tudj.

falkavezér - követő, megadó kutya

A kutya, mint személyiség

A személyiséget mi teremtjük, és csak az emberi világban létezik. Most mindenki kedvenc témájáról, a személyiségről fogunk beszélni. A személyiség egyelő a névvel. A személyiség olyasvalami, amit mi hozunk létre. Valaki a Columbus nevet választja a kutyájának, csak mert szeret felfedezni dolgokat. Vagyis megteremti számára ezt a személyiséget, és Columbusnak nevezi. Igazság szerint azonban minden kutya imád felfedezni. Ez van. Mindegyik szeret felfedezni. Szóval, csak egy kulturális tévhit, hogy a kutyák emberiek. Az amerikaiak legalább is emberként kezelik a kutyákat.

Ez vajon jó vagy rossz egy kutyának?

Nos, a kutyának rossz, az embernek jó. Sokan azzal jönnek, hogy a kutyájuk a lelki társuk vagy a gyerekük. Mondják egy kutyára, amelyik épp meg akar ölni valakit, vagy folyamatosan rángatja maga mögött a gazdit, aki soha nem fogja tudni a személyiségen keresztül meggyőzni a kutyát, hogy hallgasson rá. Soha nem fogjuk tudni teljesen uralni a kutya viselkedését, ha csupán a névhez beszélünk. Ami lehetővé teszi a viselkedés irányítását, az az energia és a testbeszéd.

Mi a különbség a kondicionált készségek és a személyiség között?

A kondicionált készség az, amit az energiájukkal teszünk. Nézzünk egy példát.
Mondjuk azt akarjuk, hogy a kutya labdával játsszon, – egy idő után egész ügyesen bánik vele. Ez nem azt jelenti, hogy jó labdajátékos, hanem azt, hogy arra kondicionáltuk (szoktattuk), hogy a labdán keresztül vezesse le az energiáit. A labda segítségével más „mutatványokra” is betaníthatjuk, mint mondjuk az akadályugrás vagy földön átpördülés. Ez nem a kutya személyisége, hanem egy kondicionált készség.

Kutya labdával

A személyiséget csak mi teremtjük, és csak a mi valóságunkban létezik. Egy kutyafalkán belül nincsenek személyiségek. Az ő világukban csupán két rang létezik: a vezető és a követő.

Most pedig lássuk a legfontosabb részt:

A kutyák igényeinek kielégítése

Még ha nem is tudsz semmit a kutyákról, vagy lövésed sincs a kutyapszichológiáról, viszont tudod, hogyan lehet teljessé tenni az életüket, azzal már lehetővé teszed számukra, hogy kiegyensúlyozottan élhessenek.

Most továbblépünk az ÁLLATON, a KUTYÁN és a FAJTÁN. Mindegyik számít, de csak ebben a sorrendben. Ha nem követjük ezt a sorrendet, nem tudunk olyan teljes életet nyújtani számukra, mint amilyen az Anyatermészet szánt nekik. Nekik nincs szükségük ránk ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak legyenek. Nekünk viszont szükségünk van rájuk, hogy közel kerülhessünk az Anyatermészethez. Szükségünk van fákra és állatokra, így van? Viszont nekik egyáltalán nem hiányzik az ember ahhoz, hogy egyensúlyban legyenek. A mi felelősségünk tehát, hogy minden téren kielégítsük az igényeiket ahhoz, hogy elérhessék az egyensúlyt.

A kutyák elemi igényeit meghatározó formula a következő:

 1. TESTMOZGÁS
 2. FEGYELEM
 3. SZERETET

Nos, próbáljuk tehát megérteni és alkalmazni ezt a képletet. Az, hogy egy kutya teljes életet él azt jelenti, hogy hozzájuk mindenhez, amire szüksége van. Ezekről beszéltünk már. Ilyen igény például az, hogy megdolgozzon a táplálékért és a vízért. Ahhoz, hogy megdolgozzon érte, meg kell mozgatni a testét és használnia kell a tudatát. Ez jelenti azt, hogy megdolgoznak az ételért és a vízért.

erdőben futnak a kutyák

A békés tudat egyensúlyt jelent. Amikor egyensúlyban vagy, ellazulsz, a középpontodból létezel és összehangolt vagy. És ehhez nem kell milliomosnak lenned. Nem kell hozzá egyetemi diploma sem. Az egyetem csupán képzés: Á B C…, 123…, ettől még nem leszel kiegyensúlyozott. Ami kiegyensúlyozottá tesz, az az, hogy a lehető legteljesebb életet éled.

Jelen esetben:

 1. Testmozgás, ami jót tesz a testnek,
 2. pszichológiai ösztönzés, ami jót tesz a tudatnak és
 3. szeretet, természetesen.

Ez a három összetevő igen lényeges. Ez nagyon egyszerűnek fog tűnni, mert tényleg az. Vajon a séta teljessé teheti egy kutya életét? Hát persze! Egy állat számára nagyon fontos a vándorlás. És ha még ráadásul mindezt melletted teheti, mennyivel nagyobb öröm! Mert mi vagyunk az egyetlen faj, aki nagyon büszke rájuk ezért. Szeretjük őket pusztán azért, mert követnek minket. Egy egyszerű séta tehát kiegyensúlyozott, teljes életet biztosít a kutyáknak.

Mi azonban másképp gondoljuk. A mi sorrendünk legtöbbször így alakul:

 1. SZERETET
 2. TESTMOZGÁS
 3. és végül FEGYELEM

vagy

 1. SZERETET
 2. TESTMOZGÁS
 3. és NULLA FEGYELEM

vagy

 1. SZERETET
 2. SZERETET
 3. és megint csak SZERETET

Nos, mint tudjuk, ez az utolsó a sorban. Ám a legtöbben így állnak a dologhoz:
„Mit akar ezzel mondani? A szeretet az utolsó? De hát annyira szeretem! Olyan édes! Ugyan mi másért tartanék kutyát? Ezért hoztam el a menhelyről!” Ám ezt megint csak az ember teszi az első helyre. Tisztában kell lennünk tehát azzal, hogy ez nem rólunk, hanem a kutyáról szól. A szeretet többet jelent az embernek, mint a kutyának.

Ha láttál már vakvezető kutyát munka közben, szokott rajtuk lenni egy jelzés, ami arra figyelmeztet, hogy ne szeretgessük őket. Szabály tiltja ezen kutyák simogatását, érintését. Hogy miért? Mert munka közben fizikai és pszichológiai tevékenységet végeznek, és a simogatással csak kibillentenénk őket ebből a tudatállapotból.

Ha tehát egy kutya nyugodt és engedelmes, a világon bárhová elmehet. A bármilyen tesi fogyatékkal élő emberek segítőkutyái bárhová képesek elmenni. Repülőgép vagy épp egy felvonó, nekik mindegy. Akár ellátogatnak az Egyesült Államok elnökéhez is. Bárhová. Mert nyugodt, megadó tudatállapotban vannak. És ha megfigyeled, ők nem kapnak jutalomfalatot tíz másodpercenként. Mégis hősként viselkednek, mert mindent megtesznek a gazdájukért.

Az a szép ebben, hogy ezek az emberek csak azután jutalmazzák meg a kutyáikat, miután elvégezték az adott feladatot. Gyakran halljuk, hogy a siketekkel vagy vakokkal élő kutyák milyen csodálatosak. Ám amikor ugyanezek a kutyák egy ügyvéddel vagy egy építésszel élnek…, nos ezek a fickók szoktak hozzám fordulni. Meg kell tehát értenünk, hogy a szeretet az utolsó, amit meg kell osztanunk a kutyánkkal.

Elsősorban az ő igényeiket kell szem előtt tartanunk, aztán jöhetnek a sajátjaink. Ilyen esetben kiegyensúlyozott a kapcsolatunk. A szeretet első sorban nekünk fontos, a testmozgás és a fegyelem viszont nekik. Tehát az állat, a kutya és a fajta igényli a testmozgást és a fegyelmet, a név, azaz a személyiség a képlet szeretet oldala.

Ezért szeretem ezt a felosztást, mert az első három szinten igénylik a fizikai és pszichológiai tevékenységeket, a szeretet pedig a névnek szól. Nagyon fontos tehát, hogy ne feledkezzünk meg igényeik kielégítéséről. Minden egyes nap. A vasárnap sem lehet szabadnap.

Ha számodra a szeretet az első, sokkal valószínűbb, hogy követőként fog elkönyvelni. Vagy lágy energiaként. A szeretettel kivívhatjuk a bizalmukat, de a tiszteletüket nem. A testmozgás és a fegyelem hozza el számukra a hőn áhított tiszteletet, ezzel fejezzük ki valódi lényük iránti tiszteletünket. A valódi lényük pedig egy fizikai-pszichológiai lény. Ezután részesülhetnek abban a szeretetben, amit csak az ember képes megadni nekik. Egy falkavezér soha nem szereti őket úgy, ahogyan mi. Nem rohangál kutyás áruházba vásárolni nekik.

Tehát a bennünk élő állat irányítja a bennük élő állatot, a fajunk irányítja az ő fajukat, a fajtánk az ő fajtájukat és a nevünk az ő nevüket. Ha ez stimmel, akkor minden szinten képesek vagyunk irányítani őket.

Ha elkezdünk végre felelősséget vállalni és megértjük, milyen egyszerű az egyensúly megteremtése, különösen ember – kutya viszonylatban, akkor képesek leszünk olyan kapcsolat kialakítására, amilyenre mindig is vágytunk. Mindenki erre a mély, szereteten alapuló kapcsolatra vágyik. De ha csak szereteten alapul, az nem jelenti azt, hogy mély is. Az elmélyült kapcsolat azt jelenti, hogy előbb eleget teszünk a fajukból eredő igényeiknek, majd ezután eláraszthatjuk őket szeretetünkkel.

gyerek - kutya - szeretet

A kutyák számomra emlékeztetők. Emlékeztetnek a segítségre, az egyensúlyra és az összehangoltságra. Nincs szükségük rám ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak és összehangoltak legyenek. Egyáltalán nem lenne szükségük rám. Valójában nekem van szükségem rájuk.

Bizony, nincs szükségük ránk ahhoz, hogy egyensúlyban élhessenek. Ezért követem mindig a testmozgás, fegyelem, szeretet képletét. Nem szeretet, testmozgás, fegyelem. Nem szeretet, testmozgás, nulla fegyelem, és nem is szeretet, szeretet, szeretet. Testmozgás, fegyelem, szeretet. Test, tudat, szív.

Nyugodt – határozott energia

Arra szeretnélek kérni, hogy minden egyes napot kezd, NYUGODT – HATÁROZOTT ENERGIÁVAL, mielőtt érzelmeket vagy izgatottságot osztasz meg a kutyáddal. A SZABÁLYOK, HATÁROK és KORLÁTOK rendkívül fontos szerepet játszanak a kutyák tudatállapotának alakulásában.

Egy egyszerű SÉTA nagyon sokat jelent a kutyádhoz fűződő kapcsolatod minőségében. Ha a kutya előtt haladsz, lehetővé teszed számára, hogy falkavezérnek tekintsen. Ne feledd: a kutyák csak falkavezéreket követnek. Tartsd észben a kutyák életét teljessé tevő hármas formulát:

 1. TESTMOZGÁS
 2. FEGYELEM
 3. SZERETET

Ha elkezded napi szinten követni ezeket a lépéseket, változást, átalakulást fogsz tapasztalni a kutyádban. Ám olyan ez, mint egy diétás étrend: a tartós eredmény eléréséhez ki kell tartanod mellette. Nem fogyhatsz le pusztán attól, hogy olvasol az Atkins diétáról. Követned kell a programot. Ugyanez a helyzet a kutyapszichológiával is. Ha betartod a lépéseket, változást tapasztalsz. Minél tovább csinálod, a kutya annál jobban meg fogja érteni, hogy ki vagy most.

Azt remélem, hogy segíthetek megértetni az emberekkel, hogy a kutyák hogyan hozzák egyensúlyba egymást, hogyan teszik teljessé egymás életét, és hogyan hangolódnak egymásra. Szeretném megértetni másokkal, hogy kommunikálnak a kutyák, milyennek látják a világot, és hogyan segítenek mindannyian a falkán belül az egyensúly elérésében.

Remélem te is megtalálod ezt az egyensúlyt az életedben… és a kutyádhoz fűződő kapcsolatodban.

Cesar Millan: Emberképzés kutyákhoz – videó

Tudj meg többet a Cesar Millan módszer előnyeiről, hátrányairól! >>