Idegrendszer típusok

Minden kutyanevelési és kiképzési tanácsnál leírjuk, elmondjuk, hogy ismerd meg a kutyát, és ahhoz igazítsd a módszert.  Na, de hogyan határozhatom meg az alap karakterét, teheted fel a kérdést magadban? Nem az a jellemző minden fajtatiszta kutyára, ami a fajtaleírásban szerepel?

Bizony nem! Abban csak az ideális típust határozták meg. Amire a tenyésztésben törekedni kell!
Ebből nem evidens, hogy minden egyed ugyanolyan lesz? Nem bizony!

Mi van, ha nem fajtatiszta, de keverék kutyám van? Több generációs mix, amelyik nem hasonlít egyik fajtára sem? 

temperamentum, vérmérséklet, idegrendszer típusok

Mi az, ami minden kutyának van, és viszonylag jól behatárolható? Nem más ez, mint a:

A kutya vérmérséklete (temperamentuma)

A vérmérséklet alatt azt értjük, hogy a kutya idegrendszere miképpen válaszol a környezet különböző ingereire.

Iván Petrovics Pavlov munkássága, amiért Nobel díjat (1904 ) kapott,  talán mindenki előtt ismert. Ez nem volt más, mint a klasszikus kondicionálás, feltételes reflex elmélet. Kutyás körökben “kötelezően megtanulandó” elmélet volt a sikeres kiképzés érdekében!

Idegrendszer típusok

1. Szangvinikus (élénk, kiegyensúlyozott)

A kiképezhetőség szempontjából legalkalmasabbnak tekintett egyedek. Ezek a legkiegyensúlyozottabbak, emellett élénkség és mozgékonyság a jellemzőjük. Az ingerlések és gátlások (pozitív és negatív feltételes reflexek) egyaránt könnyen kialakíthatók, és tartóssá tehetők a típus képviselőinél. Könnyen képezhető, és a munkavégzés szempontjából a legmegbízhatóbbak.

2. Kolerikus (ingerlékeny, lobbanékony)

Ezekről az egyedekről már nem mondhatjuk el mindezt. Idegrendszerük az ingerlésre gyorsan reagál, a gátlások azonban lassan fejlődnek ki. Minthogy a kiképzés a pozitív és negatív feltételes reflexek összhangján nyugszik, az utóbbi típusnál gátlásos folyamatok (a negatív feltételes reflexek) kialakítására és egyensúlyban tartására igen sok energiát kell fordítani

3. Flegmatikus (nyugodt, nemtörődöm)

A szó jelentéséből kiindulva nehezen ingerelhető, nyugodtságukon túlmenően sok egyedre a kifejezett lustaság is jellemző. Emellett mégis kiegyensúlyozott idegműködésűek, a kiképzésük nagy türelmet igényel, de megfelelő bánás és módszerek alkalmazása esetén munkára használhatók.

4. Melankolikus (gyenge, gátlásos)

Búskomor emberhez hasonlíthatók, igen gyengék az idegfolyamatok, többségben vannak a gátlások. Félénkségük és kiegyensúlyozatlanságuk miatt kiképzésre általában alkalmatlanok.

Az idegtípusok meghatározása során soha nem beszélhetünk “tisztán” típusokról, hanem arról van szó, hogy az egyes idegrendszeri működések átfedésben vannak egymással. Eszerint nem beszélhetünk csak szangvinikus kutyáról, hanem például azt mondjuk helyesen, hogy kolerikusba, vagy éppen flegmatikusba hajló szangvinikus kutyánk van. Ebből mindjárt az is leszűrhető, hogy az átfedések közvetlenül követik egymást. Vagyis pl. melankolikusba hajló kolerikus kutya nem létezik.

Ma is használható egyszerű alap, de persze a tudomány előrehaladtával, sokkal többet tudunk már az idegrendszer fejlődéséről, annak működéséről.

Ajánlom olvasásra a következő írásokat a témában:

Idegrendszer

Idegrendszer kialakulása

Rövid és hosszú távú memória

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)

 

Krauszné Tünde és Krausz Győző

Történetünk 1970-ig nyúlik vissza, az első magyarországi rottwilerekhez. 1980. - ekkor született az első alom. Sok-sok év telt el azóta, és a kennelünkben született kutyák sok örömet okoztak nekünk és tulajdonosaiknak is. Mind formában, mind viselkedésben sikerült megközelíteni a kitűzött célt. Az évek alatt aztán újabb és újabb céljaink lettek a tenyésztésben, amit kitartó munkával igyekeztünk megvalósítani. Nem maradéktalanul, de sikerült. Siroccó Rottweiler Kennel

Krauszné Tünde és Krausz Győző has 42 posts and counting. See all posts by Krauszné Tünde és Krausz Győző