"Kutya szabályok"KutyatartásLegolvasottabb cikkek

Kutyasétáltatás szabályai

A kutyatartás – íratlan – kötelező velejárója a kutyasétáltatás. Ez a tevékenység a legtöbbünk számára kellemes, élvezetes tevékenység. Kutya tulajdonosként – ahogy a kutyatartás szabályaival, úgy – a kutyasétáltatás szabályaival is illik tisztában lennünk. Az országos és helyi szabályozáson kívül is vannak íratlan, kimondatlan szabályok, amelyek megkönnyítik a saját és környezetünk életét is.

kutyasétáltatás

Kutyasétáltatás szabályai: országos szabályozások

 • Közterületen kutyát csak pórázon szabad vezetni.
 • Játszóterek területére kutyát bevinni pórázon vezetve is tilos.
 • Támadó, kiszámíthatatlan természetű kutyákat közterületen szájkosárral kell ellátni. Az eb által okozott sérülésekért az állattartó tartozik felelősséggel.
 • Kutyát szabadon engedni csak erre a célra kijelölt helyen, a tulajdonos felügyelete mellett lehet.Kutyasétáltatásra kijelölt hely tábla
 • Támadó, kiszámíthatatlan természetű eb szájkosarát a kutyafuttató helyeken sem szabad eltávolítani. (Ez mindenkinek biztonságot ad, embereknek is és kutyáknak is. Létezik könnyű, kényelmes szájkosár, amiben a kutya inni is tud és jutalomfalatot is tudunk neki adni benne.)
 • Az állattartó köteles gondoskodni arról, hogy a kutya a közterületet ne szennyezze. Az eb által okozott szennyeződés azonnali eltávolításáról az állattartó köteles gondoskodni. (Magyarul össze kell szedni a kutyakakit! Gondoskodjunk róla, hogy mindig legyen nálunk kakis zacskó.)

Kutyasétáltatás „íratlan” szabályai avagy a közterületen közlekedés szabályai

 • A séta ideje alatt, legyünk figyelmesek és tartsuk kontroll alatt a kutyánkat. (Szóljon ez arról, hogy egy barátságos kutyát sem engedünk oda arcon nyalni egy gyereket, vagy arról, hogy egy kitámadásra hajlamos kutyának sem adunk lehetőséget, hogy ráijesszen valakire.)
 • Kutyasétáltatás alatt mellőzük a telefonálgatást, sms-ezést, vagy bármilyen tevékenykedést, ami elvonja a kutyáról és a környezetünkről a figyelmünket. Ha többedmagunkkal sétálunk együtt, beszélgetés közben is mindig figyeljünk a kutyánkra.
 • Két kutya első találkozásakor, ismerkedésekor egyik kutyánál se feszítsük a pórázt, mert evvel feszültséget sugárzunk a kutya felé, ami akár támadásra is ösztönözheti.
 • Lehetőleg mindkét kutya egyforma helyzetben legyen az ismerkedéskor, tehát vagy mindketten laza pórázon, vagy mindketten szabadon.
 • Mielőtt odaengednénk kutyánkat egy idegen kutyához, előtte kérdezzük meg a másik gazditól, hogy engedhetjük-e! Lehet, hogy a mi kutyánk nem bánt, kedves és barátságos, viszont nem tudhatjuk, hogy a másik kutya, hogyan reagál a közeledésére (lehet szorongó, sérült, támadékony, rehabilitáció alatt álló stb.). Kéretlen odaengedésnél kellemetlen helyzetbe hozhatjuk a saját kutyákat és/vagy a másik kutyát, gazdit.
 • A nem megbízhatóan behívható kutyát csak zárt területen engedjük szabadon. (Szuper megoldás a 10 méteres póráz: szabadságot is ad, biztonságot is és segít a tanításban).

Kutyások etikettje 🙂

Íme egy példa Kőbányáról, a X. kerületből:

Tippek a kiegyensúlyozott kutyasétáltatáshoz

Kölyökkutya esetében – vagy, ha most kezdjük a tanítást – hasznos lehet, ha van nálunk jutalomfalat a séta idején is. Azzal meggyorsíthatjuk a tanulást, főleg, ha figyelünk arra is, hogy jól jutalmazzunk.

A séta, a haladás, önmagában is motiváló a kutyának, ezért örömmel sétál velünk. Ám kettőnk tempója eltérő lehet, mint ahogyan a célunk is más. Ennek összehangolásához, illetve a szabályok megértéséhez és rögzítéséhez segítség a jutalomfalat. Tudjuk jutalmazni, hogy figyel ránk, kommunikál velünk és olyan tempóban megy, ami számunkra is megfelelő.

Az utca általában a közlekedés színtere, ahol eljuthatunk A-ból B-be. Vagyis otthonról a kutyafuttatóba vagy egy parkba, mezőre, erdőbe, nagyobb területre, ahol már elengedhetjük a kutyánkat, vagy hosszú pórázon szabadabban sétáltathatjuk, mozgathatjuk. Azonban időnként, nem csak közlekedünk az utcán, hanem ott történik maga a „kutya sétáltatás”… Ám eközben is fontos szem előtt tartani az együttélés szabályait és a kutyás etikettet.