Kutyasétáltatás szabályai

A kutyatartás – íratlan – kötelező velejárója a kutyasétáltatás. Ez a tevékenység a legtöbbünk számára kellemes, élvezetes tevékenység. Kutya tulajdonosként – ahogy a kutyatartás szabályaival, úgy – a kutyasétáltatás szabályaival is tisztában kell lennünk. Az országos és helyi szabályozáson kívül, illik ismerni azokat az íratlan, kimondatlan szabályokat, amelyek megkönnyítik a saját és környezetünk életét is.

kutyasétáltatás

Kutyasétáltatás szabályai: országos szabályozások

 • Közterületen kutyát csak pórázon szabad vezetni.
 • Játszóterek területére kutyát bevinni pórázon vezetve is tilos.
 • Támadó, kiszámíthatatlan természetű kutyákat közterületen szájkosárral kell ellátni. Az eb által okozott sérülésekért az állattartó tartozik felelősséggel.

  Tehát támadó, ideges, agresszióra (harapásra) hajlamos kutyáról a kutyafuttatóban se vegyük le a szájkosarat. Ez mindenkinek biztonságot ad. Embereknek, kutyáknak. Létezik könnyű, kényelmes szájkosár, amiben a kutya inni és juti falatot enni is tud!

 • Kutyát szabadon engedni csak erre a célra kijelölt helyen, a tulajdonos felügyelete mellett lehet.Kutyasétáltatásra kijelölt hely tábla
 • Támadó, kiszámíthatatlan természetű eb szájkosarát a kutyafuttató helyeken sem szabad eltávolítani.
 • Az állattartó köteles gondoskodni arról, hogy a kutya a közterületet ne szennyezze. Az eb által okozott szennyeződés azonnali eltávolításáról az állattartó köteles gondoskodni. (Magyarul tessék összeszedni a kutyakakit! Gondoskodjunk róla, hogy mindig legyen nálunk kakis zacskó és ne derogáljon lehajolni és bezacskózni a kutyagumit.)

Kutyasétáltatás “íratlan” szabályai avagy a közterületen közlekedés szabályai

 • A séta ideje alatt, végig figyelmesnek kell lennünk és kontroll alatt kell tartanunk a kutyánkat! Kutyasétáltatás alatt mellőzük a telefonálgatást, sms-ezést, vagy bármilyen tevékenykedést, ami elvonja a kutyáról a figyelmünket. Ha többedmagunkkal sétálunk együtt, beszélgetés közben is mindig figyeljünk a kutyánkra. Rögtön megérzik, ha elkalandozik a tekintetünk és egy szempillantás alatt ki is használják a lehetőséget…
 • Két kutya első találkozásakor, ismerkedésekor egyik kutyánál se feszítsük a pórázt, mert evvel feszültséget, esetleg agressziót sugárzunk a kutya felé.
 • Lehetőleg mindkét kutya egyenrangú helyzetben legyen az ismerkedéskor, tehát vagy mindketten laza pórázon, vagy mindketten szabadon legyenek.
 • Kérdés nélkül ne engedjük oda kutyánkat idegen kutyához! Az, hogy a mi kutyánk nem bánt, kedves és jóindulatú, nem hatalmaz fel bennünket, hogy kérdés nélkül odaengedjük más kutyához. Soha nem tudhatjuk, hogy a másik kutya, hogy reagál a közeledésre, így kellemetlen helyzetbe hozhatjuk a kutyákat is és a másik gazdit is.
 • A nem megbízhatóan behívható a kutyát csak zárt területen (zárt kutyafuttatóban, kutyaiskolában) engedjük szabadon.

Kőbányai kutyások etikettje 🙂

Tippek a kiegyensúlyozott kutyasétáltatáshoz

Kölyökkutya esetében – vagy, ha most kezdjük a tanítást – hasznos lehet, ha van nálunk jutalomfalat a séta idején is. Azzal gyorsabb a tanulás, de meg kell tanulnunk jól jutalmazni a kutyát! Ahogy a neve is mutatja, a falat a jutalmazás eszköze, de nem mindegy, hogy mit jutalmazunk!

A séta, a haladás, önmagában motiváló a kutyának, ezért örömmel sétál velünk! Ám kettőnk tempója eltérő lehet, mint ahogyan a célunk is más. Ennek összehangolására, a szabályok rögzítésére, annak megértéséhez kell a falat! Azzal tudjuk jutalmazni, hogy velünk kommunikál, ránk koncentrál szimatolás és egyéb ösztönös cselekvések helyett.

Az utca a közlekedés színtere, ahol eljuthatunk A-ból B-be, vagyis otthonról a kutyafuttatóba vagy éppen egy mezőre, erdőbe, nagyobb területre, ahol el lehet engedni a kutyánkat, s el tudja végezni a dolgát. Mi kutyások, nem csak közlekedünk az utcán, de “kutyát sétáltatunk”, amit többnyire, a kutya kedvéért és öröméért teszünk. Ám eközben sem szabad megfeledkezni az együttélés szabályairól, a kutyás etikettről.