Érdekességek, hasznos információkKutyás felszerelések

Kutyacipő – Hasznos felszerelés vagy úri hóbort?

Elsősorban az életvitelünktől függ, hogy szükségünk van-e kutyacipőre, valamint a kutyánk

 • egészségi állapotától,
 • egyéni igényeitől,
 • érzékenységétől,
 • életkorától,
 • méretétől.

Tehát nem lehet egy egyszerű igennel vagy nemmel megválaszolni azt a kérdést, hogy kell-e egy kutyának cipő?!

Mitől nyújthat védelmet a kutyacipő?

 • nyáron a forró aszfalttól
 • szétszóródott üvegszilánkoktól, érdes felületektől
 • folyóparton a kagylóktól, éles kavicsoktól
 • télen a sótól, jégmentesítő kémiai anyagoktól
 • jégdaraboktól, fagycsípéstől
 • hótól – azoknál a kutyáknál, akiknek a szőrében és a lábujjak között megtapadnak az apró hógolyók. (Ezek a hógolyók rövid idő alatt jéggé alakulnak át, amik a fájdalom mellett még sérülést is okozhatnak.)
 • már fennálló talpsérülés esetén védi a sebet a kosztól, víztől, tovább sérüléstől

Kutyacipőben a Dunaparton

Milyen más helyszíneken, helyzetekben lehet hasznos valamilyen kutyacipő használata?

 • túrázáskor, ha durva, törmelékes talajon vagy csúszós/éles sziklákon megyünk
 • canicross (kutyával futás) edzéseken
 • romkutató kutyáknál bevetésen
 • kutyafogathajtásnál (szánhúzás)

Kutyacipő nyárra

Az interneten terjedő égési sérüléseket bemutató képeknek és figyelemfelhívásoknak köszönhetően sok gazdi tisztában van vele, hogy meleg nyári napokon nem szabad aszfalton (vagy pl. tengerparton a homokban) sétálni a kutyával. Ezzel együtt, évről évre sajnos mindig vannak olyan gazdik, akik beleesnek ebbe a hibába.

Amennyiben ilyen körülmények között is muszáj megsétáltatni a kutyánkat, akkor nem csak érdemes, hanem egyenesen elengedhetetlen, hogy gondoskodjunk valamilyen mancsvédelemről. Egy jól megválasztott kutyacipő remek megoldás.

Kutyacipő télre

Ha a kutyánk nem fázik, nem áll fenn annak a veszélye, hogy megvágja a mancsát a jég és a sózott járdákat is el tudjuk kerülni, akkor nincs szükség kutyacipőre.

Azonban, ha védeni kell a mancsokat a hidegtől, sótól, a vágásoktól vagy esetleg a lábujjak között összegyűlő hógolyóktól, akkor nagyon is hasznos kiegészítő egy csizma.

Melyik a legjobb kutyacipő?

Amikor a legjobb kutyacipőt keressük a kutyánk számára, először is fontos átgondolnunk, hogy milyen tevékenységekhez, milyen helyzetekben, milyen évszakban fogjuk használni. Nyáron a forró aszfalttól kell, hogy védjen? Vagy vízparton a kagylóktól, éles kavicsoktól? Télen a sótól? Vagy csak havas sétáknál a lábujjak közötti hógolyóktól?

Egy vastagabb talpú bakancs vagy gumiba mártott zokni szerű csizma véd a forró aszfalttól és hasznos, ha durva terepen túrázunk. Viszont! Mivel a kutyák a mancsukon keresztül izzadnak, ezért nyáron – ha hosszabb ideig használjuk a cipőt – fontos szempont a légáteresztő képesség. (Nehogy túlmelegedjen a kutyánk és nehogy kidörzsölje a lábát az izzadtság.)

Télen a vízállóságra érdemes hangsúlyt fektetni (a dörzsölés megelőzése végett, valamint a sótól is csak egy vízálló cipő véd).

Sziklákon túrázásnál, futóedzésnél, vagy jeges, csúszós körülmények között a megfelelő tapadás is meghatározó, hiszen hiába véd egy cipő a jég okozta sérüléstől vagy a durva tereptől, ha futás (pl. labdázás, más kutyákkal kergetőzés) közben összetöri magát a kutyánk, vagy ne adj isten megcsúszik túrázáskor egy meredek sziklán.

Ha sérült mancsot szeretnénk védeni, akkor sérüléstől és időjárástól függően a légáteresztő képesség, vízállóság, vastagság az, amiket érdemes mérlegelnünk.

Ha „csak” a lábujjak között kialakuló hógolyók ellen van szükség védelemre, akkor a puha, könnyű, zokni szerű csizmák a legpraktikusabbak és leggazdaságosabbak.

Bár valószínűleg mindannyian arra vágyunk, hogy legyen egy olyan kutyacipőnk, ami minden helyzetre jó, de ilyet nem biztos, hogy találunk.

Gumi kutyacipő

A gumiba mártott kutyacipőt külön kiemelném a komplexitása miatt, ugyanis egy ilyen csizma sok különböző helyzetre megoldást nyújthat.

Saját tapasztalatom a Non-stop dogwear Protector kutyacipővel van, így ezt tudom részletesebben bemutatni.

Ez a csizma 5-ös szintű vágásgátló anyagból készült, amit nitril gumiba mártottak. Védi a mancsokat a durva talajtól, üvegtől, télen a sótól, nyáron a meleg aszfalttól. A külső gumirétegnek köszönhetően vízálló (vízhatlan), valamint jó tapadást biztosít csúszós felületeken is.

A lábak felé az anyag varratmentes, hogy ne okozzon súrlódást. A puha anyagoknak köszönhetően a kutyánk jól érzi benne a talajt. A zoknit elasztikus tépőzárral tudjuk rögzíteni, így elég jól a helyén marad, nem csúszik le.

Non-stop dogwear Protector Bootie kutyacipő
Non-stop dogwear Protector kutyacipő

A zokni típusú kutyacipők előnyei a bakancs típusúval szemben, hogy

 • nem okoz gondot, ha menet közben elfordul a kutya lábán – ettől nem megy tönkre és ugyanolyan kényelmes marad a kutyánk számára;
 • jelentősen olcsóbb;
 • túrázáskor sokkal kisebb helyet foglal és jóval könnyebb.

Hátránya, hogy ha víz megy bele (pl. vízparti kavicsos sétánál, pocsolyába lépéskor), nehezen szárad meg. A gumi borítás miatt nem légáteresztő, így meleg nyári napokon csak rövidebb ideig használható.

Mivel meleg időben úgysem ildomos hosszú sétákra indulni, (csak pl. egészségügyi sétára), valamint túrázás során többnyire nem egész úton, csak bizonyos szakaszokon van szükség kutyacipőre, ezért szerintem ez nem túl nagy kompromisszum.

Kutyacipő méretezés

Akkor megfelelő méretű egy kutyacipő, ha elegendő hely van benne a mancsnak és a lábujjaknak mozgás közben is (vagyis olyankor is, amikor ránehezedik a kutya a lábára). Arra is figyeljünk, hogy a cipőnek elég magasnak kell lennie, hogy befedje a farkaskarmot.

Megmérhetjük a kutyánk lábának szélességét egy szabócentivel, vagy ráállíthatjuk a kutyánkat egy papírlapra, s körberajzolhatjuk a lábát, amit utána könnyen le tudunk mérni vonalzóval, mérőszalaggal stb is.
(Általában lábszélesség alapján tudjuk meghatározni a megfelelő méretet, de azért mindig figyeljük az adott termék útmutatását, mert egyes típusoknál a lábhossz a mérvadó.)

Fontos, hogy akármelyik mérési módot választjuk, a kutyánknak rá kell terhelnie arra a lábára, amit mérünk. Legegyszerűbben ezt úgy érhetjük el, ha a másik lábát megemeljük – pl. pacsit kérünk tőle -, megtartjuk a pacsizós mancsot és a földön lévőt körberajzoljuk/lemérjük. Ehhez a művelethez érdemes jutalomfalatot használni, mert akár a szabócenti, akár a ceruza/toll, amivel rajzolunk, csikizheti a lábát, de a juti elég motiváló lehet számára, hogy ne foglalkozzon vele. 🙂

Szeretni fogja a kutyám a cipőt?

Valószínűleg eleinte nem, ahogyan a nyakörvet és hámot sem szokták szeretni. Minden új felszereléshez először hozzá kell szoktatnunk a kutyánkat.

Ha sok-sok jutalomfalatot adogatunk miközben feladjuk rá a cipőt, akkor amellett, hogy nem fog ellenkezni, ráadásul még jó asszociációk is kialakulnak az agyában a cipővel kapcsolatosan.

Eleinte furcsa – és egyben nagyon mókás – lehet a járása cipőben, de amint mozgásra ösztönözzük a kutyánkat, pl. futunk vagy játszunk vele, néhány perc alatt meg is feledkezik arról, hogy valami van a lábán.

Nos, ezek után mit gondolsz, hasznos felszerelés vagy úri hóbort a kutyacipő? 😉