Könyvajánló: kutyás könyvekKutya nevelése

Kutyanevelés könyv

Kutyák és macskák természetes egészsége – Susan Hubble Pitcairn és Richard H. Pitcairn

Az állatok számára természetes életmódot szem előtt tartó Pitcairn házaspár neve már régen összefonódott a holisztikus állatgyógyászattal, és a mai napig a mozgalom éllovasaiként tartják őket számon.

A Kutyák és macskák természetes egészsége című kézikönyvük világszerte nyújt biztos támpontot a gazdiknak, akik fontosnak tartják négylábú kedvenceik biztonságát és jólétét. A vadonatúj, átdolgozott kiadásban az alapvető állattartási ismeretek mellett megtalálhatók az élelmiszerek összetételét vizsgáló, áttörést jelentő kutatások eredményei is. A magas tápértékű, húsos és alternatívát jelentő hús nélküli receptek segítségével mi magunk is egészséges étrendet állíthatunk össze négylábú barátainknak.

Külön érdekessége a könyvnek, hogy az illusztrációkat Susan Hubble Pitcairn készítette, aki költő és díjnyertes illusztrációiról ismert festőművész. A szenvedéllyel és elkötelezettséggel összeállított kötet nélkülözhetetlen, ha a lehető legegészségesebb és legboldogabb életet igyekszünk biztosítani szeretett állatainknak.

„Ez a könyv egy igazi kincs a világ minden állatbarátjának.” – Allen Schoen állatorvos, író

„Modern kutatások, innovatív gondolatok – nélkülözhetetlen forrás gazdiknak és állatorvosoknak egyaránt. Hálásak lehetünk a Pitcairn házaspár bátorságáért és útmutatásáért.” – Jan Allegretti állatorvos, író

Láthatatlan Póráz Módszer & Program – Dömötör Júlia

Ez a könyv nem a sokadik könyv a kutyák oktatásáról. Ellenkezőleg. Végre ez az első könyv, ami a kutya viselkedésének megértéséről, a valódi igényeinek megismeréséről szól, és olyan kapcsolódási lehetőségről, ami ember és kutya számára is értő-érző kapcsolat felé nyithat ajtót. A módszer és a könyv egy pozitív szemlélet, egy életforma, egy hitvallás megismerésére hívja az olvasót, és egy olyan kapcsolódásra a természettel, a kutyával, ezeken keresztül pedig másokkal és legfőképpen önmagunkkal, ami út lehet mindannyiunk teljes élete felé.” – Dr. Varga-Nagy Adrienn, LPM&P Mester Tréner

„A kutyád nem kötöttség. Szabadság.”
A könyv első részében körbejárjuk a kutya viselkedését. Szokatlanul mélyre fúrunk az egyes témákban, így egyértelműen láthatod és értheted kutyádat.

„Hozd ki magadból a legjobb gazdit!”
Akár még csak most szeretnél kutyát, akár már rutinos kutyatartó vagy, mindig lehetsz valódibb önmagad. A könyvből a kutyán keresztül rengeteget vihetsz magaddal önismeretben és személyiséged fejlesztésében is.

„Tanítsd úgy, hogy élvezze. Szeresd úgy, hogy érezze.
A Láthatatlan Póráz Módszer a tanulás élményét adja, mely önmagában is kapcsolat építő erővel bír. Emellett azt is megtanulhatod, hogyan szeresd úgy, hogy az a kutyád számára is érezhető legyen.

Az örök kutya – Rodney Habib és Dr. Karen Shaw Becker

Kutyanevelés könyv - Az örök kutya

Meglepő új tudományos eredmények – így élhet a kutyád tovább, egészségesebben, fiatalosabban

Az elmúlt évtizedekben az emberekhez hasonlóan a kutyák is betegségekkel, korai halálozással küszködtek. Miért? Mostanában ébrednek rá a tudósok, hogy az emberi betegségek – a rák, a túlsúlyosság, a diabétesz, a szervi rendellenességek, az autoimmun betegségek – a kutyáknál is jelen vannak. Ezek okozzák, hogy hű társaink életük jó részében megelőzhető egészségi problémák miatt szenvednek, és rövidebb ideig élnek. A kutya magának nem választhat étrendet és életmódot, ezért a gazdáknak kell bölcsen dönteniük, hogy társaik minél tovább életerősek maradjanak.

Az örök kutyában praktikus, bejáratott módszereket találunk. Rodney Habib és Karen Becker még a világjárvány előtt bejártak minden kontinenst, hogy ellessék a legjobb genetikusok, mikrobiológusok, és a hosszú élet szakértőinek bölcsességeit. Interjúkat készítettek azokkal a gazdákkal, akiknek az ebei túlélték a húsz, sőt a harminc évet.

Az örök kutyában szereplő tervek, előírások tartalmazzák az étrendet, a mozgásigényt, a kintlét idejét, a stresszcsökkentés lehetőségeit, és testre szabhatók az adott fajta vagy keverék igényei szerint. A szerzők részletesen bemutatják a táplálékok fajtáit – azt is elmondják, amiről a gyártók nem akarják, hogy tudjuk –, recepteket közölnek, és tippeket adnak, hogy a kedvenceink biztos megkapjanak minden szükséges tápanyagot.

Az orvostudományban bekövetkezett áttörésnek köszönhetően sokkal jobb döntéseket hozhatunk, hogy a kutyánk egészséges maradjon, és minél több örömteli évet tölthessünk együtt.

Stresszoldás kutyáknak – Marty Becker

Kutyanevelés könyv - Stresszoldás kutyáknak

A Fear Free („Félelem nélkül”) pozitív megerősítésen alapuló program, amely bizonyítottan segít a félénk és szorongó kutyákon. Ebben a kötetben „Amerika első számú állatorvosa”, Dr. Marty Becker, és jeles kollégái a programot megalkotó úttörő állatgyógyászok és viselkedéskutatók tudására és tapasztalataira építve járják körül a stressz, a félelem és a szorongás tüneteit, amelyeket a kutyatartók jól ismernek, még ha ritkán értik is meg, mivel állnak szemben. Rendkívül hasznos könyv, telis-tele személyes történetekkel és részletesen leírt megoldásokkal, amely életmentő lehet az aggódó gazdik és félénk kutyáik számára.

A könyvből többek között megtudhatod:

  • Miért válik egy állat félénkké és szorongóvá, milyen káros hatásai vannak a félelemnek a kutya életére, és hogyan segít ezen a Fear Free program?
  • Milyen típusai vannak a félelemnek, és hogyan ismerhetjük fel ezek jeleit a kutyán?
  • Milyen buktatókkal jár a büntetés, milyen előnyei vannak ezzel szemben a pozitív megerősítésnek, és mi a jutalmazás helyes módja? (A könyv lépésről lépésre ismerteti a jutalmazás megfelelő alkalmazását.)
  • Hogyan szoktathatod helyes viselkedésre a kutyádat, és növelheted az önbizalmát, valamint az alkalmazkodóképességét bármely életkorban?
  • Hogyan taníthatod meg a kutyádat alapvető vezényszavakra és izgalmas feladatokra, amelyekkel biztosíthatod a lelki egészségét?
  • Hogyan oszlathatod el a kutya leggyakoribb félelmeit jutalmazás alapú módszerekkel?
  • Hogyan teheted félelemmentessé az állatorvosi vizsgálatot, a kutyakozmetikai kezeléseket, a gyerekekkel való játékot, a forgalmas köztereket, a családi kiruccanásokat és más konkrét élethelyzeteket?

A kutyák szőrös gyerekek – Bukfenc és Jeromos a tudomány szolgálatában: Csányi Vilmos

Kutyanevelés könyv - A kutyák szőrös gyerekek

Csányi Vilmos könyve nemcsak két családi kutya életét mutatja be, hanem azt is, hogy hogyan lehet a kutyalélek rejtelmeit tudományos vizsgálatok tárgyává tenni. Azoknak szól, akik a tudományos könyvek szigorúsága és unalma nélkül pillantanának be a kutyaetológia világába.

Az első kiadást sokan megszerették, azóta angol, német, olasz, szlovák és orosz nyelven is megjelent a kötet. Az új kiadás tartalmaz néhány új, érdekes tényt is, amelyet az ELTE etológia tanszékének kutatói fedeztek fel az utóbbi években. Módszereiket átvették külföldi laboratóriumok, és ma már a tudományos közösség is elhiszi, hogy egyben s másban a kutya az emberre hasonlít. Tehát nem csupán hangzatos cím, hanem kutatási eredmények támasztják alá azt, hogy a kutyák szőrös gyerekek.

CSÁNYI VILMOS etológus, akadémikus, író. Eredetileg vegyészként kezdett dolgozni, majd ő maga szervezte meg az ELTE-n az etológia tanszéket, amelynek vezetője is lett. Kutatásai középpontjában kezdetben a halak, a későbbiekben a kutya és az ember viselkedése, a biológiai és a kulturális evolúció kérdései állnak. Számos kötete jelent meg négylábú társainkról, illetve az ember viselkedéséről, hiedelmeiről és gondolkodásáról. Emellett szépíróként is sikeres.

Kutyakötelesség – Miklósi Bernadett

Minden gazdi boldog kutyát szeretne – minden kutya magabiztos gazdit szeretne.

Miklósi Bernadett a Best Dog Kutyaközpont alapítója és vezetője szembesíti a kutyatulajdonosokat és kiképzőket a legfontosabb kötelességeikkel. Magyar nyelven eddig egyedülálló, hiánypótló könyvében megmutatja, miképpen alakíthat ki minden kutyagazdi bizalomra épülő partneri viszonyt a kutyájával. A könyv egyéni igényekre szabható módszereket és gyakorlatokat ismertet a kutyával közös élet és a városi kutyatartás legfontosabb sarokpontjaihoz.

A gazdák mindent megtudhatnak az ember és kutya közötti jó kapcsolat alapjairól: hogyan erősítheti a kutyával való kötődést, milyen jeleket kell megértenie, és hogyan hozhat több változatosságot a kutyával való mindennapokba. Városi környezetben pedig ezek az alapok talán még fontosabbak.

A gazdagon illusztrált, jól tagolt kötet a kutya kommunikációjától kezdve a klikkeres kiképzésen és a szeparációs szorongáson át egészen az ideális kutyajátékokig vagy épp a városi közlekedésig számtalan hasznos tanáccsal és praktikával gyarapodhat az olvasó. Ahol szükséges, kizárólag a könyvből elérhető oktatóvideók segítenek a gazdiknak a tanulásban.

Ajánlott minden gazdinak, aki stresszmentes, boldog mindennapokat szeretne a kutyájával!

Karen Pryor: Ne lődd le a kutyát! – a tanítás és tréning újfajta művészete

 

Karen Pryor író, viselkedésbiológus, az ő nevéhez kötődik a klikkerképzés kifejlesztése. Dolgozott neves zoológussal (Konrad Lorenz), viselkedéspszichológusssal (B. F. Skinner), képzett szárazföldi és tengeri emlősöket, állatokat és embereket – vagyis egészen különböző habitusú és kommunikációjú élőlényeket. Munkája során arra jutott, hogy ha azt szeretnénk, hogy valaki vagy valami azt a viselkedést, amit és ahogy mi elvárunk, rendszeresen produkálja, úgy lehet a legegyszerűbb és leghatékonyabb módon elérni, ha valamilyen pozitív módon megerősítjük, amikor éppen azt és úgy csinálja.

Tehát a klikkertréning alapja, hogy a tanítás során nem büntetünk – azaz a módszer lényege nem pusztán az, hogy a képzés során a klikkert – ezt a nyomás hatására kattanó hangot adó eszközt használjuk. Ebben a könyvben megmutatja, hogy milyen módszerek állnak rendelkezésünkre, és ezek milyen hatásokat képesek kifejteni, a hétköznapi életből vett problémákkal szemléltetve, legyen az a kutyáddal vagy ismerőseiddel, gyermekeddel – sőt, akár saját magaddal! – kapcsolatos. Így ad hasznos tippeket arra, hogyan oldjuk meg a konfliktusokat frappánsan és egyszerűen.