Kutyanevelés könyv

Kutyanevelés szeretettel – Amitől a kutya jól nevelt eb: Victoria Stilwell

Kutyanevelés szeretettel
Forrás: libri.hu

„VICTORIA STILWELL, a népszerű amerikai kutyatréner a legproblémásabb esetekre is tudja a megoldást! A szerző pozitív megerősítést előtérbe helyező, tudományos tényekkel alátámasztott módszere segíteni fog minden olyan gazdinak, aki nevelési problémákkal küzd, és különböző nehézségei támadtak a kutyájával. A kötet által ismertetett technikák megváltoztatják kutyánk viselkedését, érzéseit és tanulási folyamatait.

Arra ösztönözhetjük kedvencünket, hogy próbáljon saját akaratából jól viselkedni. Számos hasznos tippet és trükköt sajátíthatunk el, amellyel megérthetjük kutyánk gondolkodását, hasznosíthatjuk a jutalomalapú kiképzés erejét és kiaknázhatjuk kedvencünk mélyen gyökerező ösztöneit.

Ha megfogadjuk a szerző jó tanácsait, kutyánk hamarosan tele lesz önbizalommal, kommunikációja tisztábbá és érthetőbbé válik, s így minden eddiginél szorosabb köteléket alakíthatunk ki négylábú barátunkkal.”

 

A kutyák szőrös gyerekek – Bukfenc és Jeromos a tudomány szolgálatában: Csányi Vilmos

A kutyák szőrös gyerekek
Forrás: libri.hu

„Bukfenc és Jeromos könyve nemcsak két családi kutya életét mutatja be, hanem azt is, hogy hogyan lehet a kutyalélek rejtelmeit tudományos vizsgálatok tárgyává tenni. Azoknak szól, akik szeretnének a kutyaetológia világába bepillantani a tudományos könyvek szigorúsága és unalma nélkül.

Az első kiadást sokan megszerették, azóta angolul is megjelent az Egyesült Államokban, és német nyelvre is fordítják. Az átdolgozott, harmadik kiadás tartalmaz néhány olyan új, érdekes felfedezést is például azt, hogy a kutyák szívesen és sikeresen képesek gazdájukat utánozni, amiket az ELTE Etológiai Tanszékének kutatói tettek az utóbbi években.

Csányi Vilmos Budapesten született 1953-ban, biológus, író, az Akadémia rendes tagja, az ELTE Etológiai Tanszékének egyetemi tanára, a Magyar Etológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Magyar Tudomány főszerkesztője. Etológiát, humánetológiát és evolúciós rendszerelméletet tanít. Kutatási területe az állati és emberi viselkedés valamint a biológiai és a kulturális evolúció kérdései. Az utóbbi öt évben szépirodalommal foglalkozik.”

Karen Pryor: Ne lődd le a kutyát! – a tanítás és tréning újfajta művészete

Ne lődd le a kutyát!Karen Pryor író, viselkedésbiológus, az ő nevéhez kötődik a klikkerképzés kifejlesztése. Dolgozott neves zoológussal (Konrad Lorenz), viselkedéspszichológusssal (B. F. Skinner), képzett szárazföldi és tengeri emlősöket, állatokat és embereket – vagyis egészen különböző habitusú és kommunikációjú élőlényeket. Munkája során arra jutott, hogy ha azt szeretnénk, hogy valaki vagy valami azt a viselkedést, amit és ahogy mi elvárunk, rendszeresen produkálja, úgy lehet a legegyszerűbb és leghatékonyabb módon elérni, ha valamilyen pozitív módon megerősítjük, amikor éppen azt és úgy csinálja.

Tehát a klikkertréning alapja, hogy a tanítás során nem büntetünk – azaz a módszer lényege nem pusztán az, hogy a képzés során a klikkert – ezt a nyomás hatására kattanó hangot adó eszközt használjuk. Ebben a könyvben megmutatja, hogy milyen módszerek állnak rendelkezésünkre, és ezek milyen hatásokat képesek kifejteni, a hétköznapi életből vett problémákkal szemléltetve, legyen az a kutyáddal vagy ismerőseiddel, gyermekeddel – sőt, akár saját magaddal! – kapcsolatos. Így ad hasznos tippeket arra, hogyan oldjuk meg a konfliktusokat frappánsan és egyszerűen.