Vakvezető kutya – vízimentő kutya – hegyimentő kutya

Milyen kutya alkalmas vakvezetőnek?

Annak előrebocsátásával, hogy tulajdonképpen nem is annyira a fajtatulajdonságok, mint inkább az egyedi adottságok és képességek a fontosabbak, megállapíthatjuk: a fizikai tulajdonságok és a vérmérséklet egyaránt fontosak.

Ami a fizikai követelményeket illeti: a kutya legyen eléggé nagy termetű (50-60 cm marmagasságú, esetleg valamivel több), jó felépítésű és erőteljes, hiszen sokat kell gyalogolnia. A kiegyensúlyozott vérmérséklet ugyancsak elengedhetetlen. A vakvezetésre kiszemelt kutya legyen megfontolt, engedelmes, nagyon fegyelmezett. A félénk, ijedős, túlságosan játékos, bizalmatlan, ideges, kényes vagy éppenséggel harapós állat nem alkalmas erre a munkára.

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv

Vakvezető-, vízimentő-, hegyimentő kutyák fajtaleírásai

KutyafajtákNépszerű kutyafajták

Berni pásztor, Berni pásztorkutya

Berni pásztor – Istállóból a nappaliba „Bár a berni pásztor tenyésztése közel 100 éve kezdődött, lelkes hívei egészen…

Tovább olvasom >>
Kutyafajták

Bernáthegyi kutya

Bernáthegyi leírása Hatalmas termetű, erőteljes felépítésű kutya. Koponyája széles, enyhén domború. Arcorri része rövid, stopja közepes, orrháta egyenes….

Tovább olvasom >>
Kutyafajták

Újfundlandi

Újfundlandi leírása Kedves, mackós megjelenésű, masszív kutya. Feje nagy, koponyája széles. Szeme kerek, sötétbarna. Füle háromszög alakú, lelóg….

Tovább olvasom >>
Kutyafajták

Landseer

Landseer leírása Nagy, erőteljes kutya. Tulajdonképpen az újfunlandi fekete-fehér színezetű változata, csak valamivel nagyobb. Feje széles, hosszú, szeme…

Tovább olvasom >>