Nyakörvhöz, pórázhoz szoktatás

Már egészen pici korban, 8 hetesen kezdjük el a kölyökkutya nyakörvhöz és pórázhoz szoktatását. Könnyű, laza textil nyakörvet, pórázt használjunk ehhez. Először tegyük rá a nyakörvet étkezés előtt, majd a pórázt, amit akár kezdetben a földön is húzhat. Az éhes kölyök az evéssel lesz elfoglalva, így szinte észrevétlenül hozzászokik a nyakörvhöz, pórázhoz, amit így már a kezdetektől pozitív élménnyel kapcsol össze. Fokozatosan növelve az időt, pár nap alatt természetes lesz számára ezek viselése.

nyakörvhöz, pórázhoz szoktatás

Ha elmulasztottuk elkezdeni ezt a korai szoktatást, az elv ugyanez legyen. Játékkal vonjuk el a kutya figyelmét a nem szeretem nyakörvtől.

Nyakörvhöz, pórázhoz szoktatás – 1. Tipp

Először a lakásban, a kertben gyakoroljunk, majd a második oltás után menjünk ki az utcára is. Vegyük ölbe a kiskutyát, vigyük el 10-15 méterre, tegyük le, és induljunk haza úgy, hogy ne feszüljön a póráz. Álljunk meg, ha a kutya is megáll, s ha esetleg megijed valamitől (biciklis, motoros, autó, kutyaugatás stb.), akkor guggoljunk le hozzá, hogy érezze a támogatásunkat, de ne babusgassuk túl. 8-9 hetesen és ne hónapokkal később fogjunk hozzá.

A kutya vezetésének helyes módja az, hogy a kutya mindig a bal oldalunkon van. Amikor a nyakörv és a póráz viselése már természetes neki és megkapta a 3. oltását is, induljunk egy kisebb sétára. (A szakemberek – állatorvos, tenyésztő, kinológus, viselkedéskutató – véleménye eltérő lehet a sétáltatás megkezdésének optimális időpontjáról. Erről itt olvashatsz bővebben: “Ne vidd ki az utcára, ne vidd ki a kertből“)

Nyakörvhöz, pórázhoz szoktatás – 2. Tipp

Jutalomfalattal, kedvenc játékkal felszerelkezve vegyük rá, hogy pórázba feszülés nélkül, önként és dalolva kövessen minket. Figyelem! Ne mi őt! Csak akkor haladhatunk előre, ha a póráz laza és mi irányítjuk az eseményt, nem a kutya. Nincs helye rángatásnak, pániknak.

Türelmesen, a kutyát motiválva, jutalmazva vegyük rá, hogy mellettünk haladjon. A városban nehéz szabadon futkározásra való helyet találni, ezért a flexi póráz hasznos lehet, de mindenképpen előbb a szabályos pórázon haladást tanítsuk, majd utána engedjük bóklászni, szimatolni.

Amikor már korrigálni kell: bizony a pórázrántásra, picit erősebb figyelmeztető jelzésre szükség lehet. De itt is nagyobb hangsúly legyen a motiváción, mintsem türelmetlenül rángassuk, fojtogassuk a kutyát.

Nagyon vehemens, figyelmetlen, erőszakos, rosszul szocializált kutyánál, speciális technikákat kell alkalmazni – amit a kutya megkíván, ahhoz kell igazítani a tanítás módját.

Nyakörvhöz, pórázhoz szoktatás – 3. Tipp

Nem csak pórázon vezetem, de ahol lehet szabadon is engedem.

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)

Krauszné Tünde és Krausz Győző

Történetünk 1970-ig nyúlik vissza, az első magyarországi rottwilerekhez. 1980. - ekkor született az első alom. Sok-sok év telt el azóta, és a kennelünkben született kutyák sok örömet okoztak nekünk és tulajdonosaiknak is. Mind formában, mind viselkedésben sikerült megközelíteni a kitűzött célt. Az évek alatt aztán újabb és újabb céljaink lettek a tenyésztésben, amit kitartó munkával igyekeztünk megvalósítani. Nem maradéktalanul, de sikerült. Siroccó Rottweiler Kennel

Krauszné Tünde és Krausz Győző has 39 posts and counting. See all posts by Krauszné Tünde és Krausz Győző