Kutya nevelése

Nyakörvhöz, pórázhoz szoktatás

Már egészen pici korban, 8 hetesen kezdjük el a kölyökkutya nyakörvhöz és pórázhoz szoktatását. Könnyű, laza textil nyakörvet, pórázt használjunk ehhez. Először tegyük rá a nyakörvet étkezés előtt, majd a pórázt, amit akár kezdetben a földön is húzhat. Az éhes kölyök az evéssel lesz elfoglalva, így szinte észrevétlenül hozzászokik a nyakörvhöz, pórázhoz, amit így már a kezdetektől pozitív élménnyel kapcsol össze. Fokozatosan növelve az időt, pár nap alatt természetes lesz számára ezek viselése.

nyakörvhöz, pórázhoz szoktatás

Ha elmulasztottuk elkezdeni ezt a korai szoktatást, az elv ugyanez legyen. Játékkal vonjuk el a kutya figyelmét a nem szeretem nyakörvtől.

Nyakörvhöz, pórázhoz szoktatás – 1. Tipp

Először a lakásban, a kertben gyakoroljunk, majd a második oltás után menjünk ki az utcára is. Vegyük ölbe a kiskutyát, vigyük el 10-15 méterre, tegyük le, és induljunk haza úgy, hogy ne feszüljön a póráz. Álljunk meg, ha a kutya is megáll, s ha esetleg megijed valamitől (biciklis, motoros, autó, kutyaugatás stb.), akkor guggoljunk le hozzá, hogy érezze a támogatásunkat, de ne babusgassuk túl. 8-9 hetesen és ne hónapokkal később fogjunk hozzá.

A kutya vezetésének helyes módja az, hogy a kutya mindig a bal oldalunkon van. Amikor a nyakörv és a póráz viselése már természetes neki és megkapta a 3. oltását is, induljunk egy kisebb sétára. (A szakemberek – állatorvos, tenyésztő, kinológus, viselkedéskutató – véleménye eltérő lehet a sétáltatás megkezdésének optimális időpontjáról. Erről itt olvashatsz bővebben: “Ne vidd ki az utcára, ne vidd ki a kertből“)

Nyakörvhöz, pórázhoz szoktatás – 2. Tipp

Jutalomfalattal, kedvenc játékkal felszerelkezve vegyük rá, hogy pórázba feszülés nélkül, önként és dalolva kövessen minket. Figyelem! Ne mi őt! Csak akkor haladhatunk előre, ha a póráz laza és mi irányítjuk az eseményt, nem a kutya. Nincs helye rángatásnak, pániknak.

Türelmesen, a kutyát motiválva, jutalmazva vegyük rá, hogy mellettünk haladjon. A városban nehéz szabadon futkározásra való helyet találni, ezért a flexi póráz hasznos lehet, de mindenképpen előbb a szabályos pórázon haladást tanítsuk, majd utána engedjük bóklászni, szimatolni.

Amikor már korrigálni kell: bizony a pórázrántásra, picit erősebb figyelmeztető jelzésre szükség lehet. De itt is nagyobb hangsúly legyen a motiváción, mintsem türelmetlenül rángassuk, fojtogassuk a kutyát.

Nagyon vehemens, figyelmetlen, erőszakos, rosszul szocializált kutyánál, speciális technikákat kell alkalmazni – amit a kutya megkíván, ahhoz kell igazítani a tanítás módját.

Nyakörvhöz, pórázhoz szoktatás – 3. Tipp

Nem csak pórázon vezetem, de ahol lehet szabadon is engedem.

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)