Kutyatartás

Rottweiler etetése

A rottweiler etetése nagyjából ugyanúgy történik, mint bármely más fajtájú kutya esetében.

Rottweiler etetése kölyökkorban

A kölyökkutya etetése 3 hónapos koráig négyszer egyenletesen elosztva történjen, 3 hónapos korától – 6 hónapos koráig háromszor: reggel, délben, este.
6 hónapos kórtól – 12 hónapos korig már csak kétszer, majd egy éves kor után lehet naponta egyszer etetni. Akár a kétszeri etetés is maradhat felnőttkorban, de az evés után mindig pihenés, ugrálás mentes egy órának kell lenni (gyomorcsavarodás esélyét ki kell zárni)! Én 1 éves kor után is megtartom a napi kétszeri etetést úgy, hogy reggel kevesebbet, este többet adok a napi adagból.
rottweiler etetése

Rottweiler fő tápláléka

Fő tápláléka a jó minőségű kutyatáp, melyet szárazon és áztatva is ehet. Mennyisége kutyánként változó, a táp adagolása a zsákon fel van tüntetve, ez mindig a teljes napi adagot jelenti, értelemszerűen etetésekre arányosan elosztva.

Fontos megjegyzés még: a zsákon feltüntetett adagolásból kell kiindulni, de az egyéni igény figyelembevételével! Ha sokat mozog a kutya, akkor lehet több is a napi adag, ha kevesebb az ugribugri, séta, akkor picit kevesebb.

Több éves tapasztalat alapján 1 éves korig a Josera Kids, Josera Sensi Junior, Josera Festival, szuper prémium tápokat javaslom! Ebben minden szükséges összetevő benne van, glükozamin és kondroitiv szulfáttal kiegészítve, a csontok az ízületek egészséges fejlődéséhez ez elengedhetetlen! Így nem kell külön zöld kagyló, meg egyéb vitaminkiegészítés sem.

Ezeken a tápos zsákokon az adagolás a felnőtt kori súlyra van megadva! A rottweiler standardből kiindulva a szukáknál a 40 kg-os sor, kanoknál 50-60 kg-os sor, amit nézni kell a táblázatban.

Josera SensiJunior adagolás8-9 hetesen még keveset eszik, de ahogy nő értelemszerűen az adag is nő.

Rottweiler etetése felnőtt korban

Felnőtt korban is a jó minőségű tápot javaslom! Szintén több éves tapasztalat alapján bevált a Josera család – pl. Large Breed, Sensi Adult, Active Nature, High Energy, de bármelyik szuper prémium táp jó lehet. Különböző érzékenységek esetén sem kell megijedni, speciális igényekre is van választék a szuper prémium tápok között.

Kiegészíthetjük az étrendjét: sajttal, túróval, kefirrel, joghurttal, aludttejjel, főzelékekkel, levesekkel, hússal… Ekkor vitamint és kálciumot is adni kell neki. Mokkás kanál por, később kávés kanál, majd evőkanál a mennyiség egy éves korára. A táphoz nem kell vitamin! Ha a vegyes étrenddel csökken a táp mennyisége, akkor viszont kell kiegészítés!

A TÁP NEM VITAMIN! A táp összetétele a teljes adagban tartalmazza a szükséges étrendet! Nyomelemet, vitamint, rostot stb. stb. A fele vagy harmada táp értelemszerűen minden összetevőnek csak a felét, harmadát tartalmazza!

Hüvelyeseken és egész krumplin kívül bármit ehet, gyümölcsöt is.

Turmixolva ehet krumplit is és hüvelyeseket is, mert nem árt neki csak egészben és nagy mennyiségben nem tudja megemészteni.

Víz mindig legyen előtte!

Tiltott ételek

  • csirke (és más szárnyasok) csöves csontjai
  • csülök (hús is és csont is)
  • csoki
  • szőlő, mazsola
  • csonthéjasok magja
  • avokádó

Rottweiler és más fajták számára is nehezen emészthető ételek

  • túl fűszeres ételek
  • tej
  • krumpli egészben

További ételek és növények, amiket érdekes elkerülni a Mérgek a kutyáknak cikkben.

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)