Érdekességek, hasznos információk

Flexi póráz – biztos, hogy ördögtől való?

Ha megkérdeznénk a kutyakiképzőket vagy úgy általában a kutyatartókat, hogy mi a véleményük a flexi pórázról, akkor – akinek ölebnél nagyobb méretű kutyája van – szinte kivétel nélkül le akarna beszélni a használatáról. Sőt, lenne, aki egyenesen felháborodna már magán a tényen is, hogy létezhet ilyen ördögtől való eszköz, ami az ég világon semmire sem jó.

flexi póráz

Huszonegynehány évesen én is ebbe a körbe tartoztam – hiszen már mindent tudtam a világról és persze mindenkinél jobban. 😀 😉 (Még szerencse, hogy azóta nyitottam a világ felé és elkezdtem nálam okosabbaktól tanulni. 🙂 )

No, de akkor mi is van ezzel a flexi pórázzal?

Mint minden eszközt, ezt is meg kell tanulni használni. Ha valaki rosszul használja, akkor tény és való, hogy kárt is lehet vele tenni a kutyában, illetve embertársainkra nézve is veszélyes lehet, komoly sérüléseket okozhat. Ha flexi pórázzal akarunk visszatartani egy pórázon (semmilyen pórázon) közlekedni nem tudó kutyát – aki még esetleg veszettül húz is – akkor bizony utálni fogjuk a flexit és használhatatlannak fogjuk minősíteni. Akkor is csalódás lesz a flexi, ha magával a pórázzal akarjuk irányítani a kutyát, mert nem tanítottuk meg arra, hogy figyeljen ránk, a szavunkra, a testjeleinkre/kézjeleinkre…

Most, hogy már túl vagyunk a kötelező körön, miszerint megsérülhet a kutya torka vagy szétégetheti/szétvághatja a flexi drótja az ember lábát, és milyen esetekben haszontalan a flexi póráz, végre rátérhetünk a lényegre.

Flexi póráz előnyei

séta laza pórázon

Ha gondos gazdiként megtanítottuk a kutyát normál pórázon szépen, lazán a mi tempónkban sétálni és egyúttal megtanítottuk neki, hogy hogyan sétáljon a flexi pórázon (húzás, belefeszülés nélkül) + alapból a hangunkkal, szavunkkal, testjelzéseinkkel irányítjuk a kutyát, és sohasem a pórázzal rángatjuk, húzgáljuk (semmilyen pórázzal), akkor az alábbi előnyöket tapasztalhatjuk:

  • Nagyobb szabadságot adhatunk a kutyának, mint egy sima másfél – 2 méteres pórázzal.
  • Bár a 10 méteres hagyományos póráz még nagyobb szabadságot ad, lehetnek olyan helyzetek (vagy helyszínek), amikor nem szeretnénk végighúzni a földön a pórázt, nem szeretnénk összekoszolni magunkat stb.
  • Kisebb helyet foglal a táskában, mint a 10 méteres póráz, így ha hely szűkében vagyunk, akkor a flexi pórázt nagyobb eséllyel vihetjuk magunkkal.
  • Sűrű, erdős környezetben, vagy szűkebb, kevésbé belátható ösvényen is praktikus lehet az 5 méteres flexi használata.

Nemrégiben például azért vettem elő a flexit, mert egy kiadós eső után mentünk ismeretlen területre sétálni. Ilyen helyzetekben – mármint, ha ismeretlen terepre megyünk – legtöbbször 10 méteres pórázzal sétálunk, amit azért is nagyon szeretek, mert elég nagy szabadságot ad, s egyúttal a „kötelező pórázhasználat” szabályt is betartom vele. Mivel vizes volt a talaj és séta után még több dolgot is kellett intéznem, ezért szerettem volna tisztán megúszni a sétált. A flexi póráz tökéletes megoldás volt erre az esetre.