KölyökkutyaLegolvasottabb cikkekTop cikkek

Kölyökkutya fejlődése

A kölyökkutya fejlődése szempontjából meghatározhatunk fázisokat, szakaszokat, de sokkal inkább egy folyamatos, változó intenzitású, még felnőtt korban is tartó (át)alakulásról beszélhetünk. Az egyes szakaszok időtartamaira és határvonalaira érdemes sorvezetőként tekinteni és rugalmasan kezelni, hiszen a különböző fajták között is, illetve fajtán belül is lehetnek jelentős különbségek.

Újszülött időszak

1-2. hét (születéstől 10-12 napos korig).

Bár a kölykök még vakok és süketek, a szaglás és a tapintás útján már elkezdődik számukra a tanulás. Elsődleges elfoglaltságuk az evés és az alvás. Nyugalomra van szükségük.

Újszülött kiskutyák

Átmeneti időszak

2-3. hét (20-22 napos korig).

11-14 naposan kinyílnak a szemeik, majd 20-22 naposan már hallás útján is elkezdik érzékelni a világot (kinyílnak a külső fülek). Bár még nagyon esetlenül, de elkezdenek járni. Ettől az időszaktól kezdve a mozgáskoordinációjuk rohamosan fejlődik, aminek köszönhetően elkezdik felfedezni a külvilágot. Egymásra másznak, harapdálják egymást és már a farokcsóválás is a repertoárjuk része lesz.

2 hetes tacsi
2 hetes tacskó kölykök

Szocializációs időszak

3-12. hét (kb. 3 hónapos korig).

Ez a néhány hét az egyik legfontosabb időszak egy kutya életében. Kulcsfontosságú, hiszen ekkor tanulja meg, miként alakítson ki kapcsolatokat másokkal, s az ekkor szerzett tapasztalatok alapjaiban határozzák meg a későbbi személyiségét és viselkedését.

A szocializációs fázis nagyobbik része a tenyésztőnél zajlik (3 hetes kortól 8 hetes korig). Egy „igazi” tenyésztő rengeteget tehet és tesz is azért, hogy egészséges, kiegyensúlyozott és magabiztos kölyköket adjon át a gazdiknak. Ezért is kiemelten fontos, hogy ne szaporítótól vásároljuk a kutyát, hanem hozzáértő tenyésztőt válasszunk.

A szocializációs fázis második része (8 hetes kortól 12 hetes korig) már a gazdinál zajlik. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontosak az ebben az időszakban szerzett pozitív tapasztalatok, ért ingerek. Ha a kölyök burokban nő fel (nem megy a lakáson/kerten kívülre, nem lát sok különböző korú, méretű, kinézetű embert, járműveket, nem hallja a környezet zaját, nem találkozik különböző helyzetekkel), akkor nagy eséllyel lesz félős, ijedős, bizonytalan.

Ezt később rettentő nehéz és időigényes kompenzálni – sok esetben nem is lehet – szakszerű és tudatos foglalkozásra van hozzá szükség, ami lelkileg is és anyagilag is megterhelő. Ellenben, ha 8-12 hetes korában hozzászokik a kölyök minden olyan ingerhez, amivel élete során találkozni fog, illetve csupa pozitív élmény éri különböző helyzetekben, szituációkban, akkor kiegyensúlyozott kutya válik belőle.

Igen ám, de az orvos azt mondja, hogy 12 hetes kor előtt – amíg a 3. oltásnak nem alakul ki a védő hatása – nem szabad sehova vinni a kölyköt, mert ha elkap valamilyen fertőzést, akkor akár bele is halhat. És igaza is van. Azonban az orvos ezt az egy szempontot nézi és képviseli – ami valamelyest érthető is. Ugyanakkor sajnos azzal is legalább akkora veszélynek tesszük ki a kutyát, ha 12 hetes koráig (vagy ne adj isten még tovább) elmarad a szocializációja – aminek fontos része a környezet, az emberek, a járművek stb. megismerése.

A tenyésztőnek és az új gazdának tehát egyaránt feladata és felelőssége, hogy egy kölyökkutya a lehető legtöbb pozitív élményt szerezzen emberrel, eszközökkel, más állatokkal kapcsolatban.

9 hetes szálkásszőrű tacsi
9 hetes szálkás szőrű tacskó

Serdülőkor

12 hetes kortól ivarérettségig (6-10 hónapos korig).

Nagyon fontos, hogy a serdülőkorban biztosított legyen a más kutyákkal történő találkozás és játék lehetősége. Három-négy hónapos kor körül a kölyökkutya elkezd kötődni a gazdájához, ami abban mutatkozik meg, hogy a közelében szeret tartózkodni, illetve baj, ijedelem esetén tőle kér segítséget, tőle várja, hogy „menedéket” nyújtson számára.

Az ivarérettséget szukáknál a tüzelés jelzi, míg kanoknál az, amikor elkezdik emelni a lábukat vizeléskor.

Az első tüzelés egyes szukáknál már 6 hónapos kor körül is bekövetkezhet, de általában 8-9 hónapos kor körül lehet rá számítani, azonban ez még későbbre is kitolódhat. A kisebb testű kanok 6-8, míg a nagyobb testű kanok általában 7-10 hónapos kor körül válnak ivaréretté.

Fiatal felnőttkor

Az ivarérettségtől a felnőtt korig.

Ebben az időszakban látszólag már úgy néznek ki a kutyák, mintha felnőttek lennének, azonban a viselkedésük még éretlen, bohókás.

Felnőttkor

Általánosságban a kisebb testű kutyák hamarabb, már 1 éves kor körül felnőtté válnak. A közepes testű kutyák 1-2 éves kor között, míg a nagytestűk kutyák inkább 2-3 éves kor között érik el a felnőttkort.