Kölyökkutya fejlődése

A kölyökkutya életében a bevésődés időszaka az első 16 hét. Amit akkor megtanul, azt később sem felejti el. Jót, rosszat egyaránt. Ezek nem üres szavak, ez fontos tény! A legjobb képességű kölyökből is lehet problémás kutyát felnevelni, mert hiányos a szocializációja, időben nem szokik hozzá a zajos, sok nagy ingert adó, városi léthez.

Kölyökkutya fejlődése

Az első 3-4 hétben még nem olyan látványos a kölykök fejlődése, mégis meghatározó, hogy milyen környezetben kezdik meg életüket. Fontos, hogy ezekben a hetekben nyugalom vegye őket körül, az anyjuk mellett legyenek! Ebben az időszakban napról napra szépen gyarapodnak, lassacskán kinyílik a szemük és kialakul a hallásuk. (A szaglásuk már születésük után ösztönösen vezetik őket.)

Vegetatív vagy újszülött fázis (1-2. hét)

A kölykök még vakok, süketek
Teendők: Nyugalmat biztosítani az alomnak.

Átmeneti fázis (3. hét)

Már kezdenek látni, hallani és járni is.
Kezdik felfedezni a külvilágot.

Bevésődési fázis (4-7. hét)

Az ebben a korban tapasztaltak kitörölhetetlenül rögzülnek a kiskutyában. Akár jó, akár rossz ez az élmény.

4-7 hetesen elkezd tágulni a világ, kimennek a kölykök a kertbe, elkezdik együtt felfedezni a környezetet és megtanulják mekkorát lehet harapni a tesóba. 🙂 Sokat játszanak és megismerik az embert, a közvetlen környezetet. Ebben az időszakban a kölyökkutya etetése is változik, már tápot is kapnak az anyatej mellett. Mérhetetlen kíváncsiság jellemzi őket, ezért remek lehetőség arra, hogy óvatosan és fokozatosan megmutassunk nekik újdonságokat – legyen szó labdáról, felakasztott “csilingelő” petpalackokról, felfedezésre váró kannákról, nekik való “akadálypályáról” stb.

Ebben az időszakban is – mint mindig a kutya életében – fontos a rendszeresség. Ugyanabban az időben történik az etetés, a játék, az alvás. A testvérekkel való birkózás után, a nagy hévvel történő harapdálások közepette egyszer csak elpillednek és elalszanak – szép idő esetén akár a kertben, ott ahol éppen vannak.
Evés, játék, alvás, játék, alvás, evés, játék alvás… erről szól ez az időszak és még a 8 hetes kor utáni néhány hét is.

Ennek a fázisnak a végén kerülnek általában új gazdához a kölykök.

Kölyökkutya fejlődése az új gazdinál

Szocializálódási fázis (8-12. hét)

Az új család és az új szabályok megismerése, megismertetése az elsődleges cél. Ekkor kell azokat a legfontosabb alapszabályokat megtanítanunk, amelyek a kutya egész életét meghatározzák. Szobatisztaság, etetés, más házi állatok elfogadása, stb. Fontos: ahová csak lehet és tudjuk vigyük a kiskutyát.

Ideális esetben 8-9 hetesen gazdihoz kerülnek a kölykök. Ebben az időszakban még hamar kötődés alakul ki az új családdal, viszont néhány héttel később ez a kötődés már sokkal nehezebben jön létre.

Nézzünk tehát egy ideális helyzetet:
8 hetes koráig nyugalomban van a kiskutya, rendszerességet tanul, sokat játszik, felfedezi a környezetét, rendesen táplálkozik anyatejjel és 4 hetes korától táppal is… 6 hetesen megkapja az 1. oltást, féreghajtót és a chipet, majd 8 hetesen a 2. oltást és újból egy adag féreghajtót. Egy egészséges, jó állapotban lévő, érdeklődő, stramm kölyökkel állunk szemben.

9 hetes szálkásszőrű tacsi
9 hetes szálkásszőrű tacsi

Bár piszkos utcára, kutyák közé vagy olyan helyre, ahol sok kutya megfordul, kockázatos kivinni a kölyköt, mégis rengeteget tehetünk a kölyökkutya egészséges fejlődéséért. A 3. oltást nagyjából 10 hetesen kapja meg, addig is kezdjük el a kölyökkutya nevelését a lakásban, a kertben, illetve olyan területen, ahova nem nagyon járnak kutyák – vagy csak olyanok, akiket ismerünk és tudjuk, hogy oltva vannak, egészségesek.

Fontos a fejlődéshez!

A kölyök nevelését azonnal el kell kezdeni, amint hazavittük! A kiskutya ilyenkor olyan mint a szivacs. Szívja magába a látottakat, tanultakat, s amit az első 16 hétben megtanul, azt később sem felejti el. Ezért is fontos, hogy olyan tenyésztőt válasszunk, aki lelkiismeretesen és rutinosan teszi a dolgát! Nekünk újdonsült gazdiknak is hatalmas felelősségünk van, hiszen 7-8 hetünk van arra, hogy szépen lassan, fokozatosan megismertessük a tágabb világgal a kölyökkutyát.

A kiskutya még esetenként bátortalan az ismeretlennel, de ha szépen fokozatosan megismertetjük a zajokkal, tárgyakkal, helyzetekkel, stb. avval nagyot léphetünk a kiegyensúlyozottság felé. Nem kell elszeparálni a világtól vagy túlzottan óvni, csak lépésről lépésre kell haladni az újdonságokkal, kerülve a nagy ugrásokat, a nagy változásokat.

Alapok a kölyökkutya fejlődése érdekében

A kiskutya fejlődéséhez elengedhetetlen a levegőn való szabad mozgás, a napfény, a föld, a víz a levegő! Mesterséges környezetben nem tud megfelelően fejlődni az izomzata, a csontozata, de még az agya sem. Lakásba, kertbe zárva nem óvjuk, csak szerencsével elkerülhetünk 1 betegséget! Az a betegség, ami leselkedik rá, ebben a korban, a PARVO, ami döntően cseppfertőzéssel terjed. A másik kutya nyála, széklete viszi a környezetbe és az ember a cipőtalpán, a kezén, a ruháján is terjesztheti. Így az az ok, hogy kóbor kutyák is vannak, ráadásul esetleg a kertbe is bejöhetnek, nem elégséges indok, hogy a kutya be legyen zárva a lakásba. Az utcai sétával ugyan ez a helyzet. Ugyanis bármelyik ember is behurcolhatja a vírust, mi magunk és a családtagok is.

Említsük meg a további + 4 leselkedő fertőző betegséget, ami ellen oltani kell a kutyát. Oltási sorként emlegetjük, HÓNAPOK míg a “végére” érünk. Számomra elképzelhetetlen, hogy ilyen hosszú időre búra alatt tartsuk a kutyát, és meggátoljuk az egészséges fejlődését. Nem is tudom elképzelni, hogy ez hogyan kivitelezhető egy élénk, növésben levő kölyöknél? “Ne vidd utcára, ne vidd ki a kertből, a lakásból se menjen ki.” Aki ilyen tanácsot ad, az sose nevelt kölyök kutyát, vagy olyan régen, hogy nem is emlékszik rá.

Szóval: Teremtsünk megfelelő körülményeket, tegyük biztonságossá a kertet, hogy idegen kutya ne jöhessen be, kicsi ne férhessen ki és ne csatangolhasson el. Ha ez nem megoldható, akkor lakásban, kennelben is lehet, de szabad mozgást mindenképpen biztosítsunk a friss levegőn.

Kölyökkutya fejlődése - kert, levegő, mozgás
Kölyökkutya fejlődése – szabad levegőn, a kertben

Legyünk kint a kiskutyával többször fél órácskát a kertben, sétálni is menjünk, ami kezdetben csak annyit jelent, hogy a kapun kívülre is kimerészkedünk. Ahogy növekszik a kutya, úgy nő az idő is míg aktív és ébren van, órácskát, majd több órát legyünk kint vele. Játszunk futkározós, dobálós játékot, hogy elfáradjon, bent a lakásban pedig pihenős, nyugis játékokat.

Ez fontos, mert azt kell megtanulnia, hogy a szabadban van az aktív mozgás és a lakásban, teremben a passzív, nyugodt. Amikor keveset mozog friss levegőn, étvágytalan, keveset eszik, a kevés evéstől meg nem fejlődik rendesen. Társasházban, lakótelepen lakva is kockáztatni kell.

Ha bizonytalanok vagyunk a környezet vírus mentességében, akkor ölbe kell levinni, és csak tiszta helyen letenni. Ott ne nyalogassa a földet, vagy pisit, kakit, szemetet, idegen, ismeretlen kutyával se szimatoljon össze! Nem a szimatolást kell tiltani, de a látható vizelet, széklet, taknyos zsepi stb. nyalogatását, szájba vevését! 9 hetes kiskutyánál ez még nem nehéz feladat. Ekkor még könnyedén tanul, könnyű résen lenni, hiszen figyeljük a kutyát és ő sem távolodik el messzire.

Ha csak jóval később kezdünk foglalkozni a kutyával

A bizalmatlanul, maga alá húzott farokkal, felborzolt hátszőrrel ugató kiskutya nem harcias, sokkal inkább elveszett és bizonytalan. Az emberek ettől zavarba jönnek többnyire, ha „félni” látják a kutyát, pedig az okot maguk idézték elő csupa jó szándékból, mert nem kezdtek el időben foglalkozni vele. Hallgattak az állatorvosra, az ilyen-olyan szakemberre, aki azt tanácsolta, hogy hónapokig ne menjen utcára a kölyök. Az állatorvos nem tanul etológiát, kiképezni sem akar kutyát, ő csak a betegségekre koncentrál, ezért eszébe se jut, hogy a legkritikusabb szakaszban tiltja, akasztja meg a kölyök szocializációját, állítja le a fejlődést.

További fejlődési fázisok

Rangsor fázis (13-16. hét)

Az emberekkel szemben is és más állatokkal szemben is kialakul a rangsor. Ebben a szakaszban következik be a fogváltás, aminek velejárója, hogy mindent összerág, úgyhogy mindig biztosítsunk neki valami olyan tárgyat, amit nyugodtan rághat (pl. fogselymet).

Falkarend fázis (5-6. hónap)

A családi kutyáknál inkább önállósulási fázisról beszélünk. Egyre önállóbb és akaratosabb kezd lenni szeretett kiskutyánk, úgyhogy csak biztonságos helyen engedjük póráz nélkül, mert bár eddig engedelmesen visszajött hozzánk, most akár teljesen figyelmen kívül hagyhatja behívásunkat.

Pubertás fázis (7. hónaptól a nemi érettségig)

Ebben az időszakban szokott a ”dackorszak” jelentkezni. Ilyenkor az addig okos és jól nevelt kiskutya szinte elfelejti a már megtanultakat. Ekkor kell az oviból átkerülni a kutyaiskolába.

Forrás: Fejlődési fázisok – Kölyökkutya blog, Ne vidd ki az utcára, ne vidd ki a kertből – Kölyökkutya blog

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)

Krauszné Tünde és Krausz Győző

Történetünk 1970-ig nyúlik vissza, az első magyarországi rottwilerekhez. 1980. - ekkor született az első alom. Sok-sok év telt el azóta, és a kennelünkben született kutyák sok örömet okoztak nekünk és tulajdonosaiknak is. Mind formában, mind viselkedésben sikerült megközelíteni a kitűzött célt. Az évek alatt aztán újabb és újabb céljaink lettek a tenyésztésben, amit kitartó munkával igyekeztünk megvalósítani. Nem maradéktalanul, de sikerült. Siroccó Rottweiler Kennel

Krauszné Tünde és Krausz Győző has 42 posts and counting. See all posts by Krauszné Tünde és Krausz Győző