Figyelmedbe ajánlomKutyás felszerelésekNon-stop dogwearSaját élménySzponzorált tartalom

Bungee és Touring bungee rugós pórázok – Non-stop dogwear

A Bungee póráz egy olyan rugós póráz, amit kimondottan canicross-hoz, bikejöring-hez (és síjöringhez) fejlesztettek ki, de túrázás során is bevethetjük. Teljes hosszában rugalmas, ezáltal csökkenti a terhelést mind a kutya, mind a gazdi számára.

A Touring bungee is egy rugalmas póráz, de nem teljes hosszában elasztikus, így amellett, hogy tompítja a hirtelen rántásokat, jó kapcsolatot/kontrollt is biztosít. Túrázáshoz tervezték, de városi séta alkalmával is remekül használható, ráadásul még futás, kerékpározás (és síelés) során is abszolút megállja a helyét.

Bungee és Touring bungee rugós pórázok
Touring bungee 13 mm / 2 m – Touring bungee 23 mm / 2,8 m – Bungee 2 m

Bungee

A Bungee pórázt profi versenyhasználatra fejlesztették ki, de kiváló választás minden aktív párosnak. Futáshoz vagy túrázáshoz a 2 méteres az ideális, míg kerékpározáshoz – ahol biztonságos távolságra van szükség – a 2,8 méteres a tökéletes választás.

Touring bungee

Kisebb, 10 kg alatti kutyák számára elérhető egy könnyű és vékony, 13 mm-es változat, míg nagyobb, nehezebb kutyáknak a 23 mm szélességű ajánlott. A maximális biztonság érdekében az előbbinek ultrakönnyű csavarzáras karabinere van, az utóbbit önzáró karabinerrel szerelték fel.

Bungee és Touring bungee pórázak, karabínerek

A Touring bungee egy igazán többfunkciós póráz, ami többféle hosszúságban is kapható. Hosszának kiválasztásakor a fő szempont, hogy milyen tevékenységhez szeretnénk használni.

Parkban kocogáshoz vagy városi sétákhoz az 1,2 vagy 2 méteres hossz a megfelelő választás. Canicrosshoz és túrázáshoz a 2 m hosszú, míg kerékpározáshoz, (síeléshez) vagy egyéb olyan tevékenységekhez, amelyek biztonságos távolságot igényelnek a kutya és a gazdi között, a 2,8 m hosszú az ideális. A 3,8 m-es Touring bungee akkor tökéletes választás, ha kutyánknak egy kicsit több teret szeretnénk adni a felfedezéshez túrázás vagy napi séták során.

Forrás: nonstopdogwear.com

Tapasztalatok a rugós pórázokról

Az nem kérdés, hogy canicross – vagyis kutyával futás – során a legpraktikusabb és legkényelmesebb az elasztikus póráz. Arra azonban eddig nem gondoltam, hogy kirándulások alkalmával is ennyire jól használható, mivel elnyeli a rántásokat – egyfajta védelmet és kényelmet adva ezzel kutyának, gazdinak egyaránt. Azt pedig végképp nem gondoltam volna, hogy városi vagy kertvárosi környezetben is értelme lenne a rugós póráznak, egészen addig, míg ki nem próbáltam a Touring bungee-t.

Rögtön ki is egészíteném a gondolatot azzal, hogy Csicsi megtanult szépen sétálni pórázon, nem rángat össze vissza és nem feszül bele a pórázba, hogy odahúzzon bárhova is. Azonban sosem akartam elérni, hogy lábam mellett vagy mögöttem kullogjon, engedem, hogy a pórázhosszon belül nyugodtan elém mehessen. Ezáltal előfordul egy-egy kisebb tempókülönbségből adódó húzás, amit a rugós póráz csodásan elnyel. Ahogy érzi Csicsi, hogy a rugóút végén jár, már automatikusan vissza is vesz a tempóból, így nem alakul ki egy folyamatos húzás.

Mivel a pórázt biztosítókötélként, nem pedig irányító eszközként használom, így nem jelent semmiféle hátrányt, hogy ezzel a pórázzal nem lehet rántásokkal visszajelzést adni a kutya felé.

Fontos azonban figyelembe venni, hogy városi, kertvárosi környezetben azon kutyák számára nem praktikus a rugós póráz, akik szeretnek odamenni a kerítésnél ugató másik kutyához vagy túlzottan érdeklődnek a mellettük sétáló emberek iránt, esetleg még fel is akarnak ugrálni rájuk, mert a rugózásnak köszönhetően megnyúlhat annyira a póráz, hogy oda tudnak érni valahova, ahova nem szeretnénk.

A 23 mm-es Touring bungee-nél egyetlen hátrányt tapasztaltam, méghozzá azt, hogy röviden fogva kissé kényelmetlen a fogás, kemények/merevek a heveder szélei. Erre félmegoldás lehet, ha pontosan a rugós rész legalján fogjuk a pórázt, amikor rövidebben kell fogni, mert ott kellemesen puha. Azonban ez nem megoldás azokra az esetekre, amikor teljesen röviden szeretnénk fogni a pórázt.

Derékövvel használva egy túra során azonban nem igazán kerül elő ez a probléma, inkább csak kertvárosi környezetben sétálva tapasztaltam a kényelmetlenséget, pl. amikor egy macska túlzottan felkeltette Csicsi érdeklődését és magam mellett meg kellett őt tartanom.

Futóhámhoz, rugós póráz

Kocogásnál (futószerkóba beöltözve: CaniX belt, Freemotion 5.0 hám és valamelyik rugós póráz) észrevettem, hogy egyáltalán nem volt mindegy – főleg az elején -, hogy melyik rugós pórázt használtam (Bungee, Touring bungee 13 mm vagy Touring bungee 23 mm). Csicsi 13 kg, így a Touring bungee-k közül a 23 mm-es verzió a neki ajánlott, de a 13 mm-es változattal érezhetően jobban tudott húzni. A vastagabb póráznál nagyobb erőt kell kifejteni a nyúláshoz, tehát a vékonyabb pórázzal könnyebb dolga volt Csicsinek, ami motiválóan hatott rá.

Előfordulhat, hogy ez csak a 10-15 kiló körüli kutyákat érinti, de az is lehetséges, hogy ez csak a saját egyedi tapasztalatunk. Egyébként ahogy egyre gyakorlottabbak vagyunk, úgy látom, hogy kisebb jelentősége van ennek, tehát leginkább a betanulási időszaknál számított.

Hol kapható a Non-stop dogwear Bungee és Touring bungee rugós póráz?

A Bungee vagy Touring bungee pórázt egyszerűen megrendelheted egyenesen a forgalmazótól (általában 1-2 nap alatt meg is érkezik): Non-stop dogwear Bungee, Non-stop dogwear Touring bungee

Forrás: Non-stop dogwear hírlevél
  • 60 napon belül ingyenesen visszaküldhetőek a termékek
  • 60 Euro/USD felett ingyenes a szállítás
  • Adót, ÁFA-t és egyéb díjat tartalmaz az ár
  • Biztonságos fizetés Paypal-on keresztül, Visa-val vagy Mastercard-dal.

A Non-stop dogwear-ről

„A kutyafelszerelések gyártása során az állatok jóléte a prioritás. Kényelmes és funkcionális felszerelés, amely nem korlátozza a kutyát, ez volt az oka annak, hogy megalkottuk a Non-stop dogwear-t. Négylábú barátainknak csak a legjobb jó.

Célunk az aktív közös élet elősegítése és ösztönzése. Tudjuk, hogy az aktív kutya boldog kutya, a boldog kutya pedig boldog gazdát jelent!

A fenntarthatóság számunkra is elengedhetetlen. Ezért összpontosítunk arra, hogy környezetbarát anyagokból tartós felszereléseket készítsünk. Azt akarjuk, hogy a mancsnyom, amelyet ezen a bolygón hagyunk, a lehető legkisebb legyen. ”
Forrás: https://www.nonstopdogwear.com/