KutyatartásLegolvasottabb cikkek

Rottweiler tartása

Első lépés ismerkedés a fajtával, a fajtát tartó, majd a fajtát tenyésztő rottweiler barátokkal. Komoly megfontolt döntés után, rottweiler vásárlás mellett döntünk. (Biztosan?)

Szeretnénk egy rottweilert!

Na, de ezen belül milyen neműt? Mekkorát? Milyen temperamentumút? Van-e esetleg távoli cél vele? Területőrzés, személyőrzés vagy mindkettő, esetleg kiállítás, sportkutyázás (őrző-védő), agility, ring sport stb., netán továbbtenyésztés?

Rottweiler baba - Siroccó ZamiMegfigyeléseink szerint a családok férfi tagjai hajlamosak körömszakadtáig ragaszkodni a kan kutyához, kivéve, ha már eleve a tenyésztési szándék vezeti őket. Mindig mindenkinek el szoktuk mondani a kan kutya előnyeit és hátrányait.

Nagy, erős, impozáns, általában az életének már korai szakaszában kezdi őrizni a javakat, hamarabb, mint a szuka. Mihelyt a serdülőkorba ér – amit a lábemeléses vizeléssel való területjelölés árul el – már készen áll a terület őrzésére: ugat, jelez az idegen közeledtére.

Kutyacsapatban a vezető helyre törekszik, ezért sokan megijednek az „agresszivitásától”, ami morgásban és többnyire domináns pózolásban nyilvánul meg.

Látványosan kijelöli a területét, viszont éppen ezek a jelölések tönkre is tehetik a díszkertet. Egy karakteres kan hajlamos a dominancia fitogtatására, sok és határozott foglalkozást igényel. Kezdő, határozatlan ember, kisgyerek, vagy korlátozott fizikai lehetőségekkel rendelkező idős emberek mellé nem javasoljuk. Bár felnőttkori ivartalanítással sokat javíthatunk e hátrányokon, de fizikailag úgy is nehéz.

rottweiler tulajdonságai - Siroccó Úzó
Siroccó Úzó

A szuka kisebb, finomabb felépítésű, hajlékonyabb, kedvesebb és sokkal inkább “kertbarát”. Nem lábfelemeléssel jelöl. Ritkábban tör dominanciára, toleránsabb a gyerekekkel és öregekkel. Bár őrzőhajlama legalább olyan intenzív, mint a kanoké, az jóval később kezd kialakulni, úgy másfél éves korában (ez általában a harmadik tüzelés utáni időszaka).

Rottweiler szuka egy vizsla szukával
Úzó testvére, Siroccó Uncsi, Sziszi

Tájékozódjunk tovább a rottweiler tulajdonságairól, fajtaleírásról és a standardről.

Készen állok a rottweiler tartására

De honnan vegyem?

Fontos, hogy leszögezzük: sem aluljáróból, sem piacról, sem a kiállítások parkolójából nem szabad kutyát venni. Mindig az lebegjen a szemünk előtt, hogy jó esetben a rottweilerünk 10-12 évig velünk él majd. Nem mindegy, hogy ezen időszak nagy része örömben, vidámságban vagy bánatban, bosszúságban telik el!

Kiskutyát csak megbízható tenyésztőtől vegyünk! Ne sajnáljuk az időt, és látogassunk meg legalább ötöt-tízet. Figyeljük meg, milyen körülmények között tartják a kutyáikat: kertben vagy lakásban, a családban, vagy a családtól elszigetelten? Milyen kapcsolatban van velük, mit tud mesélni róluk, jellemükről, viselkedésükről, temperamentumukról?

A beszélgetésből az is kiderül, hogy hány éve tenyészt, hány saját tenyésztésű kutyája van, netán több generációnyi saját tenyésztésű kutya él az udvarában. Bizonyára elmondja azt is, hogy milyen fő célok vezérlik: kiállítás, sport, családi kutya, esetleg szolgálatra alkalmas kutyák tenyésztése az, amire törekszik. Amennyiben a tenyésztő számunkra kedvező dolgokat mesél, érdemes tovább kutakodnunk.

Következzék itt néhány figyelemre méltó dolog a tenyészet megítéléséhez!

Fontos, hogy hány tenyésztésbe vont kutyát látunk a kertben. A kutyagyárakat kerüljük! Az sem baj, ha nincs 10-15 eladatlan növendék kutya, hacsak nem áll komoly személyzet a tenyésztő rendelkezésére. Lehetőleg ne legyen minden eladó! Ne legyenek rendelésre levágott farkú kutyák. Ilyenkor inkább „piacra termelésre” kell gyanakodnunk, mintsem a rottweiler fajtanemesítő tenyésztésére.

Kérjük meg a tenyésztőt, hogy egyenként vegye ki a kennelekből a tenyészállatokat, hogy lássuk a gazdi és a kutyaviszonyát, megállapíthassuk, hogy a kutya minden helyzetben kiegyensúlyozottan viselkedik-e. Ha azt látjuk, hogy jól tartott, jól szocializált, láthatóan kiegyensúlyozott, egészséges kutyák, nem árt munkában is megszemlélni őket. Ez fontos akkor is, ha „csak” házőrzőnek szánjuk a kutyát, de még inkább, ha speciális feladatra, határozott célra szeretnénk rottweilert.

Siroccó Cintarella - rottweiler tenyesszuka
Siroccó Cintarella

Felkészülés a rottweiler tartására

Kiválasztottuk a tenyésztőt, a kiskutyák megszülettek, szépen fejlődnek… A hátralévő néhány hét éppen elég arra, hogy megtervezzük a nemsokára hozzánk érkező kis jövevény helyét. Átgondoljuk, hogyan oldjuk meg a napi többszöri etetést, a foglakozást stb.

Ez az időszak arra is alkalmas, hogy újra elolvassuk az ebben a témában fellelhető könyveket, melyek akár általánosan, akár fajta specifikusan a kölyökkutyákról is szólnak. A helyzetet megkönnyíti, hogy ma már igen komoly írásos anyag lelhető fel magyar nyelven is: csak a rottweiler fajtáról három-négy kötet!

Összevetve a könyvek tudományát meg a család elképzelését, lehetőségeit, körvonalazzuk a főbb szabályokat. Szerintem a legjobb megoldás a lakás és kert együttes, megfelelő arányú használata. A kertben és a lakásban is ki kell jelölnünk a kutya helyét. A kertben legyen kutyaház illetve kennel, ahová szükség esetén bezárható.

Felnőtt rottweilerünk nem fogad kitörő örömmel minden látogatót, ezért az elvonulás, az elzárás lehetőségét biztosítani kell. A lakásban a kutya helye egy matrac, párna, kutyakosár, boksz: olyan hely, ahová a kutya nyugodtan elvonulhat, ha pihenésre vágyik. Fő szabály, hogy ez a hely azért mindig a gazdi, a család közelében legyen!

Rottweiler kölyökkutya érkezik: ezekre érdemes felkészülni

Most hogy ezt jól átgondoltuk, még be kell szereznünk néhány dolgot a kutya érkezése előtt: itató- és etetőedényeket, játékokat, rágókákat stb. Az etető- és itatóedény legyen könnyen tisztítható, szerintem a rozsdamentes edények a legpraktikusabbak. Játékok közül a kötélből vagy kötélből és gumiból készült, jól rágható, strapabíró darabok szoktak beválni leginkább. Ezenfelül a legnagyobb elővigyázatosságunk ellenére is fog találni a kiskutyánk a mi használati tárgyaink közül egy-két számára igen vonzó játékot, rágcsálni valót.

Erről azonban majd később, jelenleg még egy igen fontos dolgunk van. Meg kell keresnünk azt az állatorvost, aki majd kutyánk egészségét felügyeli: kezdetben esetleg házhoz jön a védőoltást beadni, s bármi gond adódik, akármikor a rendelkezésünkre áll.

Azt az egy-két látogatást, amit a kölyök elviteléig megejtünk, használjuk ki arra is, hogy a tenyésztőtől a lehető legtöbbet tanuljunk. Nem feltétlenül a tudományának magas fokát, inkább csak a praktikumot, ami a kölyök és felnőtt kutyaneveléséről is szól. Miközben természetesen gyönyörködünk a „csipetcsapatban”, feltehetünk olyan kérdéseket, hogy például miben különböznek a picik egymástól. Lát-e közöttük olyat, amelyik szerinte megfelelne a mi elképzelésünknek? Milyen általában az alom viselkedése? Milyen karakterek, mennyire kezdeményezőek, határozottak? Ezt miből látja?

A tenyésztő véleményét a majdani választáshoz érdemes megszívlelni, hiszen ki ismerné nála jobban a csemetéket? Szerencsénk van, ha az alomban 2-3 kölyök is megfelelni látszik az igényeinknek, ennél több már „gyanús”, de igen ritkán ez is megesik.

5 hetes rottweiler kölykök

Sok-sok olyan küllemi dolog van egy 6-8 hetes kiskutyán, ami elvileg nem változik meg. Elmondhatjuk tehát, ha jól megnézzük a kölyköt – és persze tudjuk, mit kell nézni – túl sok meglepetés nem érhet. Például ilyen korban már látszanak a szögeléssel, a csonterősség, a test arányok, a szem szín, a pigment, szín, szőrminőség, a farok tartás, a fültűzés, a bőr feszessége.

Természetesen mivel élőlényekről beszélünk, szabályerősítő kivételek itt is előfordulhatnak. Nem beszélve azokról a fejlődést befolyásoló tényezőről, mint a betegségek és azok kezelésére adott gyógyszerek, balesetek, egyéb károsító körülmények.

Ám gondolkodjunk optimistán és kutyánk egészséges fejlődésére figyeljünk. Megfelelő, kiegyenlített minőségi étrend, fokozatosan több mozgás, napfény, szabad levegő. Ebbe beletartozik a korai és későbbi szocializáció, hatalmas séták, kirándulások, a test és a szellem edzése.

Rottweiler tartása: a boldogság titkai

 1. Rendszeresen (minden nap) sétáljunk, mozogjunk, foglalkozzunk a kutyával!
  Nagy kertben élő kutyának is szüksége van a sétálásra, mozgásra! A foglalkozás pedig nem csak azért fontos, hogy jól nevelt kutyánk legyen, hanem azért is, hogy szellemileg is lefárasszuk kedvencünket!
 2. Játsszunk (jól)!
  Akármennyire is hasonlít a kutya a gyerekre, attól még a kutya az kutya. Meg kell tanulnunk kutyául és úgy játszani vele, amit a leginkább ért és élvez.
 3. Biztosítsunk megfelelő életkörülményeket!
  Akár lakásban, akár kertben él a kutya, mindig az ember társaságát keresi, ott érzi jól magát! Teremtsünk sok közös programot, s ha éppen nem is foglalkozunk vele, akkor is lehessen időnként a közelünkben.
 4. Tápláljuk megfelelően!
  Jó minőségű táppal sokat tehetünk kedvencünk egészségének megőrzésében, kiegyensúlyozottság fenntartásában. Segítség a legjobb kutyatáp kiválasztásához.
 5. Óvjuk, vigyázzunk az egészségére!
  Talán legfontosabb feladatunk, hogy védekezzünk az élősködők (pl. kullancs, bolha, szárnyas szúnyog) által elkapható fertőzésekkel szemben.
  Természetesen a kötelező oltásokról se feledkezzünk meg, mert nem csak a kutyánk, hanem saját egészségünk forog kockán.
 6. Teremtsünk tiszta környezetet és tartsuk is meg!
  A lakásban és a kertben is a lehető leghamarabb szedjük össze a kutyapiszkot, takarítsunk fel, locsoljuk le rendesen! Kutyasétáltatás során – az utcán, futtatóban, de még az erdőben is, ha éppen a sétaútra pottyant – szedjük össze a kutyaürüléket!

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)