Kölyökkutya

A kölyökkor, az első hat hónap! Bármennyire is okos és értelmes a kutyánk, még nem tudja, még csak tanulja az ember szabályait, az ember elvárásait! Ekkor még a természetes kutyaösztönök működnek, a kutyát ért erősebb inger a döntő, nem a parancsnak, kérésnek való megfelelés!

Persze az okos kutya jelzi, mit szeretne, de a gazdik többnyire nem értik, leginkább félreértik, félremagyarázzák a kutya jelzéseit. Sok idő, amíg az ember ráhangolódik a kutyára, bár vannak sokan, akik ösztönösen ráéreznek a helyes megoldásra.

Kölyökkutya: Mikor, miért és hogyan?

Fontos szabály, hogy a kutya azt nem tudja értelmezni, mit nem szabad, a feladatot úgy érti meg, ha mindig arra kap megerősítést, amit szabad.

A tilos dolgokért mindig, azonnal büntetés jár! (Büntetni csak akkor  lehet, ha megtanult dolgok ellen vét! A korholásból, elégedetlenségből, az ütésből, erőszakból, nem tanul meg semmit!) A hangsúly azon van, hogy azonnal! Csak akkor szabad büntetni a kölyökkutyát, ha rajtakapjuk a rosszaságon! Percekkel, órákkal később már ne büntessük, mert nem fogja tudni miért kapja a büntetést (akkor sem ha belenyomjuk az orrát vagy megmutatjuk neki)! 

Ami az ember szerint „tilos”, az a kutyánál természetes, ösztönös viselkedés lehet, amit tanítással nem lehet kitörölni, csak elfedni valamennyire. Ezért a kutya megváltoztatása helyett, az energiákat a céltudatos, a kutya korához igazított nevelésre fordítsuk. A MOSTra koncentrálva, a JÖVŐ érdekében! 

Csak a felnőtt (2-3 éves) kutya lehet fegyelmezett, jól nevelt eb, aki a filmekben látott viselkedésminták alapján képes az emberrel együttműködni.

Kölyökkor után

A kölyökkort a növendék kor/kamaszkor (6-12 hónapos), majd a fiatal kor (12-24 hónapos) és a felnőtt kor követ!

Nekünk emberek vannak elvárásaink a kutya felé, – azt megfogalmazhatjuk, mi az, amit mi szeretnénk – majd utána tudnunk kell azt is, hogy a kutya mit szeretne, azaz miért tesz dolgokat! A kutya kutya szeretne lenni, azaz olyan társállat akinek biztosítjuk a fajnak megfelelő életformát!

Több évre előre kell gondolkozni, meghatározni a hosszú távú tervet, hiszen kölyök és növendék korban alapozzuk meg a felnőtt éveket! Inkább többet, mint kevesebbet tanítsunk a kutyának! A szocializáció, a foglalkozás, tanítás, kiképzés nem árthat, hasznukra van! Csak ésszel, türelemmel csináljuk és mindig a kutya korának és képességeinek figyelembevételével haladjunk!

KölyökkutyaKutyatartás

Kutyavásárlás előtt – Kérdések, tudnivalók, hasznos tippek…

Amikor úgy döntünk, hogy szeretnénk egy kutyát – legyen akár kis-, akár nagytestű – fontos, hogy feltegyünk magunknak néhány alapvető kérdést.

Ha az első kérdésekre igen a válaszunk, akkor újabb kérdések merülnek fel: Hol és kit kérdezzünk a kutyavásárlásról? Milyen teendőink vannak kutyavásárlás előtt? Milyen teendőink vannak kutyavásárlás után?

Tovább olvasom >>