"Kutya szabályok"Kutya neveléseKutyatartásLegolvasottabb cikkek

Kutyanevelés szabályai

Néhány egyszerű szabály betartásával nagyban megkönnyíthetjük életünket a kutyánkkal – és nem mellesleg jobb kapcsolatot is alakíthatunk ki vele.

Amikor egy kutya megért valamit, felismer egy szabályt, azt hihetnénk, hogy megtanítottuk a kutyát és azt mindig úgy fogja ismételni, mert „tudja”, hogy így kell. A kutya azonban nem emlékszik emberi értelemben. Kondicionálni, rögzíteni szükséges, ami a feladatok ismétlésével jár (csakúgy, mint egy kisgyermeknél).
Kutyanevelés szabályai

Kutyanevelés szabályai: …a teljesség igénye nélkül

Ismerd meg a kutyád temperamentumát és annak megfelelően tanítsd, ahhoz mérten tűzz ki célokat

Tanítsd pozitív megerősítéssel, büntetés és kényszer nélkül
(Ha ragaszkodsz a büntetéshez, csakis akkor alkalmazd, ha a kutya éppen rosszat csinál. Utólag, vagyis 3-4 másodperccel később, már nem tudja összekötni, hogy miért kapta a büntetést, még akkor sem, ha elmondod vagy mutogatod neki.)

Légy türelmes a nevelés során és gyakorold ugyanazokat sokszor ugyanott, majd sokszor különböző helyeken is

Ismételd a tanultakat rendszeresen, de egy alkalommal ne túl sokáig, mert unalmassá válik

Haladj lépésről lépésre
Inkább haladjatok lassabban és elaprózva, minthogy gyorsan, de felületesen. Egy háznak, épületnek is szüksége van erős alapra – ugyanígy van ez a kutyaneveléssel is.

Taníts és nevelj elvárások nélkül
Ez nem azt jelenti, hogy ne legyenek szabályok és korlátok, hanem azt, hogy ha csináltok valamit – legyen szó tanulásról, játékról vagy bármiről – akkor azt elvárások nélkül csináld vele, pusztán a tanulás, a játék, az együttlét öröméért. Ne az elérendő célon legyen a fókuszod, hanem a jelen pillanaton. Hosszú távon ez nagyon kifizetődik.

Ha valami nem megy, akkor segíts neki, mutasd meg újra és újra, hogy mit szeretnél tőle

Ne lebeszélni akard valamiről, hanem beszéld rá valami másra
Vagyis az állandó „ezt ne csináld, azt ne csináld” helyett adj neki feladatot, amit csinálhat vagy játékot, amivel játszhat, esetleg vidd el mozogni, hogy lefáradhasson.

Legyen egy napi rutinotok
Ez lehet más hétköznap és hétvégén, lehet valamennyire más a hétköznapok között is, de legyen valamilyen rendszer az életében.

Légy következetes

Az első pillanattól kezdve fokozatosan tanítsd az egyedüllétre

Vedd figyelembe az igényeit
Ha pl. nem szeret labdázni, akkor ne akard mindenáron ráerőltetni. Persze próbálkozzatok, mert bármikor ráérezhet az ízére, de ne legyen mögötte a „kell”. Lehet, hogy a futásban, a pullerben vagy valamilyen húzgálós játékban tudna kiteljesedni…

Ne általánosíts, hanem keresd az okot
Általánosítás helyett – mint pl. a tacskók makacsok – vizsgáld meg alaposan az adott tulajdonságot, szituációt: arra tenyésztették, hogy félelmet nem ismerve menjen be egy szűk lyukba a róka után => nem makacs, hanem kitartó, elszánt.

Következetességre példák:

  • Ha a kutyát tiltjuk valamitől, akkor ne hagyjuk rá 2 perc után, hogy mégis csinálja, hanem – lehetőleg indulatok nélkül – tartsunk ki az elhatározásunk mellett.
  • Ha van egy viselkedés, amit nem szeretnénk, hogy csináljon, akkor van a legkönnyebb dolgunk, ha azt egyetlen alkalommal sem engedjük.
  • Kutyanevelés, sétáltatás, játék közben, ha kérünk valamit a kutyától, akkor ne hagyjuk rá, ha nem csinálja. Ne legyünk dühösek, ne váltsunk fenyegető hangnemre, csak türelmesen segítsünk neki, hogy megcsinálja, amit kértünk.

Kutyanevelés szabályai: Dicséret

A kutyák számára nagyon sokat jelent a dicséret, főleg, ha őszintén tudunk örülni annak, amit megcsinált! Ne fukarkodjuk hát vele, csak figyeljünk rá oda, hogy jókor, jó ütemben – tehát mindig azonnal dicsérjünk. Ha a kutyánk olyan dolgot tesz, ami számunkra pozitív és ezért nagyon megdicsérjük, akkor előbb-utóbb törekedni fog arra, hogy ismételje az adott viselkedést.

Tehát türelmesen, megértően neveljük a kutyánkat; lépésről, lépésre haladjunk; az ő nyelvén tanítsuk meg neki a szabályokat; ismételjük sokszor a tanultakat; igyekezzünk mindenben következetesek lenni és dicsérjünk minden jó viselkedést.

KutyaKalandra Fel! 🙂