Vadászkutya

A vadászat népszerűvé válásával, elterjedésével kialakultak a különböző speciális vadászkutyafajták (a vadászási mód, a vad fajta, nagysága alapján): a vizsla, a retriever, a szetter, a pointer, a kopó, a véreb, az agár, a terrier, a griffon…

Pointerek

Kiváló vadászebek, a vadat „álló” kutyák királyainak tartják ezeket a derék négylábúakat. Feladatuk az, hogy a nyílt mezőn megtalálják a vadat. Rendkívül kifinomult orrukkal kutatnak a vad után, s ha megtalálták, klasszikus pózba merevednek, szinte szoborrá válnak.

Foxhoundok

Sokoldalú képességeiket tekintve a magyar vizslához hasonló mindenes kutyák, különösen az amerikai foxhund. Állóképességük szinte fantasztikus: akár 8-12 órán keresztül követik a nyomot. Szimatuk kiváló; értelmes, tanulékony ebek.

Vizslák

A vizslák bámulatosan okos, ügyes, engedelmes, intelligens, sokoldalú állatok. Igazi „mindenes” vadászkutyák: rendkívül fegyelmezettek; szimatmunkájuk nagyszerű; kiválóan apportíroznak; kitartók, a legszélsőségesebb időjárást is jól tűrik.

Szetterek

Nevük feladatukból ered: a vadat kell „set”-telniük azaz állniuk. Az idők folyamán szerepük megváltozott. Kivitték őket az angliai lápokra, ahol messze a vadászok előtt jártak, s ha vadra bukkantak, megálltak, és orrukat magasra tartva egyik mellső lábukat felemelve – akárcsak a pointerek – jeleztek.

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv

Vadászkutyák fajtaleírásai