Tóth Nikolett

Tóth Nikolett SziszivelMióta az eszemet tudom, mindig is kutyára vágytam. Nekünk nem volt otthon, így csak Nagymamám rottweilerével élvezhettem a kutyázás örömeit. Nick 5 éves koromtól 8 éven keresztül volt része az életemnek.

18 éves koromig kellett várnom a nagy álomig, vagyis amikor – Nagynénéméknek köszönhetően (Krausz Győzőné és férje, Krausz Győző – Siroccó Rottweiler Kennel) lett egy kölyök szuka rottweilerem.

Ekkor kezdődött számomra a KutyaKaland

Sziszi 11 hetesen került hozzám, s Nagynéném útmutatásai alapján sokat tanultunk együtt. Rendszeresség és következetesség. Ez jellemezte a tanulási folyamatot, amit a mai napig is mindig szem előtt tartok.

Ahogy egyre ügyesedtem és megfelelően alkalmaztam a jutalmazást, valamint következetesen tartottam magam a “szabályokhoz”, Sziszivel egyre jobban értettük egymást. Akkor még nem vágytam többre, “csak”, hogy az alap engedelmességi feladatokat tudja (pórázon sétáltatás, szabadon sétáltatás, ül, fekszik, helyben maradás, behívás) – vagyis szófogadó legyen a mindennapos helyzetekben. Ezt nagyjából 1,5 – 2 éves korára el is értük. Kezdő kutyásként nagy siker volt számomra, s akkor még nem tudtam, hogy erre alapozva mennyi mindent csinálhattunk, tanulhattunk volna még azalatt a 11 év alatt, amíg Sziszi mellettem volt.

2016-ban egy kölyök szálkás szőrű tacskó, 2017-ben egy kölyök rottweiler lett az életem része. Nevelésük során döbbentem rá, hogy milyen könnyen is megy a tanítás, ha már tudom, hogy mit miért csinálok és követem azokat a pozitív megerősítésen alapuló módszereket, amelyek hiteles forrásból származnak és bizonyítottak. Meglepve tapasztaltam, hogy az alapvető feladatok (ül, áll, fekszik) mellett könnyebb trükkök tanítása is milyen egyszerűen és gyorsan megy.

Mi a célom a KutyaKaland portállal?

Elhatároztam, hogy a KutyaKaland portál által elérhetővé teszem és minél többekhez eljuttatom azokat az információkat, módszereket, technikákat, eszközöket, amelyek segítségül szolgálhatnak bárki számára ahhoz, hogy a kutyája nevelése, tanítása egyszerű és élvezetes legyen!

Rengeteg téves vagy félinformáció kering az interneten, ezért azt a célt is kitűztük szerzőtársaimmal, hogy kutyatartási, kutyanevelési kérdésekben helyére tesszük a dolgokat.

A portálon található információk – néhány kivételtől eltekintve – laikus kutyásoknak szólnak! A portálnak nem célja a kutyakiképzés részletes bemutatása, kiképzési technikák ismertetése, bár néhány cikkel azt is érinti.

Fontos!

Amennyiben nem boldogulsz a kutyaneveléssel, mindenképpen javaslom, hogy keress fel egy kutyaiskolát vagy egy kiképzőt, mert vannak helyzetek, melyeken kis segítséggel hamar túl lehet jutni, viszont egyedül hosszú-hosszú ideig kínlódást okoznak!

Személyes véleményem, hogy még akkor is érdemes kutyaiskolába menni vagy szakember segítségét igénybe venni, ha szépen haladsz a tanítással. Számomra pl. nagy segítség volt az a 10-15 alkalom, amikor Nagynéném (tenyésztő és kiképző) útmutatásai alapján és irányítására gyakoroltunk. Emellett a kutyaiskola remek terep arra is, hogy kutyák között, figyelem elvonó-megosztó ingerek mellett is megtanuljuk azokat a feladatokat, amelyek nyugodt körülmények között már jól mennek.

Miért KutyaKaland?

Klikk ide, és megtudod! >>