Tóth Nikolett

Tóth Nikolett vagyok, a KutyaKaland megálmodója és alapítója.

Tóth Nikolett SziszivelMióta az eszemet tudom… a legtöbb kutyás szakember így kezdi a bemutatkozását, igaz?! Ha érdekel, akkor lentebb erről is olvashatsz, de itt most jöjjön valami fontosabb. 🙂

Néhány évvel ezelőtt elfogott egy vágy, miszerint szeretném minél többek számára elérhetővé tenni azt a megértő és együttérző szemléletet, amiben a kutyák fejlődhetnek, kinyílhatnak, magabiztosak lehetnek/magabiztossá válhatnak és a hibázásaikra olyan reakciókat kaphatnak, amiből a lehető legjobban tudnak tanulni. Mert a hibázás nem egy kerülendő dolog, hanem egy remek lehetőség a tanulásra.

Szeretném, ha minél többen tudnának róla, hogy a kutyák – főleg a kölyökkutyák – mindennapjainak nem kell, hogy része legyen bármilyen kényszerítés vagy erőszak, hiszen egy pici odafigyeléssel könnyen hozzá lehet szoktatni őket a fésüléshez, fürdetéshez, fültisztításhoz vagy bármilyen ápoláshoz, kezeléshez – akár még vérvételhez, fájdalmasabb beavatkozásokhoz is.

Ellenben a mindennapoknak legyen része

  • a kedves határozottság,
  • valamilyen napi rutin,
  • mindennapos mozgás,
  • rendszeres játék,
  • pihenés és
  • bármilyen tanulás/agytorna.

Fontos számomra a prevenció, vagyis, hogy már 2-3 hónapos kölyökkortól kezdve fejlődéstudatosan és jól tanítsuk a kutyánkat, büntetés helyett az iránymutatásra helyezzük a fókuszt, s ezzel megelőzzük a viselkedésproblémák kialakulását.

Mi a célom a KutyaKaland portállal?

Szeretnék minél több hasznos információt elérhetővé tenni azoknak, akik megoldást keresnek. Bemutatni különböző módszereket, technikákat, eszközöket, amelyek segítségül szolgálhatnak, hogy mindenki megtalálhassa a számára és kutyája számára megfelelőt. Célom az is, hogy minél többen megtapasztalják, hogy a kutyájuk nevelése, tanítása egyszerű és élvezetes is lehet.

Rengeteg téves vagy félinformáció kering az interneten, ezért az is cél, hogy kutyatartási, kutyanevelési kérdésekben helyére kerüljenek a dolgok.

Mióta az eszemet tudom…

…mindig is kutyára vágytam. Nekünk nem volt otthon, így csak Nagymamám rottweilerével élvezhettem a kutyázás örömeit. Nick 5 éves koromtól 8 éven keresztül volt része az életemnek.

18 éves koromig kellett várnom a nagy álomig, vagyis amikor – Nagynénéméknek köszönhetően (Krausz Győzőné és férje, Krausz Győző – Siroccó Rottweiler Kennel) lett egy kölyök szuka rottweilerem.

Ekkor kezdődött számomra a KutyaKaland

Sziszi 11 hetesen került hozzám, s Nagynéném útmutatásai alapján sokat tanultunk együtt. Rendszeresség és következetesség. Ez jellemezte a tanulási folyamatot, amit a mai napig is mindig szem előtt tartok.

Ahogy egyre ügyesedtem és megfelelően alkalmaztam a jutalmazást, valamint következetesen tartottam magam a „szabályokhoz”, Sziszivel egyre jobban értettük egymást. Akkor még nem vágytam többre, „csak”, hogy az alap engedelmességi feladatokat tudja (pórázon sétáltatás, szabadon sétáltatás, ül, fekszik, helyben maradás, behívás) – vagyis szófogadó legyen a mindennapos helyzetekben. Ezt nagyjából 1,5 – 2 éves korára el is értük. Kezdő kutyásként nagy siker volt számomra, s akkor még nem tudtam, hogy erre alapozva mennyi mindent csinálhattunk, tanulhattunk volna még azalatt a 11 év alatt, amíg Sziszi mellettem volt.

2016-ban egy kölyök szálkás szőrű tacskó, 2017-ben egy kölyök rottweiler lett az életem része. Nevelésük során döbbentem rá, hogy milyen könnyen is megy a tanítás, ha tudom, hogy mit, miért, hogyan csináljak. Nagynéném, tenyésztőként és rutinos kutyakiképzőként ismét sokat segített, irányított és jó volt, hogy fordulhattam hozzá a kérdéseimmel.

Örömmel tapasztaltam, hogy az alapvető feladatok (ül, áll, fekszik, marad) mellett könnyebb trükkök tanítása is milyen egyszerűen és gyorsan megy. S bár a tanulási idő jókedvűen és élvezetesen telt, a mindennapokban is jól alakultak a kutyáimmal kapcsolatos történések, valahogy mégsem éreztem a teljességet.

2018. őszén teljes nyitottsággal és élvezettel végeztem el Dömötör Júlia Kutyaoktató – „Én a Szuper Tréner” – képzését. Amellett, hogy nagynénémtől kiváló alapot kaptam, a képzés technikailag is adott újat, de szemléletben, válaszokban és a kutya mélyebb megismerésében sokkal többet!

Olyannyira magával ragadott ez a szemlélet és módszer, hogy nem volt kérdés számomra, hogy a 2019. tavaszán induló Mester Tréner képzést is elvégzem. Az ott eltöltött hetek, hónapok hozták meg számomra az áttörést, a rálátást és megértést sok-sok mindenre.

2020-ban Mentor Trénerként is részt vettem a Mester Tréner képzésen, mely többek közt azt is lehetővé tette, hogy sokkal mélyebb szinten beépüljön az a szakmai és segítői attitűd, ami folyamatosan bontakozott ki bennem.

Egy újabb Kaland

Úgy hozta az élet, hogy második rottweilerem, Zami csak nagyon rövid ideig, – 3,5 évig – lehetett az életem része. Halála nagyon megviselt, s azzal együtt is pokolian nehéz volt, hogy tudatosan (és segítséggel) foglalkoztam a gyász feldolgozásával.

Azonban 2021 júniusában megérkezett hozzánk Csicsi, aki új színt és lendületet hozott az életembe. Bár már azt gondoltam, hogy ennyi tanulás, valamint saját és tréneri tapasztalás után nem igazán érhetnek meglepetések egy kölyökkutya nevelése kapcsán, a kis Vadkacsavadász retriever megmutatta, hogy mindig lehet tovább fejlődni.

Megtapasztaltam azt is, hogy teljesen másképp vagyok benne és élek meg szituációkat, amikor „kívülről”, Trénerként vagyok jelen és teljesen más, mikor a saját kutyámmal gazdiként, „belülről” élem meg. Most azt tanulom, hogy gazdiként is olyannyira helyt tudjak állni, mint trénerként.

——————————

Fontos!

Amennyiben nem boldogulsz a kutyaneveléssel, vagy szeretnéd tudatosabban csinálni, mindenképpen javaslom, hogy keress fel egy megbízható trénert vagy kutyaiskolát, mert vannak helyzetek, melyeken kis segítséggel hamar túl lehet jutni, viszont egyedül hosszú-hosszú ideig kínlódást okoznak!

Személyes véleményem, hogy még akkor is érdemes tréneri segítséget kérni, vagy kutyaiskolába menni, ha szépen haladsz a tanítással. Számomra pl. nagy segítség volt az a 10-15 alkalom, amikor Nagynéném útmutatásai alapján és irányítására gyakoroltunk. Emellett egy tanfolyam vagy a kutyaiskola remek terep arra is, hogy kutyák között, figyelem elvonó-megosztó ingerek mellett is megtanuljuk azokat a feladatokat, amelyek nyugodt körülmények között már jól mennek.

Miért KutyaKaland?

Klikk ide, és megtudod! >>