Kutyanevelés fajták szerint

Husky nevelése, tanítása

Mivel a szibériai Husky egy igazi szánhúzó kutya, ezért hihetetlenül sok mozgással tudjuk csak levezetni a benne tomboló energiát. Igazi falkaállat: családszerető, békés kutya, ám kissé érzékeny és a makacsság sem áll tőle nagyon távol. A Husky neveléséhez, tanításához elengedhetetlen a következetesség, a türelem, s igazán csak akkor érhetünk el sikereket, ha mindig szem előtt tartjuk a jellemét.

Kölyök Husky nevelése, tanítása

kölyökkutya fejlődése kapcsán már megtudtuk, hogy amit a kölyök az első 16 hétben megtanul, azt később sem felejti el.
Az első hat hónap folyamatos, napi szintű tanítással, gyakorlással és a kötödés kialakításával kell teljen! Mivel a Husky kevésbé emberközeli kutya, ezért az erős kötődés kialakítása nehezebb feladat – nem is mindig . Nem szabad elhanyagolni, halogatni, mivel még könnyedén formálhatjuk, alakíthatjuk a kölyök Huskyt. Ekkor még együttműködő, készséges, de ha magára hagyjuk, várjuk, hogy felnőjön, akkor sokkal nehezebb dolgunk lesz.

Kölyök husky nevelése

Ráhangolódás a kutyára. HOSSZÚ HÓNAPOK, folyamatos tanulásnak kell következnie a kis ebbel, hiszen a kutya fejlődésével más-más szakaszok, problémák, megoldandó feladatok lépnek be az életünkbe.

Reménytelennek tűnő helyzetek, lassú haladás érzése van az embernek, amikor kölyökkutyát nevel. Olyan jó lenne, ha a kutya mindent tudna, csak öröm lenne minden együtt töltött idő.

Ezzel szemben, nem lehet vödörrel önteni a tudományt, a kis Husky fejébe – bármennyire is szeretnénk. Irreálisan magas követelményeket állítani nem érdemes, hiszen a kölyök szervezetének fel kell épülnie, elég érettnek kell lennie fejben, agyilag, hogy nagyobb terhelést elbírjon!

Nem várunk tőle trükköket, sokszor nem is gondolunk rá, mint munkakutyára, hiszen a szánhúzás, egyszerű technikai feladat gondolják sokan!

A Husky munka kutya, mégpedig az önálló, makacs, kitartó fajtából. A fajtaleírás így határozza meg a vérmérsékletét:

„A Szibériai Husky jellegzetesen barátságos és kedves természetű, ugyanakkor éber és társaságot kedvelő. Az őrzőkutyákra jellemző birtokösztön a Huskynál kevéssé fejlett, idegenekkel és más kutyákkal szemben nem különösebben gyanakvó, nem is agresszív. Bizonyos fenntartás és büszkeség megfigyelhető a felnőtt kutyánál. Intelligenciája, kezelhetősége és buzgó természete avatja kellemes társasággá és készséges munkakutyává.”

Husky - nevelés, tanítás

Legfontosabb szempont, amit a kölyök Husky nevelése során figyelembe kell venni

Pihentető és hasznos tevékenység legyen mindkettőnk számára minden tanulás, minden esemény! Úgy kell kihozni a kutyából a maximumot, hogy nekünk is, neki is öröm legyen.

Természetesen nem happy meg örömteli minden, van bosszúság, rosszul elsülő dolgok, hibák, rossz döntések, bosszantó események. Le kell rendezni, át kell gondolni, tanulni kell belőle, majd továbblépni.

(Megjegyzés: Vegyünk példát a kutyánkról! Ő nem rágódik se a múlton, se a jövőn. Mindig a jelenben él és az éppen aktuális dolgokkal foglalkozik. Nem bosszankodik hosszasan, könnyen ki tud zökkenni helyzetekből, pillanatok alatt tovább tud lépni. Tegyünk mi is így! Legyünk tudatosak és mindig a jelen pillanattal foglalkozzunk, hogy tökéletesen rá tudjunk hangolódni a kölyökre.)

Sok gyakorlással rakjuk le az alapokat

A mindennapi feladatok tanulásához, a problémamentes együttéléshez szükség van a kutya helyes jellemének felismeréséhez, ezért elengedhetetlen a szocializáció, sok közös élmény különböző helyszíneken. Cél az alapengedelmesség, nyugodt séták, nyugodt, feszültségmentes hétköznapok, a bizalmon alapuló feltétlen engedelmesség. A behívás gyakorlása hatványozottan fontos, mert amikor már képes nagyobb távolságokat megtenni, elkéstünk elkezdeni a tanítást!

Figyeljük meg a Huskynk jellemét

Ugyan a fajtaleírás egy ideális kutya képét vázolja elénk, de a valóság más lehet. Mint minden fajtában a huskyk is különbözőek. Így a megfigyelés nem maradhat el.

  • Hogyan reagál a kutya a környezeti ingerekre?
  • Hogyan reagál idegen helyre, idegen tárgyakra, zajokra, szokatlan látványra, másik kutyára, idegen emberre, ismerősre?
  • Mennyire figyelmes, mennyire merül el a szagok világában?
  • Mennyire gyors vagy esetleg lassú felfogású?
  • Mit történik, ha elfárad? Lefekszik, túlpörög, nyugtalan?

Apró jelek, amiket érdemes tudatosan szemlélni. Ne csak elvárásokat támasszunk a kutya felé saját igényeink szerint, hanem figyeljünk rá is!

Nézzük mit, ír a Husky fajtagondozó egyesület, mire hívja fel a figyelmünket nyomatékosan?

Husky nevelése

„A szánhúzó kutyák speciális kutyafajták.

Ezek a kutyák szépségükkel, kedvességükkel gyorsan elvarázsolják az embert, de nem árt tudni, hogy habár nagyon aranyosak, és kedvesek tudnak lenni, általában nem túl szófogadók, makacsak, a madarak, macskák és egyéb kisállatok a gyengéik, és hogy a huskyk és malamutok között bizony gyakran előfordulnak szökésre hajlamos példányok.

Emellett a szánhúzó kutyák házőrzésre alkalmatlanok. A samoyed ugyan sokszor és sokat ugat (egyesek szerint már-már túl sokat), de a husky és malamut egyáltalán nem tud ugatni.

Ezekre a kutyákra kiemelten igaz, hogy a legjobban, falkában, saját falkatársaik között érzik jól magukat. Nagy a mozgásigényük, egy nagy kertre, némi sétára, és naponta többszöri foglalkozásra van szükségük. Unalmukban sokszor rongálnak, felássák például a kertet.

A szánhúzó kutyáknál a fenyítéssel való nevelés nem hogy nem válik be, de kifejezetten káros és teljességgel eredménytelen. Viszont a következetesség és a dicséret, a kellő határozottság, a gyakori és rendszeres foglalkozások, és a sok törődés meghozzák a kívánt eredményt.”

Mit taníthatunk a Huskynak?

  • Szabálykövetés, minden kölyökkutya sajátja, ezért tanácsolja minden neveléssel foglalkozó írás a rendszerességet, következetességet!  Nem más ez, mint étkezés köré kialakított napirend, „szobatisztaságra”nevelés, hiszen a lakásba való viselkedést is tanítani kell.
  • Tudatos pórázhoz szoktatás, szocializáció, az ember alapvető elvárásainak megtanítása FONTOS, MINT BÁRMELYIK MÁSIK FAJTÁNÁL.
  • Fokozott figyelem kell, hogy a pórázon való vontatást ne rögzítsük a városi sétákhoz, mint teszik azt az emberek oly gyakran.  Nincs felmentése a huskynak sem a helyes közlekedés elsajátítása alól!

mit taníthatunk a huskynak

Lásd, hogyan fogj neki!

Mi is kell a helyes pórázon vezetés tanításához?

Az elhatározás kevés, „tárgyi” feltételek is kellenek hozzá. Megfelelő hosszúságú póráz, a kutyához igazított tempó, rövid utak, melynek végén, szabadon engedhetem, játszik, fut… majd ismét póráz, majd ismét szabadság…

A kölyökkutyával, nem lehet fél órát, vagy órákat kutyagolni, viszonylag laza sétálgatással sem, de feszes szabályos láb mellett haladós meneteléssel meg egyenesen tilos. Abból csak feszültség, idegesség származik, mert a kutya úgyis ellen áll, húzza a pórázt, rágja, ugrál, szabadulni akar és a csontozatának sem tesz jót az erőltetett, mechanikus terhelés!

A kutya alkatát, temperamentumát figyelembe véve kell haladni. – Lassú, lusta emberként – nem gátolni, nem KÉNYSZERÍTENI kell A KUTYÁT, de felnőni a feladathoz és gyors lépésekre kell beállni, a helyes pórázhossz, pórázhasználat mellett!  Lásd a képes leírást. A technika ugyan ez, de gyors tempóban, fordulatokkal, irányváltoztatásokkal kiegészítve.

Egy éves kora után, a kerékpár melletti futás is elkezdhető, de természetesen a már megismert megszoktatott kerékpár mellett, a KRESZ szabályait betartva!  Felkészülve a télre, hám, szánkó szoktatás már pici korban mehet. A vezényszavak megtanítása és jó szolgálatot tesz.

Még egy jó tanács a Husky neveléséhez, tanításához

A tervszerű tréninget egy alapos állatorvosi vizsgálat előzze meg!

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)