Kutya tanításaKutyatartás

Kutya – Állatorvos: avagy hogyan készüljünk fel egy állatorvosi látogatásra, vizsgálatra

A kutya beteg és állatorvoshoz, kell vinni

Amikor a kutya beteg és fájdalma van, még a szokásosnál is nyűgösebb, elutasítóbb. Legszívesebben elbújna, elrejtőzne és megpróbálná kialudni a fájdalmát. Ezt diktálja az ösztöne.  Ezzel szemben mi minden mást akarunk tőle és bizony hívjuk, vonszoljuk, cipeljük idegen helyekre ahol még fájdalmat is okoznak neki. Minden rendelőbe menés nekünk is stressz, hiszen aggódunk a kutyáért vagy, ha szűrővizsgálatra visszük, azért, hogy minden rendben legyen. Bosszúságot okoz a várakozás, a sok-sok kutyás, na meg egyéb állatot hozó gazdi, akik elég önző módon csak saját magukkal törődnek (tisztelet a kivételnek). Kicsi a hely, tele van taszító meg érdekes szagokkal is.

Bizony az ilyen helyzetekre is fel kell készülni. Ennek helye, nem kell, hogy a rendelő legyen, ha hasonló szituációkat gyakorolunk, mert nekünk kell jártasságot szereznünk a kutya irányításában. Nehezített körülmények között is lehetünk felszabadultak, ha nem ér váratlanul a kutya reakciója. Így más helyeken kiismerve, hogyan reagál a kutya, mi köti le, mivel lehetett motiválni, mikor kell a fegyelmezéshez, a pórázzal való korrigáláshoz nyúlni, előnyhöz jutunk. Nem tilos a szájkosár, szájszíj viselést is tanítani. A nagytestű kutyák sok emberben félelmet keltenek, nem tudhatja az orvos és ápoló, de még talán mi sem biztosan, hogy a velünk kedves, bűbájos kutya a fájdalom hatására nem harap-e! Természetesen jóval előtte – lehetőleg kölyökkorban – kell hozzá szoktatni a szájkosarat, szájszíjat, nem akkor elővenni, amikor sürgősen szükség van rá. Nem kell pluszban még azzal is megterhelni a beteg kutyát, mert sose volt rajta!

Kutya állatorvos

Kutya – Állatorvos találkozása: Milyen a hasonló szituáció?

Nagy forgalmú utca, gyalogátkelő, idegen kutya a kerítés mögött, egy rövid út villamossal, busszal, akár ölben is! Ezért megyünk forgalmas helyre, sok ember közé, zajos, szokatlan környezetbe, idegen helyre. Ezért szocializáljuk a kutyát! Persze mindig úgy, hogy figyelembe vesszük az életkorát, az ebből adódó viselkedésjegyeket, na meg a kutya jellemét, temperamentumát, tanulási képességét.

A mindennapi feladatok tanulásához, a problémamentes együttéléshez szükség van a kutya helyes jellemének felismeréséhez, ezért elengedhetetlen a szocializáció, sok közös élmény különböző helyszíneken. Cél az alapengedelmesség, nyugodt séták, nyugodt, feszültségmentes hétköznapok, a bizalmon és a szoros kötődésen alapuló feltétlen engedelmesség.

Mi lehet még kritikus helyzet a kutya számára az állatorvosnál?

A zörgő, csúszós, fém asztalon való vizsgálat.  Ezt sem kell, szükséges rosszként elviseltetni a kutyával, hanem picit előregondolkozva szoktatni lehet hozzá, amikor fitt és egészséges!  Asztalra feltenni, nyugalomra bírni, amíg egy idegen matatja, nem igényel olyan nagy szervezést! Ez is lehet a kölyökkutya tanításának része, mint ahogyan a lázmérés is!

kölyökkutya szoktatása állatorvoshoz

A kutya lázát végbélben mérjük, állva vagy fekve. Jó, ha van otthon egy lázmérőnk a kutya számára is, lehetőleg modern, vízálló, 10-30 mp-es! A kutya normál testhőmérséklete 38,5. Ezen felül hőemelkedés, 39 fok fölött láz, 40-41 fok nagyon magas láz!

kutya lázmérés

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)