Kutyatartás

Rottweiler fajták

Gyerekeknek készülő, ismeretterjesztő sorozat második részében a rottweiler fajtát szerették volna bemutatni. A szerkesztő Szekszárdi Zsuzsa maga is rottweiler tulajdonos volt, ezért gondolt arra, hogy be kellene mutatni a fajtát, megmutatni a valóságot, kicsit ellensúlyozva a rossz média visszhangot, ami a rottweiler körül folyt.

Így kerültek hozzánk egyik barátunk ajánlására. Telefonon egyeztettünk, ők elmondták, mit szeretnének és aztán közösen megbeszéltük, hogyan tudjuk felvenni a filmet. Egy nagyon meleg nap délutánján zajlott a forgatás. Gyakorlás és előkészületek nélkül, Úzó két és fél órát helyt állt a „szerepben”. Velük szemben állt egy férfi aki kamerázott, egy másik aki a mikrofont tartotta, a harmadik volt a rendező, pluszban két hölgy, a szerkesztők, na és Soma a kisfiú, akik mind-mind idegenek voltak. Úzó sose találkozott velük.

Rottweiler fajtaismertető Úzóval: „Kulisszatitkok” 🙂

A legelső mozzanat az volt, hogy Szekszárdi Zsuzsa kivételével, aki maga is rottweileres volt , legyőzze mindenki a „félelmét” Úzó láttán. Hamar megnyugodtak, mert Győző elmondta az instrukciókat, hogy hogyan kell viselkedni egy felnőtt rottweilerrel, ha a saját területén, a gazdájával van.

Beállították a helyszínt, aztán kezdődhetett a forgatás.
Soma kérdezett, Győző válaszolt. Persze nem mindig sikerült hibátlanul, akkor kezdték elölről.
Aztán felvettek még egy olyan részt is ahol bemutattunk egy pici részt a „munkából”, megmutattuk a különbséget a kan és a szuka között. Az akadályon velem Roxy ( Siroccó Zora ) látható.

Az együtt töltött néhány óra után, picit megszerették a rottweilert, elismeréssel néztek a kutyákra, pedig egyiket se simogatták, gyömöszölték meg. Soma, a kisfiú ugyan picit megsértődött ezen, mert szívesen simogatta volna, de Győző nemet mondott. Nem szerette volna bemutatni, hogy a rottweilerrel bármit meg lehet csinálni. Vannak helyzetek, amikor még a gyereknek is nemet lehet mondani.

Nincs vizsgája egyik kutyának sem, de tudnak viselkedni, tudnak feladatokat végrehajtani, mert jól neveltek, jól szocializáltak, a kiképzés se maradt el, hiszen e nélkül bajosan tudnának megbízhatóan „dolgozni”. Munka ez is! Fegyelem, figyelem, együttműködés a gazdával, bármilyen helyzetben.

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)