Érdekességek, hasznos információkFigyelmedbe ajánlomKutyatartásSaját élmény

Kutyaajtó – #Sajátélmény

Kutyaajtó használata

Amikor megérkezett az életünkbe Dobos, a szálkás szőrű tacskó, akkor (az előző kutyánk örökségeként) már volt kutyaajtónk, azonban különböző okok miatt néhány hétig még nem adtunk zöld utat a használatához. Legfőbb ok az volt, hogy a lakásból először a garázsba vezet az út, s onnan egy újabb kutyaajtón keresztül lehet kijutni az udvarra. A garázsba pedig eleinte nem akartuk felügyelet nélkül engedni. Viszont 3-4 hét elteltével megbizonyosodtunk róla, hogy nem tesz kárt sem a garázsban lévő „cuccokban”, sem önmagában, így elkezdhette szabadon használni.

Így nem kellett folyton felállnom és kiengednem, ráadásul még a szobatisztasági kérdés is egy csapásra megoldódott. Emlékszem, milyen büszkeséggel töltött el, hogy a kiskutyánk 14 hetes korától kezdve szobatiszta. 🙂

A kutyaajtónk 8 éves és most, hogy lecseréltük, meglepődve tapasztaltuk tisztítás után, hogy teljesen sértetlen, újszerű állapotban van ennyi év elteltével, mindennapos használat mellett.

No, de akkor miért került sor a cserére? Azért, mert egy közepes méretű kutyával bővült a családunk, s szerettük volna, ha ő is használatba veszi a kutyaajtókat. Ámde nem volt olyan egyszerű a helyzet, ugyanis figyelembe kellett vennünk, hogy az új jövevény miatt úgy kell betenni a kutyaajtót, hogy a földtől számítva legalább 47 cm-re legyen az ajtó teteje, viszont a földtől ne legyen több 8 cm-nél az átlépendő perem, mert az már kényelmetlen lesz a tacskó számára.

Mivel az eddigi kutyaajtónk Dog Mate márkájú és mivel tökéletesen elégedettek voltunk vele a 8 év alatt, ezért nem volt kérdés, hogy ennél a márkánál maradunk. A legnagyobb méretű Dog Mate kutyaajtó beszerelése, pedig pont lehetővé tette, hogy mindkét kutya számára kényelmes legyen a közlekedés.

Kérdés volt számomra az is, hogy a nagy méretű ajtó billenőjén vajon mennyire könnyedén tud átmenni a tacsi, de egy pillanatig nem volt gondja vele, ugyanúgy bújik és szalad át rajta, mint a korábbi ajtón. Emellett viszont szuper, hogy elég erős a mágnes ahhoz, hogy a huzat vagy szél ne billegtesse.

Mekkora kutyaajtó kell?

Ha csak egy kutyánk van, akkor viszonylag magától értetődő a helyzet, bár személyes tapasztalatom azt mutatja, hogy még így sem mindig egyértelmű a választás. Mi 8 évvel ezelőtt egy normál méretű szálkás szőrű tacskóhoz ” illő” kis méretű ajtót vásároltunk, majd beszerelés után láttuk, hogy bár tud rajta közlekedni, sokkal kényelmesebb lenne az eggyel nagyobb méretű. Az, hogy már akkor kicseréltük egy közepes méretűre, egyértelműen jó döntésnek bizonyult.

2 külön kutyaajtó 2 kutyának
2 külön kutyaajtó 2 kutyának – közepes és nagy méretű kutyaajtó

Ha két vagy több kutya számára lesz, akkor arra érdemes figyelni, hogy olyan magasságba kerüljön, hogy a legkisebb is kényelmesen tudja használni, s a legnagyobb is komfortosan ki tudjon rajta menni. Ha túl nagy a méretkülönbség, akkor valószínűleg 2 külön ajtóban kell gondolkodni.

Kutyaajtó méretek

A legtöbb típusból 3 féle méret kapható: kicsi, közepes és nagy. Ezen kívül vannak még macskaajtók, ami egy mini kutyának ugyanúgy jó lehet, illetve néhány típusból van extra nagyméretű is.

Kutyaajtó beszerelése

Ahogy már szó volt róla, nálunk 2 helyre kellett kutyaajtót felszerelni ahhoz, hogy a kutyák a lakásból a kertbe jussanak. Egyrészt a falba kellett vésni egy lyukat, ami kivezet a garázsba, másrészt pedig a garázskapuból kellett kivágni egy darabot. Mindkettő bonyolultnak hangzik, de egy pici affinitással – és természetesen megfelelő szerszámokkal – egyébként egész könnyen megoldható.

Mindkét esetben több dologra is figyelnünk kellett.

Kutyaajtó falba

Fontos figyelembe venni a falvastagságot, ugyanis teljesen más, amikor egy néhány centiméter mélységű lyukon kell átmennie a kutyának, vagy mondjuk 35-40 cm mélységűn. Fontos figyelni rá, hogy a billenőajtó mindkét irányba és teljes mértékben tudjon nyílni. Valamint előfordulhat, hogy az ajtó felszerelése nem tud „szabványos módon” megvalósulni, így egy kis leleményességre és plusz kiegészítőkre is szükség lehet.

Kutyaajtó garázskapuba

Figyelni kellett a garázskapu nyitó/záró szerkezet elemeire (nyitáskor, záráskor valamennyire elmozdul a „keresztrúd”), a billenőajtó szabad mozgására, valamint arra is, hogy ha felnyitjuk a garázsajtót, akkor az áthidaló gerenda és a garázsajtó között van-e elég hely a kutyaajtónak. Az utóbbi miatt pl. mi belülre raktuk a kutyaajtó front részét, így fel tudjuk nyitni a kaput anélkül, hogy a felső falrésszel súrlódna.

Legjobb kutyaajtó

Adódik a kérdés, hogy melyik a legjobb kutyaajtó… Erre minden esetben az a válasz, hogy attól függ,

 • milyen elvárásaink, igényeink vannak a kutyaajtóval szemben
  • legyen rajta szigetelő sörte
  • megfelelő az 1 szárnyas lengőajtó vagy inkább a 3 szárnyas hőszigeteltre tartunk igényt
  • fontos, hogy halkan működjön
  • biztosan záródjon
  • be lehessen zárni (zárral vagy biztonsági lezáró lappal)
  • alumínium vagy műanyag keretes legyen
  • kapható legyen hozzá pót lengőajtó
 • milyen helyre szeretnénk beszerelni
 • milyen kutya fogja használni
 • hányan fogják használni

Sok sikert kívánok ahhoz, hogy megtaláld a számodra legjobb kutyaajtót! 😉