Figyelmedbe ajánlomKutyás felszerelésekNon-stop dogwearSaját élménySzponzorált tartalom

Freemotion 5.0 húzóhám (futóhám) – Non-stop Dogwear

A Freemotion 5.0 hám egy ergonomikus kialakítású, állítható húzó heveder canicrosshoz, bikejöringhez és/vagy síjöringhez.

Non-stop dogwear Freemotion 5.0 futó hám

Non-stop Dogwear Freemotion 5.0 bemutatása

Annak ellenére, hogy az előző generációs Freemotion hámok akár egy évtizedet is kibírtak, nem dőltek hátra a fejlesztők és továbbfejlesztett anyagokat használtak az 5.0-hoz. Minden eleméről a minőség, a tartósság és a kényelem sugárzik. A belső bélés amellett, hogy puha, olyan anyagból készült, ami kíméletes a kutya szőréhez. Nincsenek kemény élek, és minden varrást úgy terveztek meg, hogy ne dörzsölje a kutyát.

A 3M™ fényvisszaverőnek köszönhetően sötét vagy borús napokon is jól láthatóvá válik a kutyánk, ráadásul még egy fényvisszaverő hurok is van a hám tetején, amely rossz látási viszonyok között is láthatóvá teszi számunka a kutya mozgását. A jobb láthatóság érdekében a hurokra egyébként még egy biztonsági lámpa is rögzíthető.

Funkcionalitás

Az Y fazonú első rész biztosítja a szabad légzést és nem korlátozza a vállat a mozgás során. Az optimális stabilitás és kényelem érdekében párnázott nyaknyílással rendelkezik.

A húzóerő egyenletesen oszlik el a kutya testén anélkül, hogy nyomást gyakorolna a gerincére. Amikor a kutya a hámba dől, minden lépés erejét maximálisan ki tudja használni, így a közös futás teljesen új élménnyé válik.

Kényelem és komfort

A Freemotion 5.0 hám tartós, kényelmes, jól megtervezett és kiváló minőségű anyagokból készült húzó heveder.

Freemotion 5.0-val kapcsolatos tapasztalatok

Az összehasonlítás végett, – mielőtt megérkezett volna a Freemotion 5.0 hám – néhány alkalommal kipróbáltam a futást a Rock hámmal. Egészen addig azt gondoltam, hogy hobbi szinten akár az is jó lehet kocogásra egy minimálisan húzó kutya esetén, amíg ki nem próbáltam a Freemotion 5.0-t. Ég és föld a különbség már egy 13 kg-os, még csak kicsit húzó kutyával is, hát még milyen különbségek lehetnek egy nagyobb, teljes erőből húzó kutya esetén. Ráadásul, míg a Rock hámba nem feszült bele nagy erővel Csicsi, addig a Freemotion 5.0 hámnál már a szoktatási fázisban is erősebben húzott, tehát érezhetően sokkal kényelmesebb számára, ha húzásról van szó.

Non-stop dogwear Freemotion 5.0 canicross hám

A két hám egyébként nem hasonlítható össze, mindkettőnek más a funkciója (tehát olyan mintha almát hasonlítanánk a körtével). A próba célja csak az volt, hogy a húzás tekintetében észreveszek-e bármi különbséget így kezdőként, egy totál kezdő kutyával.
Bennem abszolút megerősödött az, hogy hobbi kocogóknak is érdemes és megéri speciális futóhámba fektetni, amennyiben kicsit is húz a kutyánk. (Ha csak mellettünk fut, akkor természetesen nincs jelentősége.)

A Freemotion 5.0 előnye – vagyis, hogy pontosan és szorosan illeszkedik a kutyára – egyben a hátránya is a fel- és levétel szempontjából. Erre fel is hívják a figyelmet a weboldalon, amire rögtön javaslatot is adnak:

„Ha úgy gondolod, hogy nehéz fel- vagy levenni a hámot, vízszintesen megcsavarhatod, mielőtt a kutya fejére húznád. Ez a heveder levételekor is megtehető. Az oldalsó hevederek lazítása is segít.”

És valóban segít, de azért zárójelesen megjegyzem, hogy – véleményem szerint – egy érzékenyebb kutyát érdemes alaposan és sok jutalomfalattal hozzászoktatni a felszereléshez.

Szín variációk

Jelenleg (2023. tavasz) 3 színben kapható a hám: narancssárga/fekete, kék/szürke és rózsaszín/szürke, de ezen felül elérhető most egy limitált kiadású rózsaszín/sárga/kék változat is.

forrás: https://www.nonstopdogwear.com

Bevallom, kicsit tartottam tőle, hogy az élénk narancssárga részeken hamar meglátszódnak a koszolódás nyomai, de kellemes meglepetésként ért, hogy egyáltalán nem vészes. Ha mégis koszos, sáros lenne, akkor többnyire elég leöblíteni, vagy kis időre beáztatni. Ráadásul az előző modelltől eltérően, ez a verzió már mosógépben is mosható (max. 30 fokon).

Futóhámhoz, rugós póráz

Amit észrevettem, hogy egyáltalán nem volt mindegy – főleg az elején -, hogy melyik rugós pórázt használtam (Bungee, Touring bungee 13 mm vagy Touring bungee 23 mm). Csicsi 13 kg, így a Touring bungee-k közül a 23 mm-es verzió a neki ajánlott, de a 13 mm-es változattal érezhetően jobban tudott húzni. A vastagabb póráznál nagyobb erőt kell kifejteni a nyúláshoz – és nem mellesleg az jóval hosszabb is -, tehát a vékonyabb pórázzal könnyebb dolga volt Csicsinek.

Előfordulhat, hogy ez csak a 10-15 kiló körüli kutyákat érinti, de az is lehetséges, hogy ez csak a saját egyedi tapasztalatunk. Egyébként ahogy egyre gyakorlottabbak vagyunk, úgy látom, hogy kisebb jelentősége van ennek, tehát leginkább a betanulási időszaknál számított.

Első lépéseink

Útmutató a Freemotion 5.0 hám beállításához

freemotion hám beállítási útmutató
Forrás: nonstopdogwear.com

NYAK

Két ujjadat be kell tudni illeszteni a hám és a kutya nyakának töve közé – közepes méretű kutya esetében (4-7-es méret). Kisebb kutyáknál valamivel kevesebb, nagyobb kutyáknál több. Egy húzóhámnak elég szorosnak kell lennie a nyak körül!

Fontos!
Az ujjaknak függőlegesen egymáson kell lenniük.

MÉLYSÉG

Az oldalsó pántok segítségével beállítható a mélység, hogy illeszkedjen a kutya mellkasához. Közepes méretű kutyák esetén, el kell férnie két ujjnak (függőlegesen!) a kutya mellkasa és a hám között.

RÖGZÍTÉSI PONT

Úgy kell beállítani, hogy az a kötél, amihez rögzítjük a pórázt pont a kutya farkának tövétől induljon.

Non-stop dogwear Freemotion 5.0 canicross hám banner

MELLCSONT

A nyaknyílás legalacsonyabb pontja a kutya mellcsontjánál (szegycsontnál) legyen. Az oldalsó hevederek állításával a mélységet a kutya mellkasához lehet igazítani.

HÓNALJ

Meg kell győződni róla, hogy elég hely van a hónaljnál a kutya szabad mozgásához.

BORDA

Az oldalsó pántoknak a kutya bordáin kell feküdniük, nem hátrébb, mint az utolsó bordacsont.

A Non-stop dogwear oldaláról pdf-ben letölthető az angol nyelvű illesztési útmutató: Freemotion harness 5.0 fitting guide

Freemotion és Freemotion 5.0 hámok beállítása, ellenőrzése – videó

A húzóhevedernek szorosan a nyak körül kell lennie, nem csúszhat le a kutya válla felé, mivel ez korlátozza a mozgást és sérülést okozhat. Emiatt általában nem könnyű átbújtatni a kutya fejét. Ha úgy érezzük, hogy nehéz fel- vagy levenni a hámot, akkor vízszintesen csavarjuk meg, mielőtt a kutyára adnánk. Ez a heveder levételekor is megtehető. Az oldalsó hevederek lazítása, valamint a keresztpánt kitépőzárazása segíthet a könnyebb le- és felvételben.

A  heveder illeszkedésének ellenőrzésekor a kutyának ugyanabban a helyzetben kell állnia, mint húzáskor; tehát a hát legyen egyenes, a fej és a nyak pedig alacsonyan legyen a hát meghosszabbításaként.

Freemotion hám illeszkedés ellenőrzése
Forrás: nonstopdogwear.com

Non-stop dogwear Freemotion 5.0 beállítás összefoglalva

  • Két ujjat függőlegesen be kell tudni illeszteni a hám és a kutya nyakának töve közé.
  • A nyaknyílás legalacsonyabb pontja a kutya szegycsontjánál legyen.
  • Az oldalsó hevederekkel a mélységet a kutya mellkasához lehet igazítani. Ez megakadályozza, hogy a heveder felcsússzon és korlátozza a légzést.
  • A hátsó részt úgy kell beállítani, hogy a kötél rögzítési pontja közvetlenül a kutya keresztcsontja felett legyen.

Hol kapható a Non-stop dogwear Freemotion 5.0 futóhám?

A Freemotion 5.0 canicross hámot egyszerűen megrendelheted egyenesen a forgalmazótól (általában 1-2 nap alatt meg is érkezik): Non-stop dogwear Freemotion 5.0.

Forrás: Non-stop dogwear hírlevél
  • 60 napon belül ingyenesen visszaküldhetőek a termékek
  • 60 Euro/USD felett ingyenes a szállítás
  • Adót, ÁFA-t és egyéb díjat tartalmaz az ár
  • Biztonságos fizetés Paypal-on keresztül, Visa-val vagy Mastercard-dal.

A Non-stop dogwear-ről

„A kutyafelszerelések gyártása során az állatok jóléte a prioritás. Kényelmes és funkcionális felszerelés, amely nem korlátozza a kutyát, ez volt az oka annak, hogy megalkottuk a Non-stop dogwear-t. Négylábú barátainknak csak a legjobb jó.

Célunk az aktív közös élet elősegítése és ösztönzése. Tudjuk, hogy az aktív kutya boldog kutya, a boldog kutya pedig boldog gazdát jelent!

A fenntarthatóság számunkra is elengedhetetlen. Ezért összpontosítunk arra, hogy környezetbarát anyagokból tartós felszereléseket készítsünk. Azt akarjuk, hogy a mancsnyom, amelyet ezen a bolygón hagyunk, a lehető legkisebb legyen. ”
Forrás: https://www.nonstopdogwear.com/