Érdekességek, hasznos információkKölyökkutyaKutya tanítása

Kutyaovi játék – Miért fontos?

Kutyaoviban a játék feladata

kutyaovi játék 2016
Kutyaovi 2016

A kutyaovis játék feladata, hogy kölyökkutyánk megismerkedjen más fajtájú kutyákkal, szabadon játsszanak, mely idő alatt kialakítanak egy rangsort, megtanulják a gátolt harapást. A legtöbb kutya “egykeként” él családban, kevesen tudnak kutyatársaságban, kutyaként felnőni.

A kutyaovi játék során nem felügyelet nélküli futkározás a cél, hanem alapok tanulása, melyet a kutyák társas viselkedésének megismerésével, alakításával érhetünk el.

A kölyökkutyák játék közben tanulják meg a különböző szabályokat, hogy mi az, ami már fáj a másik kutyának vagy éppen nekik. Ehhez a korai szocializációhoz és újfajta ingerekhez kell segítséget nyújtania az oktatónak és irányítani a játékot, hogy a megfelelő mederben történjen.

Bővebben arról, hogy miért érdemes kutyaoviba járni, miben tud segíteni és mit vigyünk magunkkal.

Kutyaovi játék tapasztalatok

kutyaovi játék 2006
Kutyaovi 2006

2006-ban sok kutyaóvodás foglalkozást néztem végig. Ebben az évben indult először kutyaóvodás csoport a kutyasuliban, ahova jártunk. Mivel az én kutyám már 2 és fél éves volt, így résztvevőként nem szerepeltünk, de több kedves ismerősöm óvodás ténykedését követtem nyomon.

Az évek alatt azt tapasztaltam, hogy a kutyaoviban ismerkedéssel, játékkal, „szabad foglalkozással” indult az óra, ami elősegítette, hogy a kutyák megtanuljanak több kutyával együtt lenni, kutyaként viselkedni, szocializálódni.

10 évvel később, 2016-ban, meglepődve tapasztaltam, hogy kicsit másképp alakultak a kutyaóvodás foglalkozások. Alapvetően nem változott, de mégis… hasonlóak voltak a gyakorlatok, mint annak idején, csak pont az a szocializációs játék, egykorú kutyákkal történő ismerkedés hiányzott, ami az ovi egyik lényege lenne. Eltolódtak az arányok a kölyökképzés felé.

Beszélgettem gazdikkal és meglepődve tapasztaltam, hogy nem hiányzik nekik az, ami nekem igen. Mivel nincs viszonyítási alapjuk, ezért teljesen elégedettek. Elégedettek, mert azt tapasztalják, hogy amit gyakorolnak, az működik. És ez jó! De, ahogy egy gyerek életében, ugyanúgy egy kölyökkutya életében is nagyon fontos szerepe van a játéknak és hol máshol kereshetnénk erre a lehetőséget, ha nem a kutyaoviban?

Kutyaovi foglalkozás, kutyaovi játék

Aggodalomra azért nincs ok! Érdemes megnézni, kipróbálni több kutyaovit is, hogy legyen viszonyítási alapunk. A kutyának csak jót tesz, ha különböző helyszíneken, más-más kutyákkal, eltérő körülményekkel találkozik, s így nagyobb eséllyel találhatunk rá az elképzelésünknek megfelelő óvodára.

Ha van rá lehetőségünk, akár kicsit messzebbre is mehetünk a lakóhelyünktől. Egy kölyökkutya számára ideálisan összeállított foglalkozás, megfelelő szemlélettel vezetve bőven visszahozza a pluszban befektetett időt és pénzt.

Kutyaovis foglalkozás