Rottweiler gyerek mellé

Mottó: A kutya nem játékszer, de jókat lehet játszani vele! Rendre előbukkan a kérdés, hogy rottweiler való e gyerek mellé. Természetesen való, de néhány szabály betartásával!

Az első és legfontosabb, hogy a kutyát, nem a gyereknek veszünk, hogy ő majd gondozza, neveli! Ez bizony a felnőtt családtagokra vár. Utópisztikus elképzelés, hogy a gyerek, aki maga is nevelésre szorul, felelős gazdi tud lenni! Önmagát se tudja felnevelni, miként is birkózna meg a kutya nevelésével?

Fokozottan így van ez egy nagytestű kutyánál, de a kistestűek sem kivételek ez alól. A rottweiler se különleges eset, de egy nagy, erős őrző-védő fajta nem gyerekjáték! No, de csapjunk bele, néhány gondolat, példa, a gyerek és a rottweiler kapcsolatáról.

Rottweiler gyerek mellé

Minden gyerek szereti a kiskutyát? És fordítva?

Személyes példával kezdem. Nálunk (Siroccó Rottweiler Kennel) adott egy élethelyzet, azt fogom bemutatni elsőre. Tévedés azt hinni, hogy mindenki úgy születik, hogy szereti a kutyát és felhőtlenül boldog a társaságában. Az sem igaz, hogy minden kutya szereti a gyerekeket, sőt gyerekszerető fajták sem léteznek. Minden kutya és minden gyerek egyéniség. A kutyának, a gyereknek, esélyt kell adni az ismerkedésre, “valakinek” be kell mutatni őket egymásnak. Ideális esetben egy gyakorlott felnőtt teszi ezt meg.

Most a lenti két példában én vagyok ez a koordinátor. Az alábbi két videón Kende unokánk 8 éves, születésétől kezdve nem nagy kutyarajongó. Nem velünk élt így ritkán találkozott kutyával. Majd haza költöztek. Nálunk kötelező kutyássá válni, de nem erőltettük rá, tudomásul vettük az ő igényeit. Szépen fokozatosan szoktattuk hozzá a kutyákhoz, mindig igazodva az ő tempójához. Ugyan így tettünk a kutyákkal is. Egyikőjüket sem erőltettük a másikra. Addig voltak együtt, amíg mindenki jól érezte magát.

Tehettük ezt azért, mert a környezetünk úgy van kialakítva, hogy mindenkinek van tere, van elvonulási lehetősége. Ezeken a videókon már a magabiztos, “kutyaszerető” Kendét láthatjuk. Ennek ellenére ott vagyok mindig a közös játékuk közben. Figyelek, beavatkozom, ha kell!  Hamar megértik a kiskutyáink, hogy a gyerek nem játékszer!  A gyereknek meg azt kell megtanulni, hogy nem futkározhat, ugrálhat, sikongathat a kiskutya közelében. Más játékot kell játszani, pl. labdát dobálhat neki, vagy jutalomfalattal kötheti le a figyelmét.

Gyerek és a rottweiler

Fontos! Nem kell felpörgetni a kiskutyát játékkal, hanem inkább lassítani célszerű a gyerek társaságában. Kölyökkutyának sétákkal, szabad rohangálással kutyatársaságban lehet és kell a feles energiáit levezetni, nem a gyerekkel való futkározásban! Ez  a futkározás kényelmesnek tűnik, mert lefárad a kutya, ám ez csak látszólag jó játék. Nem attól érzi igazán jól magát a kutya, ha megpróbáljuk szórakoztatni a saját igényeink szerint.

Sok ember képzeli azt, hogy a kutya felhúzható és kikapcsolható igény szerint, neki kötelessége jól viselkedni! NEM így van! Amikor megtanítjuk egy hibás viselkedésre, ugyan annyi idő átnevelni egy jóra! Ráadásul a kutya hamar lenövi a gyereket, úgy fizikailag, mint fejlődési ütemében. Akkor szembesülhetünk vele, hogy fellöki, figyelmen kívül hagyja, nem tiszteli eléggé a gyereket és ez akár balesetekhez is vezethet. Gondolkozzunk előre!

A gyerek és a rottweiler közös tanulása

Lássunk  konkrét példákat, mit játszhat a gyerek és a kutya. Kende és a kölykök.  Sok-sok plüss tettem ki, ami érdekes és cipelni való, arra tereltem a kiskutyák figyelmét. A gyerek nem önmagát kínálja fel játékként! Közös játék a cél, ahol a kölyök is és a gyerek is tanul! Megtanulják, hogy nem egymás játékszerei, de ha együtt vannak, kölcsönösen figyelnek egymásra! Sem a gyerek, sem a kutya nem tudhatja, mi lenne a jó megoldás. Meg kell tanítani nekik! Persze itt is kell egy irányító, ez én vagyok, még ha nem is látszom a videón.

Számtalan élet adta lehetőség, megoldás, amit mindenkinek magának kell megoldania. Bizony fel kell készülni erre! Senki ne várja, hogy majd a kölyökkutya tanítás és irányítás nélkül tudni fogja és “hibátlan” kutyává cseperedik! A kölyökkor az alapozás, amit itt elmulasztunk, az később sokszorosan visszaüt.

Mi van akkor, ha a kutya előbb volt, mint a gyerek?

Picit egyszerűbb dolgunk van, ha jól nevelt, jól szocializált kutyának mutatjuk be a gyereket. Meg kell őket ismertetni egymással és először a kutyának, majd a gyereknek is meg kell tanítani, mit várunk tőle.

Kicsi gyerek nem maradhat felügyelet nélkül a kutyával! Rövid időre sem! Mindig kell a kontroll, a figyelő szem! Legyen erre is néhány példa. Lucifer és Norbika. Lucifer kiskamasz volt, amikor Norbika megszületett. Apa gazdi feladata volt kormányozni a kutyát és remekül sikerült az összeszoktatás.

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)

Krauszné Tünde és Krausz Győző

Történetünk 1970-ig nyúlik vissza, az első magyarországi rottwilerekhez. 1980. - ekkor született az első alom. Sok-sok év telt el azóta, és a kennelünkben született kutyák sok örömet okoztak nekünk és tulajdonosaiknak is. Mind formában, mind viselkedésben sikerült megközelíteni a kitűzött célt. Az évek alatt aztán újabb és újabb céljaink lettek a tenyésztésben, amit kitartó munkával igyekeztünk megvalósítani. Nem maradéktalanul, de sikerült. Siroccó Rottweiler Kennel

Krauszné Tünde és Krausz Győző has 39 posts and counting. See all posts by Krauszné Tünde és Krausz Győző