Érdekességek, hasznos információkLegolvasottabb cikkekTop cikkek

Legjobb kutyatáp

2015 januárjában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) gigatesztet készített, amely azt volt hivatott kideríteni, hogy 41 felnőtt kutyáknak szánt eledel közül, melyik a legjobb. Olyan szempontokat vizsgáltak, mint a csomagolás és a jelölés, de összevetették a címkén feltüntetett tartalmat a laborvizsgálatok eredményével.
Olvashatunk erről a Privátbankár.hu – Melyik a legjobb kutyatáp? oldalán, a Neveljünk kutyát – Párszáz forintos táp győzött a NÉBIH kutyatáp tesztjén blogon és a NÉBIH – Táp-teszt – mert nem mindegy, hogy mi lesz a kutya vacsorája portálon is.

Mivel a fent említett tesztből rengeteg táp vizsgálata kimaradt, így korántsem kell szentírásként tekinteni rá! Viszont a cikk további részében abban kívánok segítséget nyújtani, gyakorlati tippeket adni, hogy mindenki kiválaszthassa a saját kutyája számára legjobb kutyatápot.

No igen, itt kezdődik a nagy kérdés…

kutyatáp

Ki lehet, ki szabad jelenteni valamire, hogy az a legjobb? Mi alapján döntünk? Fajta alapján, méret alapján? Ismert márka alapján?

A kérdéskör összetett, hiszen vannak kistestű, nagytestű, kevésbé mozgékony, nagy mozgásigényű, vagy éppen speciális felhasználási területen dolgozó, sportoló munkakutyák. Ahogyan pl. a sportolók sem ugyanannyit és ugyanazt eszik, mint pl. egy irodában dolgozó, keveset mozgó ember, úgy a kutyáknak is más-más táp lehet a legjobb.

Gyakorlati tipp a legjobb kutyatáp kiválasztásához: Mire kell figyelni?

Milyen adatok szerepelnek a kutyatáp csomagolásán?

 • márkanév
 • kiszerelés (pl. 4kg, 15 kg, 20 kg)
 • milyen korosztály számára ajánlott (Puppy/Kölyök, Adult/Felnőtt, Senior/Idős stb.)
 • „ízesítés” (pl. csirkés, bárányos, lazacos stb.)
 • az összetevők listája
 • az összetevők százalékos aránya
 • adagolási javaslat
 • táplálkozás-élettani megfelelőség (mely specifikus életszakaszra tervezték és milyen teszteken ment keresztül)
 • complete & balanced / teljes értékű és kiegyensúlyozott táplálék: ha ez szerepel a tápon, akkor semmiféle kiegészítőt nem kell mellé adnunk

Összetétel, összetevők listája

A gyártók a csomagoláson csökkenő sorrendben kötelesek feltüntetni, hogy milyen összetevőket tartalmaz a kutyatáp. Tehát az összetevők sorrendje alapján következtetni lehet a táp minőségére. Persze a leleményes gyártók néha ezt a törvényt is megpróbálják kicselezni úgy, hogy a kevésbé kívánatos összetevőket több elemre bontják. Így több részletben szerepel ugyan, de hátrébb kerül a felsorolásban.

Szavatolt beltartalom

„A szavatolt beltartalom rész az információs címkén a nyersfehérje és zsír minimális szintjét, valamint a rost és víztartalom maximális szintjét mutatja. A „nyers” a teljes fehérjetartalomra utal és nem szükségszerűen a ténylegesen emészthető fehérjemennyiséget jelenti. Ez egy százalékos arány, a zsír mennyisége is csak közelítő érték. A tényleges mennyiség az összetevők minőségétől függ.

A táp nedvességtartalma fontos információ, különösen akkor, ha különböző tápokat hasonlítunk össze. A 24% fehérje- és 10% nedvességtartalmú táp ugyanannyi fehérjét tartalmaz, mint a 24% fehérje- és 6% nedvességtartalmú, a különbség csak annyi, hogy az első esetben a többletvizet is meg kell fizetni. A szavatolt beltartalom csak egy nagyon kis része a teljes táplálkozási képnek.”

Forrás, precíz, részletes leírás példákkal a Szánhúzó Kutyások Kynológiai Egyesülete – Hogyan értelmezzük a kutyatápok összetevőit? cikkben.

Mire figyeljünk táp választásakor?

Fontos a minőség és a feldolgozás módja is

Az, hogy egy tápban megvannak a megfelelő összetevők, még nem minden! Emellett fontos, a jó minőség, a megfelelő arány és a feldolgozás módja.

Illetve a jó táp ismérve, hogy nem tartalmaz adalékanyagokat, mesterséges színezőt, tartósítószert, ízfokozót.

A feldolgozás módjáról általában kevesebb szó esik, úgyhogy nézzük meg ezt is egy kicsit jobban.

 • Extrudálás: a tápok nagyon nagy része ilyen. Tudni kell erről az eljárásról, hogy 200 fokon kezelik az összetevőket, ezért a táplálék hasznos tartalmának egy része a magas hőkezelés hatására elvész. Azért, hogy meglegyen a minimálisan előírt tápérték, fehérje, vitamintartalom stb., utólag kell dúsítani, pótolni.
 • Hidegen sajtolás: alacsonyabb hőfokon kezelik, mint az exrudálás során.
 • Fagyasztva szárítás: ez az eljárás jobban megőrzi az összetevők minőségét
 • Párolás: ez az eljárás is jobban megőrzi az összetevők minőségét
 • Félszáraz, félnedves táp
 • Nedves táp: pl. abált, főzött eledelek.

Ajánlom figyelmedbe pl. a PLATINUM tápokat, amelynek 3 fontos sarokköve

 1. a minőségi alapanyagok,
 2. a kíméletes elkészítési eljárás (párolás),
 3. és a folyamatos, független minőség ellenőrzés.

Platinum

„Személy szerint azért is választottam a Platinum-ot, mert maguk a tápszemek is különlegesek, azok a gyomorban nem puffadnak vagy erjednek meg, a kutya evés után nem fújódik fel és csökken a gyomorcsavarodás esélye.

Legjobb kutyatáp – vagy legalábbis a jó minőségű kutyatáp ismérvei

  • Kedvencünknek fényes, csillogó tőle a szőrzet,
  • épek, egészségesek a fogai,
  • szabályos az emésztése,
  • megfelelő állagú és mennyiségű a széklete (jó minőségű táp esetén kevesebb, rossz minőségű táp esetén több)
  • erős a csontozata,
  • imád mozogni, rohangálni, esetleg más kutyákkal játszani (még senior korban is, természetesen a korának megfelelő intenzitással)