KölyökkutyaLegolvasottabb cikkek

Kölyökkutya etetése

Az állatvédelmi törvény szerint leghamarabb 8 hetes korban kerülhet a gazdihoz a kölyökkutya. Tehát a kiskutya etetését 8 hetes kor körül kezdjük meg. A hazavitel előtt érdemes (és javasolt) megkérdezni a tenyésztőt, hogy mivel és hogyan táplálta a kölyköt, s nyugodtan ki is kérhetjük a véleményét az új etetési szokásokról (mit, mennyit, hányszor), de minden tápon van egy adagolási útmutató is, ami a segítségünkre lesz.

Kölyökkutya etetése 8-9 hetes kortól

5 hetes rottik
5 hetes rottweiler kölykök

Általánosságban elmondható, hogy a kölyökkutyák 4 hetes koruktól az anyatej mellett már esznek tápot is. Az új otthonában, az első napokban/hetekben érdemes ugyanazt a tápot adni a kiskutyának, amit már megszokott. Az anyjától és a testvérektől való elszakadás, az új emberek, új hely elég „stresszes” – de legalábbis újdonság – a kölyökkutyának, így ne fokozzuk ezt új étellel is.

Három hónapos koráig naponta négyszer javasolt etetni a kölyköt, nagyjából 4 óránként.

Kölyökkutya etetése 3 hónapos kortól

Három hónapos kortól hat hónapos korig naponta háromszor, nagyjából 3 egyenlő részletben etessük a kiskutyát.

Kölyökkutya etetése 6 hónapos kortól

6 hónapos kor után már csak naponta kétszer adjunk neki enni, szintén nagyjából egyenlő részekre elosztva.

Felnőtt kutyát (10-12 hónapos kortól) már elég naponta egyszer etetni, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a reggeli és esti (tehát napi kétszeri) etetés megtartása is jó megoldás. A táp felszívódása is egyenletesebb és a kutyánk is nyugodtabb lehet egész nap, ha 2 részletben kapja meg a napi adagját. Így, ha van rá lehetőségünk, akkor reggel etessük meg a felénél kicsit kevesebb eledellel, este pedig a felénél kicsit többel, vagy akár fele-fele arányban.

Kiskutya etetése a gyakorlatban

  • Olyan tálba tegyük az ételt, amiből kényelmesen tud enni a kölyökkutya, azaz vegyük figyelembe, hogy 8-9 hetesen (főleg kistestű kutyák esetén) nem biztos, hogy egy felnőtt kutyának való, magasabb falú edényből normálisan tud enni.
  • Ha „nem csúszna” le simán a száraz táp, akkor nedvesítsük be egy kicsit, vagy akár áztassuk be egy kis langyos vízbe, s várjunk meg, amíg a táp magába szívja a vizet és pépes, puha lesz.
  • Mindig legyen víz a kiskutya előtt, evés után nem sokkal minden bizonnyal inni fog.
  • A kölyökkutyát már a kezdetektől szoktassuk hozzá, hogy evés közben belenyúlunk a táljába, elveszünk az ételéből vagy éppen hozzáteszünk. Kölyökkorban sokkal egyszerűbb és kényelmesebb megtanítani arra, hogy bármikor elvehessük tőle az ételt. Azért fontos, hogy tegyünk ilyenkor a tálba plusz kaját is, hogy ne érezze negatív dolognak a tevékenységet a lurkó. Így elkerülhetjük, hogy felnőtt korában megkapjon minket, ha el akarjuk venni tőle az ételt.
  • Mindig azonos időben etessünk! A rendszeresség és következetesség a legfontosabb dolgok a kölyökkutyák, de a felnőtt kutyák életében is.

Ezt a cikket Krauszné Tünde gyakorlati útmutatásai és írásai ihlették: Siroccó Kennel