Érdekességek, hasznos információkKutya neveléseKutya tanítása

Kutya jutalomfalat, avagy hogyan használjuk jól a jutalomfalatot

Dicséret vagy jutalomfalat? Miért, az egyiket, vagy miért mindkettőt? A jutalomfalatról egy érdekes írás segít megérteni, miért is használjuk.

„A jutalmak listájának élén az étel áll. Mint elsődleges megerősítő, más szavakkal, mint olyan valami, aminek veleszületett biológiai értéke van a kutya számára, az étel általában erősen motivál egy viselkedést. Végül is, nincs olyan kutya, aki képes lenne életben maradni evés nélkül. „Ül”, klikk — jutalomfalat, ismétlés! Az étel könnyen használható és irányítható. Bónuszként, az ételről kimutatták, hogy fokozza a kutya ember felé irányuló szociális viselkedését (Feuerbacher & al., 2014). Amikor ételt használunk, a kutyák kevesebb elkerülő viselkedést mutatnak, és jobban vonzódnak az emberekhez, különösen ahhoz, aki az ételt adja, szóval több ez egy kiképző eszköznél: az étel megkönnyíti a kötelék kialakulását a kutya és az ember között.”

Forrás: Kutyakiképzés: dicséret vagy jutalomfalat? – unDOGmatik

Ebben a témában egy másik érvelés a jutalomfalat adása mellett, a kölyökkutya nevelése során.

Jutalomfalat - virsli„Igen, nem a falatért kell „dolgoznia”, együtt működni velünk! A folyamat, a tanítás végén, el is hagyhatjuk a jutalomfalatot, de addig igen nagy hasznunkra van. A finom falat ereje! Motiváció és jutalom is egyben. Nyelv, amit jól „tud” a kutya, természetes ösztönei. A szaglás, az evés, a szociális viselkedés, a család, a falka követése. Születése után a szaglás, ami ösztönösen vezeti, 11-14 napos kortól lát és a harmadik hét vége felé kezd el hallani.

Miért ne taníthatná az ember is így? A szaglásra, a látásra és a hangra építve, így ebben a sorrendben! A falat szaga beindítja a cselekvést, a használt kéz, testjelek adják a látványt, a kimondott vezényszavak pedig hallás útján rögződnek.

Forrás: Tanítsunk – Amit a kutyanevelésről tudni érdemes

Milyen a jó jutalomfalat?

Az üzletekben kapható jutalomfalatok nagy része alkalmatlan arra, hogy a kutyát a közös munka, gyakorlás során jutalmazzuk.

A megfelelő jutalomfalat ismérvei:

  • 1×1 cm-es daraboknál ne legyen nagyobb a falat (nem akarjuk, hogy jól lakjon és a feladatok teljesítése között hosszan „rágódjon”)
  • a falat mérete illeszkedjen a kutya méretéhez
  • nem árt, ha pl. kutyaiskola előtt vagy a feladatok gyakorlása előtt nem etetjük meg a kutyánkat (teli pocakkal kevesebb kedve van koncentrálni, illetve sokkal kisebb a jutalom értéke a falatnak)
  • könnyen nyelhető falattal próbálkozzunk, hogy a jutalmazás után gördülékenyen folytatódhasson a munka

Tehát felejtsük el a száraz kutyakekszet és a száraz tápot (nem tudja egyből nyelni, rágódik rajta és még szomjas is lesz tőle). Ezek nem segítenek hozzá a lendületes gyakorláshoz.

Jutalomfalat tipp

Használhatunk jutalomfalatnak pl. virslit, sajtot, főtt csirkét. Mindhárom nagy sikert szokott aratni akár a kölyökkutyák, akár a felnőtt kutyák körében.

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)