Kutya jutalomfalat, avagy hogyan használjuk jól a jutalomfalatot

Dicséret vagy jutalomfalat? Miért, az egyiket, vagy miért mindkettőt? A jutalomfalatról egy érdekes írás segít megérteni, miért is használjuk.

„A jutalmak listájának élén az étel áll. Mint elsődleges megerősítő, más szavakkal, mint olyan valami, aminek veleszületett biológiai értéke van a kutya számára, az étel általában erősen motivál egy viselkedést. Végül is, nincs olyan kutya, aki képes lenne életben maradni evés nélkül. „Ül”, klikk — jutalomfalat, ismétlés! Az étel könnyen használható és irányítható. Bónuszként, az ételről kimutatták, hogy fokozza a kutya ember felé irányuló szociális viselkedését (Feuerbacher & al., 2014). Amikor ételt használunk, a kutyák kevesebb elkerülő viselkedést mutatnak, és jobban vonzódnak az emberekhez, különösen ahhoz, aki az ételt adja, szóval több ez egy kiképző eszköznél: az étel megkönnyíti a kötelék kialakulását a kutya és az ember között.”

Forrás: Kutyakiképzés: dicséret vagy jutalomfalat? – unDOGmatik

Ebben a témában egy másik érvelés a jutalomfalat adása mellett, a kölyökkutya nevelése során.

Jutalomfalat - virsli„Igen, nem a falatért kell „dolgoznia”, együtt működni velünk! A folyamat, a tanítás végén, el is hagyhatjuk a jutalomfalatot, de addig igen nagy hasznunkra van. A finom falat ereje! Motiváció és jutalom is egyben. Nyelv, amit jól „tud” a kutya, természetes ösztönei. A szaglás, az evés, a szociális viselkedés, a család, a falka követése. Születése után a szaglás, ami ösztönösen vezeti, 11-14 napos kortól lát és a harmadik hét vége felé kezd el hallani.

Miért ne taníthatná az ember is így? A szaglásra, a látásra és a hangra építve, így ebben a sorrendben! A falat szaga beindítja a cselekvést, a használt kéz, testjelek adják a látványt, a kimondott vezényszavak pedig hallás útján rögződnek.

Forrás: Tanítsunk – Amit a kutyanevelésről tudni érdemes

Milyen a jó jutalomfalat?

Az üzletekben kapható jutalomfalatok nagy része alkalmatlan arra, hogy a kutyát a közös munka, gyakorlás során jutalmazzuk.

A megfelelő jutalomfalat ismérvei:

  • 1×1 cm-es daraboknál ne legyen nagyobb a falat (nem akarjuk, hogy jól lakjon és a feladatok teljesítése között hosszan „rágódjon”)
  • a falat mérete illeszkedjen a kutya méretéhez
  • nem árt, ha pl. kutyaiskola előtt vagy a feladatok gyakorlása előtt nem etetjük meg a kutyánkat (teli pocakkal kevesebb kedve van koncentrálni, illetve sokkal kisebb a jutalom értéke a falatnak)
  • könnyen nyelhető falattal próbálkozzunk, hogy a jutalmazás után gördülékenyen folytatódhasson a munka

Tehát felejtsük el a száraz kutyakekszet és a száraz tápot (nem tudja egyből nyelni, rágódik rajta és még szomjas is lesz tőle). Ezek nem segítenek hozzá a lendületes gyakorláshoz.

Jutalomfalat tipp

Használhatunk jutalomfalatnak pl. virslit, sajtot, főtt csirkét. Mindhárom nagy sikert szokott aratni akár a kölyökkutyák, akár a felnőtt kutyák körében.

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)

Krauszné Tünde és Krausz Győző

Történetünk 1970-ig nyúlik vissza, az első magyarországi rottwilerekhez. 1980. - ekkor született az első alom. Sok-sok év telt el azóta, és a kennelünkben született kutyák sok örömet okoztak nekünk és tulajdonosaiknak is. Mind formában, mind viselkedésben sikerült megközelíteni a kitűzött célt. Az évek alatt aztán újabb és újabb céljaink lettek a tenyésztésben, amit kitartó munkával igyekeztünk megvalósítani. Nem maradéktalanul, de sikerült. Siroccó Rottweiler Kennel

Krauszné Tünde és Krausz Győző has 39 posts and counting. See all posts by Krauszné Tünde és Krausz Győző