Érdekességek, hasznos információkKutyás felszerelések

Kutyaruha, kutyakabát – Szükség van rá, vagy csak egy újabb divat cucc?

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is fontos – testileg és lelkileg egyaránt -, hogy minden nap aktív időtöltésben legyen részük. Esős, illetve hideg időjárási körülmények között is. Ha a kutyánk nem szereti, hogy teljesen átázik a bundája az esőtől, vagy bizonyos hőmérséklet alatt fázni kezd és ez meggátolja, hogy elegendő időt töltsön a szabadban, akkor bizony szüksége van valamilyen kutyaruhára.

A megfelelő kutyakabát kiválasztásával rengeteget tehetünk azért, hogy a kutyánk minden időjárási körülmény között komfortosan érezze magát.

Minden kutyának szüksége van kabátra?

Természetesen nem. A kutya fajtája, szőrzete, súlya, életkora és egészségi állapota mind olyan tényező, amelyeket figyelembe kell venni annak eldöntésekor, hogy egy adott kutyának szüksége van-e kabátra vagy sem.

Általában a vastag, hosszú és/vagy dupla szőrű fajtákat túlmelegíti a plusz réteg (pl. husky, malamut).
A rövid szőrű kutyák többségének (pl. vizsla, staffi, agár, whippet) azonban – bizonyos hőmérséklet alatt – jól esik egy vékonyabb vagy akár egy melegebb dzseki.
A kistestű kutyák többsége biztosan hálás lesz a kabátért, mivel közelebb vannak a talajhoz, emiatt könnyebben (meg)fázhatnak.

A krónikus betegségben szenvedő kutyáknak is sok esetben előnyös, ha egy kabáttal melegen tartjuk őket. Ugyanez vonatkozik a kölyökkutyákra és az idős kutyákra, akiknek segítségre van szükségük a testhőmérsékletük szabályozásához.

A kutyadzseki tehát nem csak divat! A funkcionális kutyakabát lehetővé teszi, hogy komfortosan – akár hosszabban is – kint lehessünk a szabadban, bármilyen időjárási körülmények között, ami pedig boldogságot okoz a legtöbb kutyának.

 

Milyen időjárási körülmények között ajánlott a kabát?

Erre nincsen általános válasz, mivel az egyéni preferencia ugyanúgy szerepet játszik, mint nálunk embereknél. Két egyforma kutya közül, ugyanabban a szituációban, ugyanazon a hőmérsékleten az egyik elkezd fázni, míg a másik nem. Érdemes figyelnünk a kutyánk testbeszédét és a fázásra utaló jeleket (pl. reszketés, mancsok emelgetése, ölbe kéredzkedés).

Ugyanannyira fontos azonban arra is figyelni, hogy ha a kutyánk kabátban van, de elkezd rohangálni, játszani, esetleg dolgozunk, sportolunk vele, akkor túlmelegedhet a kabátban (ennek a jele pl. a túlzott lihegés, zihálás).

Ha pl. kirándulni vagy hosszabb sétára megyünk és menet közben változhat az időjárás, akkor vihetünk magunkkal kutyadzsekit arra az esetre, ha kutyánk útközben elkezdene fázni.
Csicsi Glacier jacket kutyakabátban

Sportkutyáknál

A hideg napokon bemelegítéskor és levezetéskor, valamint szünetekre is praktikus lehet a kabát használata.

Kutya esőkabát

Egy hosszabb vagy dúsabb szőrű kutya minden bizonnyal hűvösebb időben sem fázik, azonban szakadó esőben jól jöhet számára egy vékony vízálló (és lélegző) kabát, ami megakadályozza, hogy a bundája átázzon, elnehezedjen vagy piszkos legyen. Minket pedig megkímél attól, hogy séta után hosszas törölgetéssel és szárítással kelljen időt töltenünk.

Milyen szempontok alapján válasszunk kutyakabátot?

Akár esőkabát, akár téli kabát (esetleg mindkettő) mellett tesszük le a voksunkat:

  • Teljes mozgásszabadságot kell biztosítania.
  • Fontos, hogy kényelmes legyen, és a helyén maradjon, amikor a kutyánk futkározik vagy játszik.
  • Legyen lábpántja, ami megakadályozza, hogy a kabát erős szélben felemelkedjen vagy mozgás közben elforogjon.
  • Előnyös, ha az optimális illeszkedés érdekében a nyaki résznél és a farok résznél állítható.
  • Könnyűnek kell lennie, hogy megőrizze kutya szőrének természetes hőszigetelő képességét. (Azt gondolhatnánk, hogy egy vastag, pufi kabát melegebb, mint egy vékony kabát, de ez nem feltétlenül van így, függ a felhasznált anyagoktól.)

+1 ráadás: Egyre többeknek fontos az is, hogy tartós, minőségi és környezetbarát anyagokból készüljön.

Saját tapasztalatom a Non-stop dogwear Glacier 2.0 kutyakabáttal van – ami egyébként minden említett szempontnak megfelel -, így ezt kicsit részletesebben is bemutatom.

Glacier 2.0 kutyakabáttal kapcsolatos tapasztalataink

Szélálló és vízálló külső réteggel rendelkezik, így a legtöbb időjárási körülmény között melegen tart (hidegben, szeles időben, esőben és hóban).

Ez a külső anyag – az ígéreteknek megfelelően – nagyon strapabíró. Kicsit féltem tőle, hogy mennyire fogja bírni az erdőben a faágak és bokrok közötti rohangálást, de eddig nyoma sincs sérülésnek vagy kopásnak. Élénk színei és a fényvisszaverő anyagok sötétben és borús napokon is kiváló láthatóságot biztosítanak.

A testtel érintkező belső anyag nagyon kellemes tapintású, minden része alaposan átgondolt és kidolgozott. A nyaki résznél és a faroktőnél lévő plusz állítási lehetőségeknek köszönhetően pedig olyan, mintha kimondottan Csicsire szabták volna a kabátot.

Nagyon könnyű és elég kicsire összehajtható, ezért téli kirándulásoknál mindenképpen a csomag részét képezi. Hosszabb kintlét során vagy ha hirtelen hidegebb lesz, akkor egy pillanat alatt feladható.

Kutyakabát – Milyen méretet válasszunk?

Méretválasztáskor érdemes ügyelni arra, hogy a kabát ne legyen túl szűk a kutyának, mert korlátozhatja a mozgást és lenyomhatja a bundáját, csökkentve ezzel a kutya szőrzetének természetes hőszigetelő képességét. Ha a kutyánk két méret között van, akkor érdemes a nagyobb mellett dönteni, hogy a kabát az egész testet fedje, amikor mozog vagy lefekszik.