KölyökkutyaLegolvasottabb cikkek

Újszülött kutya, újszülött kiskutyák

Miért így neveljük fel az almot? Miért nem másként? A válasz egyszerű. Mi így csináljuk, mert így alakult ki az évek alatt, a legjobb megoldást keresve, így vált be a gyakorlatban. A család és a kutyáink életébe, így sikerül beilleszteni egy almot, hogy mindenkinek jó legyen, és viszonylag gördülékenyen menjenek a dolgok.  

A kutyák jó léte, elemi érdeke az, amit figyelembe veszünk minden alomnál, de a saját lehetőségeink szerint tesszük, és több hónapos munka kezdődik el, már az elhatározással, hogy almot szeretnénk. Ez plusz feladatok sora és jó szervezést igényel. Sok pénz is, mert tönkremegy, amortizálódik minden kutyás holmi, ami az alomhoz kell.

Kutya születése

Sarkalatos kérdés az alom születésekor, miért nem engedjük, hogy minden érdeklődő, kíváncsiskodó idegen, vagy jó barát, az alom közelébe menjen? Miért nem lehet születéskor választani? Mikor lehet megnézni a kölyköket? Meg még számtalan kérdés, ami elhangzik egy – egy alom alkalmával.

Kettő fontos dolog van, amiért az alom védettséget élvez és nem lesz a szülőszoba átjáró ház. A legelső a fertőzésveszély, ami vírusok, leginkább Parvo formájában tarolhatna! A másik az anyakutya és a kölykök érdeke.

Újszülött kiskutyák
Újszülött rottweiler kiskutyák

Ugyan kell a korai szocializáció, de ez mégsem jelentheti azt, hogy mindenki ott nyüzsögjön az alom körül. A természet rendje szerint, az állatok elvonulnak, elhúzódnak egy nyugalmas védett helyre és ott hozzák világra a kicsinyeiket. A kutyák is így tesznek, ha módjuk van ösztöneik szerint cselekedni és az ember nem kényszeríti őket bele egy általa elképzelt „jó” megoldásba.

Megvan a fejlődés rendje, amikor a kutyák a kutyacsalád többi tagjának is bemutatják a kölyköket, megengedik, hogy az alom közelébe menjenek. Addig, amíg ez az idő eljön, az anya tiszte és feladata vigyázni a kölykökre.

Nagy dolog, hogy a családi kutyák megbíznak az emberben, a gazdájukban és elfogadják a segítséget! Ezzel a bizalommal azonban nem szabad visszaélni! Nem papás mamás játék kezdődik egy alommal, hanem komoly feladat, munka, ami nem kevés izgalommal is jár.

Sok minden megtanulható, de váratlan helyzetekre is fel kell készülni! Erről nem szoktunk mesélni, mert sem átélni, sem mesélni nem jó ezeket a dolgokat. Tenyésztők egymás között szokták, de ez nem nyilvánosan zajlik. Ami nyilvános, az az öröm, büszkeség, amiért mindig nekirugaszkodunk a következő alomnak is. A kölykök a jövő reménységei, egy tenyésztési elképzelés eredménye.

Újszülött kiskutyák: Az első 4 hét

Megszületik az alom, minden egy meghatározott menetrend szerint zajlik. A videókon is látható, hogy a kölykök, fejlődési üteme állandó, kiszámítható.

Ezt a ritmust követjük a gondozásban. Mi azt szeretnénk, hogy a kutya-kutya maradjon, a természet része, ezért kutyaként és nem babaként, csecsemőként tekintünk rájuk, na meg nem is játékszereink ők! A mi felelősségünk a kutyáinknak nyugalmat biztosítani, a kölyköknek esélyt adni az optimális fejlődéshez!

Újszülött kiskutyák: 4-8. hét

A nálunk megszokott rutin:

Reggel 5-6 óra között ébrednek, amikor világosodik. Pisi -kaki , játék, rohangálnak a kertben, egymással birkóznak, az anyjukat követik, szopnak, isznak és játék tovább.

Amikor kimegyek hozzájuk viszek tápot nekik. Áztatott, vagy száraz tápot esznek hat hetes koruktól. Együtt esznek, az evési szokásaik eltérőek, az is ki mennyit eszik. Mivel ott vagyok, van amelyik inkább velem foglalkozna, el-el jön a táltól, vagy az anyjánál próbálkozik szopni. Amikor jól laktak eljönnek a táltól és játszanak megint.

5 hetes rottik
5 hetes rottweiler kölykök

Sokszor a lábam harapdálják, a nadrágom szárát kapják el . Én ezt nem szeretem, ezért egy egy játékkal vonom el a figyelmüket. Labdát, palackot, plüss játékokat dobálok vagy egy anyagot lóbálok nekik, hogy azt húzgálják.

7 óra felé visszaalszanak, mert bezárom őket. Ilyenkor még viszonylag rövid az ébren töltött idő, ahogyan nő a kutya úgy hosszabbodik. Ébredés után kiengedem őket, pisi-kaki, szaladgálás a kertben.

Fontos !!! Ébredés után azonnal pisilnek igyekeznek kifele a helyükről. Tíz percen belül kaki is van mindig, azt is az alom alvóhelyétől távolabb teszik! Az alvóhelyén ösztönösen nem végzi el a dolgát a kutya! Út a szobatisztasághoz, hogy mi emberek megteremtjük a lehetőséget, hogy az ösztön ne oltódjon ki! Nálunk lehetősége van erre, így ilyenkor már a kertben végzi el a dolgát.

Megkínálom őket megint ennivalóval 8 óra környékén, de változó az étvágyuk. Nem erőltetem, várok picit és elveszem a tálat! Nem hagyok előttük ennivalót később sem húsz percnél tovább! Mi mást tennének, amikor ébren vannak, mint játék, szimatolás, barangolás a kertben. Ilyenkor kint vagyok velük, teszek-veszek körülöttük, mert takarítom a helyüket, meg a kertet.

Másfél két óra ébrenlét után megint aludni mennek. 11 -12 óra tájban ébrednek újra, kint játszanak a kertben. Reggel és délelőtt szoktam mindenféle dolgokat „tanítani”- azaz foglalkozni velük, picit leválasztom őket az anyjuktól. Ekkor készítem a videókat is, figyelem, tesztelem a viselkedésüket helyzetekben.

Majd ismét alvás és bezárom őket, a helyükre. Szoktatom a bezártsághoz, mert arra is szükség van, hogy bezárva is nyugton legyenek. Ez sírással jár, de ilyenkor kitartó vagyok és nem engedem ki. Arra figyelek, hogy akkor legyen bezárva, amikor elvégezte a dolgát és biztosan nem a pisilés vagy a kakilás miatt akar kijönni! Szóval bezárva a kennelbe, sírdogálással és méltatlankodással jár, de az anyjuk mintáját követve megnyugszanak.

Ébredéskor a szokásos rutin következik. Kiengedem, pisi kaki, játék majd evés 4-5 óra között. Szocializáció, azaz az új dolgokkal való ismerkedés. Nyakörv, póráz, idegen hely, zaj, gyerek, másik kutyák stb. stb. Ez mind a szocializáció része. Aztán este 8-9 óra között még kapnak enni, de magára hagyom őket az anyjukkal (sötét van már ilyenkor).

Még nem alussza át az éjszakát, 2-3 óra között felébred és kimegy a helyéről elvégezni a dolgát, ha van módja rá. Mivel itt szabadon elhagyhatják a helyüket megoldják önállóan, de ha be van zárva, ébred és sír, hiszen automatikusan „szobatiszta”, mert a kutya az alvóhelyére nem piszkít, igyekszik távolabbra, a megszokott szagingerű helyre elvégezni a dolgát.

Gyerek és a kölyökkutya

Rottweiler kölyök gyerekkelA kutya nem játékszer, bár jókat lehet játszani vele, írta le valaki nagyon találóan egy rottweilerről szóló ismertetőben. Nagyon igaz és találó mondat, így neveltük a saját gyerekeinket is.

Visszaemlékszem, hogy gyerekkorukban sem adtuk oda nekik a kiskutyákat játszani! Mindig csak felügyelettel és megfelelő időben játszhattak a kutyákkal. Mindennek meg van a helye és ideje.

Fontos! Csak felnőtt felügyelettel és irányítással legyen a gyermek a kutyával (bármilyen fajtáról legyen szó)! Nem csak a gyerek, de a kutya érdekében is!

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)