Kutyanevelés fajták szerint

Németjuhász (német juhászkutya) nevelése, tanítása

Kölyök Németjuhász nevelése

kölyökkutya fejlődése kapcsán már megtudtuk, hogy amit a kölyök az első 16 hétben megtanul, azt később sem felejti el.
Az első hat hónap folyamatos, napi szintű tanítással, gyakorlással és a kötödés kialakításával kell teljen! Nem szabad elhanyagolni, halogatni, mivel még könnyedén formálhatjuk, alakíthatjuk a kölyök Németjuhászt. Ekkor még együttműködő, készséges, de ha magára hagyjuk, várjuk, hogy felnőjön, akkor sokkal nehezebb dolgunk lesz.

Kölyök németjuhász tanítása

Ráhangolódás a kutyára. HOSSZÚ HÓNAPOK, folyamatos tanulásnak kell következnie a kis ebbel, hiszen a kutya fejlődésével más-más szakaszok, problémák, megoldandó feladatok lépnek be az életünkbe.
Reménytelennek tűnő helyzetek, lassú haladás érzése van az embernek, amikor kölyökkutyát nevel.

Olyan jó lenne, ha a kutya mindent tudna, csak öröm lenne minden együtt töltött idő.
Ezzel szemben, nem lehet vödörrel önteni a tudományt, a kis Németjuhász fejébe – bármennyire is szeretnénk. Irreálisan magas követelményeket állítani nem érdemes, hiszen a kölyök szervezetének fel kell épülnie, elég érettnek kell lennie fejben, agyilag, hogy nagyobb terhelést elbírjon!
Egyetemre se iratunk be egy csecsemőt. 

Csalóka a látszat, hogy az értelmes Németjuhász mindent megért, hamar ismétel, másol dolgokat. Az alapok lerakását komolyan kell venni, ne csak elvárásokat fogalmazunk meg a kutya felé!

Legfontosabb szempont, amit a kölyök Németjuhász nevelése során figyelembe kell venni

Német juhászkutya nevelésePihentető és hasznos tevékenység legyen mindkettőnk számára minden tanulás, minden esemény! Úgy kell kihozni a kutyából a maximumot, hogy nekünk is, neki is öröm legyen. 
Természetesen nem happy meg örömteli minden, van bosszúság, rosszul elsülő dolgok, hibák, rossz döntések, bosszantó események. Le kell rendezni, át kell gondolni, tanulni kell belőle, majd továbblépni.

(Megjegyzés: Vegyünk példát a kutyánkról! Ő nem rágódik se a múlton, se a jövőn. Mindig a jelenben él és az éppen aktuális dolgokkal foglalkozik. Nem bosszankodik hosszasan, könnyen ki tud zökkenni helyzetekből, pillanatok alatt tovább tud lépni. Tegyünk mi is így! Legyünk tudatosak és mindig a jelen pillanattal foglalkozzunk, hogy tökéletesen rá tudjunk hangolódni a kölyökre.)

Sok gyakorlással rakjuk le az alapokat

A mindennapi feladatok tanulásához, a problémamentes együttéléshez szükség van a kutya helyes jellemének felismeréséhez, ezért elengedhetetlen a szocializáció, sok közös élmény különböző helyszíneken. Cél az alapengedelmesség, nyugodt séták, nyugodt, feszültségmentes hétköznapok, a bizalmon és a szoros kötődésen alapuló feltétlen engedelmesség.

Figyeljük meg a Németjuhászunk jellemét

  • Hogyan reagál a kutya a környezeti ingerekre?
  • Hogyan reagál idegen helyre, idegen tárgyakra, zajokra, szokatlan látványra, másik kutyára, idegen emberre, ismerősre?
  • Mennyire figyelmes, mennyire merül el a szagok világában?
  • Mennyire gyors vagy esetleg lassú felfogású?
  • Mit történik, ha elfárad? Lefekszik, túlpörög, nyugtalan?

Apró jelek, amiket érdemes tudatosan szemlélni. Ne csak elvárásokat támasszunk a kutya felé saját igényeink szerint, hanem figyeljünk rá is!

Német juhászkutya nevelése 7-8 hónapos kortól

Kamaszodva, 7-8 hónapos kortól már magasabb követelményeket is állíthatunk. Kezdődhet a tanulás! Formagyakorlatok, alapozás, elvárások különböző helyzetekben.

németjuhász nevelése

Ha kölyökkorban jó kapcsolatot alakítottunk ki kis német juhászkutyánkkal, akkor 7-8 hónapos kor után már csak arra kell figyelnünk, hogy ezt fenn is tartsuk.
Ha minden nap rendszeresen lefárasztjuk (séta, futás, görkoris futás, kerékpáros futás), következetesek vagyunk és betartjuk a kutyanevelés szabályait, akkor nagy baj nem lehet. 🙂

Ki ne hallott volna arról, hogy a Németjuhász rendőrkutya?!

Így igaz, a szolgálati kutyák palettáján a német juhászkutya évtizedekig első helyen trónolt!  Mára felsorakoztak mellé fajták és keverékek is, de szólnunk kell a fajta visszavonhatatlan érdeméről, hogy civil területen is remekül helyt állt, sok embernek szerezve ezzel örömet, sikert a kiképzés terén.

Az IPO sport kiképzés három ágazata igencsak magas mérce, ahol a fajta kiváló példányai sikerrel, magas szinten teljesítenek.

Már egészen fiatalon, tudatosan építve a kutyát elkezdődik az alapozás, ami folytatódik a vizsgarend szerinti kiképzésben, majd a versenysportban.

Mennyire komoly terület ez?  Nagyon!

Erre röviden egy számadat: Körülbelül 150.000-en képeznek kutyát Németországban a különböző kutyás sportegyesületekben védőkutyává. Itthon is komoly hagyománya van ennek. Magyarország többször rendezett Munkakutya világbajnokságot, legutóbb 2012-ben FCI IPO VB-t, ahol a magyar csapat ezüstérmet szerzett.

német juhászkutya tanítása

Két érdekes írást is ajánlok, egyet az IPO sportképzésről, egyet az őrzővédő ágazatról, Balaskó Norbert tollából:

Sport a javából

„A hétköznapi kutyakiképzés tudománya és gyakorlata – legyen szó alapengedelmességről, vagy őrző-védő munkáról – a hivatalos szervek által alkalmazott szolgálati kutyakiképzésben gyökeredzik. Ezt a tudást vette alapul a „civil szféra” és fejlesztette teljesítményorientált versenysporttá. A módszerek és a kiképzés elmélet csiszolódása, fejlődése dacára, jól látható mindez a mai modern sportkutya kiképzés alaki elemein. Vegyük például a lábnál követés végrehajtását. Felmerülhet a kérdés: miért pont baloldalon kell a kutyának haladni ennél a gyakorlatnál? Nos, ennek oka az, hogy az emberek többsége jobb kezes és intézkedésnél (értsd: igazoltatás, vagy fegyverhasználat), a jobb kéznek mindig szabadnak kell maradnia. De említhetnénk még a személyfelkutatást és jelzést (felugatás), a menekülő elfogását, vagy őrzését. Ezek a hivatásos szolgálatban előforduló élethelyzetek teremtették meg az alapot a sportkutyázás alaki követelményeihez és versenyszabályaihoz, melyek nélkül nem lehetne mérni a teljesítményt.

A teljesítmény pedig az egyes feladatok formailag tökéletes – vagy azt megközelítő – végrehajtásában mérhető. A helyzetek tulajdonképpen a már említett életszerű szituációk szimbolizált, stilizált megfelelői, melyeket a kutyának kötelező gyakorlatként teljesíteni kell. Munkáját éles szemű bírók figyelik, akik egy pillanatnyi megingást, lendületvesztést, vagy bizonytalankodást szigorú pontlevonásokkal büntetnek. A sportkutyák őrző-védő munkája olyan, mint egy küzdősport formagyakorlata, mely egy valós harc mozdulatsorát jeleníti meg. Ez persze nem azt jelenti, hogy ezek az állatok a pályán kívül nem állnák meg a helyüket egy éles szituációban, de tudásuk legjavát elsősorban a versenypálya meghatározott környezetében képesek nyújtani. Hiba volna azonban pusztán a vásári cirkuszosok szintjére redukálni ezt a csodálatos kutyás sportot. A feladatok sikeres teljesítéséhez szakmai hozzáértés és sok-sok munka szükségeltetik. A „kűr”, melyet a kutya egy adott versenyen végigfut, kettejük, a gazda és kutyája, az ember és állat közös – sokszor több éves – munkájának gyümölcse.”

Forrás: Balaskó Norbert: Kutyafajta Kalauz – Sport a javából (Kattints a linkre a teljes cikkért!)

Őrző-védő kiképzés – Munka, vagy sport?

„Ekkor azonban a semmiből egy német juhász tűnt föl a színen. Az állat a menekülő után iramodott és a hatalmas kavarodás ellenére, halálos pontossággal rá vetette magát. Fogása nem a tankönyvek illusztrációiban szereplő teli pofás karfogás volt, a férfi hátára vetette magát és – annak szerencséjére – ruházatát megragadta meg. A közel negyven kilónyi izom rántása annyira lelassította a szökevényt, hogy a rendőrök pillanatok alatt beérték és földre teperték. A kutya parancsra azonnal eresztett és tettre készen figyelte, ahogy gazdája kollégáival megbilincselte a rendbontót. Döbbenten meredtem a képernyőre. Olvastam számos kutyakiképzéssel foglalkozó szakkönyvet, illetve láttam bemutatókon csibész elfogásokat, de éles helyzetben dolgozó kutyát megfigyelni még nem volt alkalmam. Teljesítménye, fegyelme és helyzetfelismerése lenyűgöző volt, amint több tucat rohamozó, üvöltöző rendőr erdejében is habozás nélkül és pontosan azt tette, amit kellett. Azonban ahhoz, hogy egy kutya ilyen kifogástalanul dolgozzon, hosszú kiképzésen keresztül vezetet az út.”

Forrás: Balaskó Norbert: Kutyafajta Kalauz – Őrző-védő kiképzés – Munka, vagy sport? (Kattints a linkre a teljes cikkért!)

Végül egy jó tanács a Német juhászkutya neveléséhez

Időben kell reagálni, késlekedés nélkül, és mindig! Nagy figyelem kell a kutya felé, ha formálni, alakítani akarjuk. A pozitív megerősítés, a játékos tanulás már egészen fiatal kutyánál segít, mert nem töri meg a kutyát és jó alapokat ad! Ehhez az embernek kell egy szemléletet elsajátítani, neki kell tanulni, hogy tanítani tudja a kutyát! Tanítsd, neveld, formáld, hogy felnőve örömed és ne bosszúságod forrása legyen!

A kutyának azt kell megtanulnia mit, tehet, mi az elvárt viselkedés!  Amivel én elégedett vagyok, amiért jutalmazom. Ezt csináld, így várom el tőled! Nem arra kell fektetni a hangsúlyt, hogy jaj, ezt ne csináld.

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)