Kutyanevelés fajták szerint

Moszkvai őrkutya nevelése, tanítása

A Moszkvai őrkutya FCI fajtaként még nem kapott elismerést, de szorgos tenyésztők dolgoznak rajta. CACIB kiállításon már felvezethető, de CACIB címet még nem kaphat.

Mi az amit biztosan tudunk a Moszkvai őrkutyáról?

Mi volt a tenyésztési cél a kezdeteknél?

„Egy olyan országban, ahol az egy főre eső vodkafogyasztás messze kimeríti a toxikológiailag megengedhető mértéket – az utólagos félreértések elkerülése végett – olyan őrkutyára volt szükség, mely „elsőként kérdez, és csak aztán lő”.

Az elhatározás komolyságát jelzi, hogy a feladatot a legnagyobb titokban, Moszkva mellett, a Vörös Csillag elnevezésű katonai telepen végezték, Grogorij Pantelenovics Medvegyej tábornok felügyelete mellett.

Megszokhattuk, hogy ha valami szovjet gyártmány – teljesen mindegy, hogy működik-e, vagy nem – abból nem spórolták ki az anyagot. Nem volt ez másképp a moszkvai őrkutya esetében sem. Az elvtársak a kaukázusi juhász szilaj vadságát szándékozták ötvözni az emberközpontú bernáthegyi intelligenciájával, majd az egészet egy csipetnyi orosz foltos kopóval szerették volna megfűszerezni. Annak ismeretében, hogy a program ideje alatt állítólag néhányan Szibériába is „látogatásukat tehették, szabadidejük fakultatív eltöltése céljából”, sejthető, hogy a kutyákra miféle szelekciós nyomás nehezedett a munka során. Örülhetett az a szuka, melyet méltónak találtak arra, hogy egy felborított, üres fémhordóban világra hozhatta kölykeit a mínusz 20-30 fokban. A többieket a kommunizmus áldozatai között jegyzi a történelem”

Forrás: Balaskó Norbert: Kutyafajta Kalauz – Moszkvai őrkutya (Kattints a linkre a teljes cikkért!)

Hogyan képzeljük el a Moszkvai őrkutyát mai viszonyok között?

Mivel az eredeti elképzelés szolgálati kutyát célzott, melynek egyik legfőbb erénye a gazdával való kontaktus és együttműködés, a moszkvai őrkutya felettébb gazda centrikus alkat. Nagyon finomhangolású „szenzorokkal” rendelkezik, ezért képes teljes mértékben ráhangolódni gazdája legapróbb rezdülésére is. Szeretetét az egész családra kiterjeszti és akár kisgyermekek, akár idős emberek mellett is megbízható testőrséget lát el.

Ennek megfelelően a moszkvai őrkutya számára rendkívül fontos a mindennapi törődés és leginkább a sok-sok szeretet. Magányos telepekre, úgymond „ridegtartásra” nem való. Kifejezetten igényli a vele való foglalkozást, sétát és kiképzést. Tanításra nagyon fogékonyan reagál, gyorsan és lelkesen tanul.

Jellemében nyoma sincs holmi „kölni vedelő barbarizmusnak”, sőt társasági ebeket lepipáló kulturáltsággal tud viselkedni. Ha kíváncsiságból be-be téved a kertből a nappaliba, akkor sem tör-zúz, amerre jár, és a kerítést sem rombolja le minden alkalommal, ha arra jár a postás.

Forrás: Balaskó Norbert: Kutyafajta Kalauz – Moszkvai őrkutya (Kattints a linkre a teljes cikkért!)

Moszkvai őrkutya nevelése, tanítása

Nagytestű, későn érő fajta, ezért a nagyra nőtt csecsemőt gondos figyelemmel kell a szabályok betartására nevelni. Egészen fiatalon érdemes elkezdeni, határozott irányítással, de pozitív hozzáállással.

Az ember irányítása a kezdeti lépések egyengetése nem maradhat el!

Fektessünk hangsúlyt a szocializációra, ne maradjon el a fiatal kutya pallérozása sem, persze figyelembe véve a fajta sajátosságait, önállóságát.  Kerüljük az erőszakot, de a határozottság, a következetesség nem maradhat el. Egészség, kiegyensúlyozott idegrendszer fontos szempontok, hogy a kutyánk örömünk, ne bosszúságunk forrása legyen.

Szocializáció, emberre, állatokra kötelező, nem szabad halogatni!  Gyorsan tanul, de megfontolt, nyugodt kutya, nehéz a sodrából kihozni! Ám nagyon aktívan odateszi magát, ha kell! Felnőttkori súlya 65-85 kg lehet, ezt megfékezni egy embernek túl nagy feladat lenne, de fegyelmezett kutyával, a hang ereje plusz fékező erő!

2003-ban a Bende kupán IPO 1 ágazatban egy Moszkvai őrkutya és Dudás Gábor gazdi állt fel, a dobogó legfelső fokára. Nagyon tetszett nekem az őrző-védő munkája és a kutya kisugárzása is. Róla elhittem, amit a fajtaismertető írt.  Később a Happy Dog Kutyaiskolában is több remek kutyával találkozhattam abban az időben, így nem csak elméletben, de picit gyakorlatban is megismertem a fajtát.

Formálni, alakítani pont úgy lehet, mint az ismert munkakutya fajtákat – óvodáskortól, a kamasz és a felnőtt korukig. Persze ne várjunk tőlük vibrálást, pattogást, ám megfelelő technikával kiképezve megbízhatóan teljesítenek. Szeretik az ügyességi feladatokat, de csak kicsi akadályokon edzhetnek, mert ügyelni kell a csontozatukra, ízületeikre.

Mit taníthatunk egy Moszkvai őrkutyának?

  • pórázon vezetés,
  • ül,
  • áll,
  • fekszik,
  • fog mutatás,
  • helyben maradás,
  • közlekedés a parkban,
  • utazás autóban,
  • fegyelmezett viselkedés idegen kutyák és emberek társaságában
  • … stb

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)