Kutyafajták

Drótszőrű német vizsla

Drótszőrű német vizsla – A csokibundás vadászmester

„Mindenekelőtt kezdjük azzal, hogy a köznapi értelemben német vizslaként ismert fajta tulajdonképpen csak egy a német vizslák népes táborából. Mellette találjuk a hi-tech kinézetű, valószínűtlenül acélfényben pompázó Weimari vizslát, mindjárt rövid és kevésbé ismert hosszú szőrű változatban, a selymes bundájú Münsterlandi és a Kis münsterlandi vizslákat, valamint a Rövid- és Szálkásszőrű Német vizslát. Sokféleségük ellenére közös jellemzőjük, hogy mindnyájukat kiváló vadászkutyaként tartják számon.

Ezúttal a drótszőrű német vizslával foglalkozunk behatóbban, aki hazánkban méltatlanul kevés figyelmet és ismertséget tudhat magáénak.

(…)

Szenvedélye a vadászat

A német vizsla vadászati értékét a korábban taglalt dolgok mellett leginkább az a fajta szenvedély adja, mely állandóan hajtja előre a munkája során. A német vizsla VADAT AKAR TALÁLNI, melyhez igen kevés bíztatást vár el gazdájától. Ha vad járta területen mozog, jól megfigyelhetően átlényegül: szemében lángok gyúlnak, minden idegszálával koncentrál és feszülten fürkészi a területet.

Ez a belső tűz időnként igen önálló, sőt esetenként rámenős viselkedésre sarkalja, melyet rendszerint konokságként, akaratosságként értékelnek, pedig pont ezen képességének köszönhetően ösztönösen tud önállóan kombinálni és olyan nehéz feladatokat megoldani, melybe más fajtának már bizony „beletörik a bicskája”…

Előfordult olyan, hogy egy német vizsla gazdájával fogadásokat kötöttek arra, hogy kutyája nem fogja elhozni a sebzett vadat, miután az igen nagy távolságra (kb. 1-1,5 km) eltávolodott tőlük. A kutya még ilyen távolságból is állhatatosan felkutatta és elhozta az időközben kimúlt jószágot.

A német vizslák elhozási szenvedélyét példázza annak a kutyának az esete, melynek csodájára jártak a falubéliek, mivel állandóan a szomszédból „lízingelt” kacsákkal, sőt macskákal állított haza. Nem bántotta a jószágokat, csak átugrott a kerítésen, megfogott egyet és boldogan hazavitte. Élő „apportjainak” haja, illetve tolla szála sem görbült. Némi ijedtségen kívül más bajuk nem esett.

Olyan is megtörtént, hogy a kutya tökéletesen tudta, hogy a vadat nem találta el a lövés, és igen rövid keresés után visszatért gazdájához. A kétkedő vadász távcsöve aztán őt igazolta: már csak a sértetlen tapsifüles farokbojtját tudta követni, mielőtt végképp eltűnt a horizonton. A kutya semmiképpen sem tudta volna visszahozni, viszont teljesen feleslegesen fárad, ha egy fitt nyúl nyomát követve, hasztalanul tölti az idejét.

Mindebből látszik, hogy a német vizsla igen éles eszű, magas intelligenciával rendelkező fajta. Ez kiképzését bizonyos szempontból megkönnyíti, ugyanakkor tudni kell bánni a benne lángoló tűz féken tartásával ahhoz, hogy látványos eredményeket érjünk el vele.

Érdekes, hogy bár a köztudatban a vizslák kandalló előtt filozofáló, szofisztikált lelkű bölcsészprofesszoroknak tűnnek, a gyakorlatban bizony más a helyzet, különösen a drótszőrű német vizslák esetében. Temperamentumuk bizony időnként elragadja őket és ilyenkor a sarkunkra kell állni és bizonyos fokú kényszer alkalmazásával, határozottan helyre rakni a kutyát. A ráhatásnak természetesen mindenkor igazodnia kell az adott egyed habitusához. Ennek szem előtt tartásával nem fogunk maradandó lelki törést okozni.

A német vizslák stabil idegrendszerének dicsérete, hogy a kiképzés hőskorában is nagyobb lelki trauma nélkül átvészelték az oktatást. Ez időtájt főként „poroszos” elvek uralkodtak és bizony senki nem kapott a szívéhez, ha egy-egy kutyába tisztán par-force, azaz kényszerítés útján – mely olykor nem nélkülözte az igen szélsőséges elemeket sem (pl. korall) – kellett „bele verni” a tananyagot.”

Forrás: Balaskó Norbert


Drótszőrű német vizsla leírása

Erőteljes felépítésű, nemes megjelenésű kutya. Feje közepesen hosszú, szeme sötétbarna, füle lelóg. Háta egyenes, ágyéka feszes, fara kissé lejt, mellkasa mély, hasa felhúzott. Végtagjai oszlopszerűek, párhuzamosak, izmosak. Farkát kétharmadára csonkolják. Szőrzete kemény, félhosszú, dús, drótszerű; lábai alsó részén rövidebb, az arcorri részén pedig szakállt alkot. Színe fehér alapon gesztenyebarna foltos, ill. petytyes.

Drótszőrű német vizsla eredete

A rövid szőrű német vizsla, a drótszőrű griffon, a pointer, az angol véreb és az airedale terrier keresztezésével tenyésztették ki. Eredeti neve: Deutscher drahthaariger Vorstehhund.

Drótszőrű német vizsla tulajdonságai

Gyors felfogású, kezes, jó természetű.

Drótszőrű német vizsla alkalmazása

Sokoldalú vadászkutya. Kitartó kereső, elsőrangú apportírozó. Vízi munkáját is dicsérik. Kedvtelésből is tartják.

Profil: vadászkutya.
Marmagasság: kan 60-70 cm, szuka 56-62 cm.
Testtömeg: 27-32 kg.
Táplálékigény: 1690 g/nap.
Alomszám: 5-8 kiskutya.
Várható élettartam: 10-14 év.

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv