Kutya parancsok, vezényszavak tanítása

A kutya tanítása, nevelése során nagyon sokan tiltakoznak a jutalomfalat adása ellen.
“Ne a falatért „dolgozzon” a kutya, hanem azért, mert én mondom neki!” – Hangzik a legfőbb ellenvetés.

Igen, nem a falatért kell dolgoznia! A folyamat, a tanítás végén el is hagyhatjuk a jutalomfalatot, de addig igen nagy hasznunkra van. (Kutya jutalomfalat, avagy hogyan használjuk jól a jutalomfalatot)
Miért?

Kutyaösztönök javunkra fordítása

A kutya létfenntartó ösztöne (evés, ivás) olyan erős ösztön, amire bátran alapozhatunk. Ennek segítségével megtanulhat a kutya „magyarul”. A jutalom falattal megerősíthetjük a nekünk tetsző viselkedést. A konkrét feladatok tanításánál a „vezényszavak” – az adott gyakorlathoz, tevékenységhez tartozó szó – is megtanítható, pozitív megerősítéssel.

Ül, fekszik, áll, hozzám, várj, figyelj, gyere, akadály, hopp, fúj, nem, okos, jó, stb. stb.
A falattal megvezetjük (a falat illata, a kutya orrán keresztül hat, azt szeretné elérni, ezért követi a kezünket, melybe a falatot rejtettük) a kutyát a kívánt pozícióba hozzuk (kezünk, testünk mozgásával irányítjuk a kutyát). A kívánt testhelyzetet elérő kutyát jutalmazzuk, vagyis megkapja a falatot és ehhez kötjük a vezényszót is.

Fontos! – két másodpercen belül kapja meg a jutalmat! –
Amire két másodpercen belül megerősítést, dicséretet kap a kutya, azt fogja megtanulni „gyakorlatként”. Amire jóval később jutalmazunk, az már egy másik feladat, másik gyakorlat dicsérete lesz, így akár „rosszat” is taníthatunk.

Például, ha éppen fölugrik, és úgy tömjük a szájába a falatot, azt hiszi, hogy az ugrálásért jutalmazzuk és később folyamatosan ezt fogja produkálni, mi meg nem értjük, hogy miért ugrál. 🙂

Kitartó ismétléssel a kutya megtanulja a szavakat, pont úgy, mint mikor mi idegen nyelvet tanulunk. Fontos, hogy mindig azonos hangzással, azonos ritmusban adjuk ki a vezényszavakat. Lábhoz, ül, fekszik: legyen rövid, gyors, pattogó
Áll, várj: kicsit elnyújtott hangzású, nyugodt hangon kimondott szó legyen.

kutya parancsok tanítása

Hogyan tanítjuk meg a kutyának a “parancs szavakat”, vezényszavakat?

Ahogyan mi emberek idegen nyelvet tanulunk!

Többnyire rámutatunk egy tárgyra és mondjuk a szót , vagy az adott cselekvéshez kapcsoljuk a szót. Majd ismételjük, memorizáljuk, majd ismételjük és memorizáljuk… Egészen addig amíg gondolkozás nélkül, reflexszerűen jön az idegen szó is, a tárgynál, a cselekvésnél. A KUTYÁNÁL UGYAN ÍGY TANÍTJUK A SZAVAKAT !

Pontosan ugyan azt ismételjük, amíg reflex szerűvé nem válik a cselekvés. Nagy különbség, hogy az embernél van hosszútávú emlékezet, a kutyánál viszont nincs! Így nem a gondolat, hanem a reflex vezeti! Ezért kell mindent úgy csinálni – egyformán és pontosan -, amit tanítani szeretnénk, hogy a hangra, a vezényszóra majdan azt a cselekvést hívjuk elő! Az időben adott jutalom az, ami rögzíti az adott cselekvéshez a szót is! A feltételes reflex csak így tud kialakulni!

Parancsok, vezényszavak tanítása: Dicséret

Minden jó gyakorlatra, számunkra kívánatos tevékenységre jutalmazni kell a kutyát. Ez, lehet jutalomfalat, elégedett hangon elhangzó okos, jó, ok szó, vagy simogatás. Lehet lazító játék, labdázás, huzakodó, zsákmány játék, vagy a kondicionált klikker hang.

Szeretnéd használni a jutalomfalatot, de nem tudod pontosan mit és hogyan? Olvasd el a jutalomfalatról szóló cikket is.

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)

Krauszné Tünde és Krausz Győző

Történetünk 1970-ig nyúlik vissza, az első magyarországi rottwilerekhez. 1980. - ekkor született az első alom. Sok-sok év telt el azóta, és a kennelünkben született kutyák sok örömet okoztak nekünk és tulajdonosaiknak is. Mind formában, mind viselkedésben sikerült megközelíteni a kitűzött célt. Az évek alatt aztán újabb és újabb céljaink lettek a tenyésztésben, amit kitartó munkával igyekeztünk megvalósítani. Nem maradéktalanul, de sikerült. Siroccó Rottweiler Kennel

Krauszné Tünde és Krausz Győző has 41 posts and counting. See all posts by Krauszné Tünde és Krausz Győző