Kutya parancsok, vezényszavak tanítása

A kutya tanítása, nevelése során nagyon sokan tiltakoznak a jutalomfalat adása ellen.
“Ne a falatért „dolgozzon” a kutya, hanem azért, mert én mondom neki!” – Hangzik a legfőbb ellenvetés.

Igen, nem a falatért kell dolgoznia! A folyamat, a tanítás végén el is hagyhatjuk a jutalomfalatot, de addig igen nagy hasznunkra van. (Kutya jutalomfalat, avagy hogyan használjuk jól a jutalomfalatot)
Miért?

Kutyaösztönök javunkra fordítása

A kutya létfenntartó ösztöne (evés, ivás) olyan erős ösztön, amire bátran alapozhatunk. Ennek segítségével megtanulhat a kutya „magyarul”. A jutalom falattal megerősíthetjük a nekünk tetsző viselkedést. A konkrét feladatok tanításánál a „vezényszavak” – az adott gyakorlathoz, tevékenységhez tartozó szó – is megtanítható, pozitív megerősítéssel.

Ül, fekszik, áll, hozzám, várj, figyelj, gyere, akadály, hopp, fúj, nem, okos, jó, stb. stb.
A falattal megvezetjük (a falat illata, a kutya orrán keresztül hat, azt szeretné elérni, ezért követi a kezünket, melybe a falatot rejtettük) a kutyát a kívánt pozícióba hozzuk (kezünk, testünk mozgásával irányítjuk a kutyát). A kívánt testhelyzetet elérő kutyát jutalmazzuk, vagyis megkapja a falatot és ehhez kötjük a vezényszót is.

Fontos! – két másodpercen belül kapja meg a jutalmat! –
Amire két másodpercen belül megerősítést, dicséretet kap a kutya, azt fogja megtanulni „gyakorlatként”. Amire jóval később jutalmazunk, az már egy másik feladat, másik gyakorlat dicsérete lesz, így akár „rosszat” is taníthatunk.

Például, ha éppen fölugrik, és úgy tömjük a szájába a falatot, azt hiszi, hogy az ugrálásért jutalmazzuk és később folyamatosan ezt fogja produkálni, mi meg nem értjük, hogy miért ugrál. 🙂

Kitartó ismétléssel a kutya megtanulja a szavakat, pont úgy, mint mikor mi idegen nyelvet tanulunk. Fontos, hogy mindig azonos hangzással, azonos ritmusban adjuk ki a vezényszavakat. Lábhoz, ül, fekszik: legyen rövid, gyors, pattogó
Áll, várj: kicsit elnyújtott hangzású, nyugodt hangon kimondott szó legyen.

kutya parancsok tanítása

Hogyan tanítjuk meg a kutyának a “parancs szavakat”, vezényszavakat?

Ahogyan mi emberek idegen nyelvet tanulunk!

Többnyire rámutatunk egy tárgyra és mondjuk a szót , vagy az adott cselekvéshez kapcsoljuk a szót. Majd ismételjük, memorizáljuk, majd ismételjük és memorizáljuk… Egészen addig amíg gondolkozás nélkül, reflexszerűen jön az idegen szó is, a tárgynál, a cselekvésnél. A KUTYÁNÁL UGYAN ÍGY TANÍTJUK A SZAVAKAT !

Pontosan ugyan azt ismételjük, amíg reflex szerűvé nem válik a cselekvés. Nagy különbség, hogy az embernél van hosszútávú emlékezet, a kutyánál viszont nincs! Így nem a gondolat, hanem a reflex vezeti! Ezért kell mindent úgy csinálni – egyformán és pontosan -, amit tanítani szeretnénk, hogy a hangra, a vezényszóra majdan azt a cselekvést hívjuk elő! Az időben adott jutalom az, ami rögzíti az adott cselekvéshez a szót is! A feltételes reflex csak így tud kialakulni!

Parancsok, vezényszavak tanítása: Dicséret

Minden jó gyakorlatra, számunkra kívánatos tevékenységre jutalmazni kell a kutyát. Ez, lehet jutalomfalat, elégedett hangon elhangzó okos, jó, ok szó, vagy simogatás. Lehet lazító játék, labdázás, huzakodó, zsákmány játék, vagy a kondicionált klikker hang.

Szeretnéd használni a jutalomfalatot, de nem tudod pontosan mit és hogyan? Olvasd el a jutalomfalatról szóló cikket is.

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)

Krauszné Tünde és Krausz Győző

Történetünk 1970-ig nyúlik vissza, az első magyarországi rottwilerekhez. 1980. - ekkor született az első alom. Sok-sok év telt el azóta, és a kennelünkben született kutyák sok örömet okoztak nekünk és tulajdonosaiknak is. Mind formában, mind viselkedésben sikerült megközelíteni a kitűzött célt. Az évek alatt aztán újabb és újabb céljaink lettek a tenyésztésben, amit kitartó munkával igyekeztünk megvalósítani. Nem maradéktalanul, de sikerült. Siroccó Rottweiler Kennel

Krauszné Tünde és Krausz Győző 42 bejegyzést írt: Nézd meg Krauszné Tünde és Krausz Győző további cikkeit is