Érdekességek, hasznos információkKutya nevelése

Cesar Millan módszer előnyei, hátrányai

Cesar rajóngóknak és Cesar kritikusoknak egyaránt…

Mielőtt még teljesen elhatárolódnánk vagy éppen túlontúl istenítenénk Cesar Millan-t, ismerjük meg kicsit más szemszögből a módszerét. Nézzük meg, hogy mi az, amit előnyként emelhetünk ki a tanításaiból, s melyek azok a tévhitek, vagy „elavult” módszerek, amelyeknél választhatunk jobbat…

Cesar Millan mellett/ a módszer előnyei

 • „Testmozgás fontossága”
  Nem győzi hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a kutya rendszeres lefárasztása, vagyis a megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgás. A legtöbb viselkedésproblémásnak vélt kutyának nincs semmi baja, egyszerűen csak túlteng benne az energia, amit a maga módján próbál levezetni. Az esetek többségében rombolásban, tépésben, ásásban, ugatásban, ugrálásban nyilvánulnak meg, amik számára csak unaloműző elfoglaltságok. Ilyen esetben próbáljuk észrevenni, hogy kutyánk nem minket akar direkt idegesíteni, bosszantani, nem akar bosszút állni, egyszerűen csak muszáj csinálnia valamit, hogy levezethesse azt a rengeteg felgyülemlett energiát, ami természeténél fogva tombol benne. Azonban, ha napi szinten van rá lehetősége, hogy közös, aktív tevékenység, illetve más kutyákkal játék során elfáradjon, akkor a „viselkedésproblémák” maguktól megszűnnek.
 • „Pszichológiai ösztönzés, ami jót tesz a tudatnak”
  Cesar legtöbb esetben ezt a fegyelmezésen és különböző szabályokon keresztül éri el. Sokkal jobb kapcsolatot alakíthatunk ki kutyánkkal, ha pl. trükköket tanítunk neki, pozitív megerősítéses tanítási módszereket alkalmazunk, logikai játékokkal játszunk vele stb. Ezekkel mind megdolgoztatjuk az agyacskáját, ami egyrészt jó hatással lesz rá ( ez az „örök fiatalság” titka 😉 ), másrészt pedig hasonlóan elfárad, mintha fizikailag mozognánk vele. A folyamatos fegyelmezéssel, szabályokkal – amihez rendszerint egy rakás elvárás társul – sajnos nem közeledünk a kutyánkhoz, nem a kapcsolatunkat erősítjük, hanem éppen távolítjuk el magunktól. Bár lehet, hogy engedelmes lesz, de semmiképpen sem együttműködő. Amiért mégis az előnyök közé tartozik ez a pont az az, hogy Cesar nagyon is jól ismeri fel, hogy a test mellett a tudattal is fontos foglalkozni. (Lásd: Kutyapszichológia – Emberképzés kutyákhoz: A kutyák igényeinek kielégítése bekezdés.)
  Az már más kérdés, hogy rossz módszert, rossz megoldást választ hozzá.
 • „Sosem a kutya a hibás”
  Teljesen egyetértek. Ha a kutya csinál valami olyat, amiért alapvetően hibáztatnánk, akkor érdemes megállni egy pillanatra és végiggondolni, hogy: megtanítottam neki, azt, amit elvárok, figyelembe vettem az igényeit, megteremtettem a számára szükséges körülményeket… stb. stb.
 • „Megfelelő módon szeretni”
  Egy kutya arra vágyik, hogy rendszeresen sétáljon, felfedezzen, sportoljon, játsszon a fajtársaival, játsszon a gazdival, tanuljon újdonságokat… Igyekezzünk meglátni a KUTYÁT mint fajt, ismerjük meg az adott FAJTÁT + vegyük figyelembe az adott kutya egyéniségét és azzal mutassuk ki neki szeretetünket, hogy kielégítjük azokat az igényeit, amire szüksége van, ami számára fontos.
 • „Jelenben lenni”
  Cesar mindig felhívja a figyelmet arra, hogy legyünk a jelenben, figyeljünk magunkra, az érzéseinkre. Bizonyos problémákat csupán már azzal megszüntethetünk, hogy a kutyával töltött idő alatt (pl. amikor sétálunk) rá, magunkra és a környezetünkre figyelünk – mellőzve a telefonunkat, félretéve az otthoni, munkahelyi stb. problémáinkat.
 • „Nyugodt, határozott viselkedés a kutyával”
  Nagyon hasznos gondolat Cesar-től, hogy ideges, feszült nyakörv/póráz rángatásra, dühös ordibálásra nem tud megfelelő módon reagálni a kutya.
  Érdemes törekedni rá, hogy megteremtsük magunkban a megfelelő lelkiállapotot, vagyis legyünk nyugodtak és határozottak. A nyugodt lelkiállapottal meg tudjuk teremteni azt a légkört, ami kutyának is, gazdinak is kellemes, a határozottsággal pedig irányt tudunk mutatni a kutyánknak. Az, hogy ezt hogyan mutassuk meg a kutyának, az már nem követendő Cesar-től (lásd később, a hátrányoknál).
 • „Nem kívánatos viselkedés megelőzése”
  Szinte minden esetben hallhatjuk tőle, hogy vegyük észre a jelzéseket, s ne várjuk meg, míg a kutya belehergeli magát valami nem kívánatos viselkedésbe (pl. kitámadásba, acsargásba). Érdemes ezért figyelni, kiismerni a kutyánkat, hogy meglássuk az első jelzéseket és ki tudjuk zökkenteni abból a lelkiállapotból, amiben van (vagy amibe kezd belemenni).
 • „Bizonyos érzelmek elkerülése: Izgatottság, feszültség, düh”
  A kutyák nagyon érzékeny lények. Megérzik, ha szomorúak, feszültek, szétszórtak, dühösek, izgatottak stb. vagyunk. Sok kutya nem csak megérzi a lelkiállapotunkat, hanem valamilyen viselkedéssel reagál is rá. Pl. ha szétszórtak vagyunk, akkor a kutyánk is lehet teljesen szétszórt; az izgatottságra pedig reagálhat szintén izgatottsággal (pl. elkezd ugrálni, ugatni, izegni – mozogni). Először igyekezzünk észrevenni magunkon, hogy éppen milyen állapotban, hangulatban vagyunk, majd tudatosan próbáljunk megnyugodni, ellazulni, ami a kutyánkra is nyugtatólag fog hatni.
 • „Nézz szembe a félelmeiddel”
  Amikor mi magunk tele vagyunk félelemmel egy szituációban, a kutyánk is elkezdhet minden nesztől félni, vagy éppen védő üzemmódba kapcsolni. Érezheti azt, hogy meg kell védenie minket, s látszólag „ok nélkül” kitámadhat más kutyákra, emberekre. Ilyenkor is a lelkiállapotunkban érdemes keresni az okot! Próbáljunk tehát odafigyelni magunkra, s érdemes elkezdenünk dolgozni a félelmeinken.
 • „Fontos a fokozatosság”
  Bár az epizódok azt sugallják, hogy azonnali látványos eredményt ér el Cesar a kutyákkal, mégis sokszor hangsúlyozza (főleg a pályája elején), hogy fontos a fokozatosság. Emellett sokszor láthatjuk, hogy 1-2-3 hónapra elviszi a kutyákat rehabilitálni, ezzel is jelezvén, hogy a kutya (át)nevelése egy folyamat, melyben fontos odafigyelni a fokozatosságra.

Egy idézet Cesar Millan-tól (2005. Emberképzés kutyákhoz)

Ha elkezdünk végre felelősséget vállalni és megértjük, milyen egyszerű az egyensúly megteremtése, különösen ember – kutya viszonylatban, akkor képesek leszünk olyan kapcsolat kialakítására, amilyenre mindig is vágytunk. Mindenki erre a mély, szereteten alapuló kapcsolatra vágyik. De ha csak szereteten alapul, az nem jelenti azt, hogy mély is. Az elmélyült kapcsolat azt jelenti, hogy előbb eleget teszünk a fajukból eredő igényeiknek, majd ezután eláraszthatjuk őket szeretetünkkel.

Cesar Millan ellen/a módszer hátrányai

Falkaelmélet, Cesar Millan módszer

 • Falkavezérség, falkaelmélet alkalmazása
  Ez egy elavult, bizonyítottan téves nézet és sok kárt okozhat a kutyában, illetve a kutya-gazdi kapcsolatban! (Tényeken vagy kitalációkon alapul a falka- és dominanciaelmélet?)
 • Lenyomkodás, alpha-roll
  Nem, hogy nem segít, nagyon is káros, ha lenyomkodjuk a kutyát, főleg kölyökkorban. (Hogyan lesz a kölyökkutyából agresszív felnőtt a lenyomkodás (alpha roll) miatt?) Ha pedig nem rendelkezünk olyan (megfélemlítő) kiállással, mint Cesar, akkor a kutya lenyomkodása sok esetben harapáshoz vezethet.
 • Fojtó nyakörv, retriever póráz, negatív megerősítésen alapuló technikák használata (pl. megbökés)
  Sajnos nagyon sokan még az ilyen módszerekhez nyúlnak. Vagy azért, mert nem képezték magukat és nem tudják, hogy létezik jobb módszer (Cesar nem tagadja, hogy nincs kutyatréneri, kutyakiképzői képzettsége), vagy pedig nem hajlandóak változtatni, mert… Miért is? Talán jó kiélni a kutyán (saját) dühüket, agressziójukat? (Kényszer nélkül)
 • Nem bizonyított szabályok használata*
  • Hazaérkezéskor ne üdvözöld a kutyát
  • Te menj ki először az ajtón
  • Te egyél először
  • Ne engedd fel a kanapéra

* Bár ezeknek a szabályoknak semmi alapjuk nincsen, azért működhetnek bizonyos esetekben, mert az addigi össze-vissza, korlátok nélküli életnek keretet adnak, s segítenek a gazdiknak abban, hogy bizonyos szabályok által következetesebbek legyenek. Tehát nem maguk a szabályok hozzák az előrelépést, hanem az, hogy a gazdi elkezd odafigyelni a kutyájára, a szabályok által jobban a jelenbe kerül és elkezd határokat szabni, ami korábban egyáltalán nem volt… Azonban határt szabni, kereteket adni lehet sokkal élhetőbb és együttműködőbb módon is.

Cesar Millan módszer: összegzés

Szerintem sok jó észrevétele, jó meglátásai vannak Cesar Millan-nak. A showműsorok előtti időben, kimondottan hasznos gondolatokat adott át (2005. Emberképzés kutyákhoz), viszont sajnos nagyon abba az irányba ment el, amit a közönség látni akart – vagyis gyors, azonnali, látványos megoldásokat mutat. Tanulhatunk Tőle (ha mást nem, azt, hogy hogyan alakított ki egy sikeres TV sorozatot és hogyan tölt meg arénákat országszerte), de mindenképpen fontos és érdemes látnunk, hogy a megoldásai bár látványosak, nem azt a célt szolgálják, mint amire a kutyáknak és a legtöbb gazdinak szüksége van a kutya helyes nevelése során.

A „falkavezérség”, a büntetés és negatív megerősítéses módszerek használata (fojtó nyakörv, kizökkentő bökdösés-rugdosás, lenyomás stb.) káros. Megfélemlítjük és eltaszítjuk vele magunktól a kutyát pedig ugye éppen arra vágyunk, hogy bizalmi és jó kapcsolatunk legyen vele!

Lehetünk kedvesek, szeretetteljesek a kutyánkkal még „gügyörészhetünk”, cincoghatunk is neki (jókor, jó helyen, jó időben), viszont egy nem kívánatos cselekvésre fontos azonnal és határozottan reagálni. Tanítani, tanítani, tanítani érdemes a kutyát, majd mikor mikor már ért minket, akkor már bántalmazás nélkül tudjuk közölni felé, hogy az adott tevékenykedést nem szeretnénk ha folytatná.

Fontos az is, hogy mutassunk a kutyának valami olyat, amit csinálhat helyette (pl. ne ugrálj, ülj le és akkor megsimogatlak; ne áss, gyere játssz valamilyen más játékkal/gyere elviszlek mozogni).
Verés, lenyomás, fojtogatás nélkül, csak pozitív megerősítéses módszerrel – kikövetelés nélkül – is el lehet érni a kutyánál, hogy „kizökkenjen”, ránk figyeljen, abbahagyjon egy viselkedést.

Leigázás, behódolás, kényszerítés helyett tanítsuk meg neki, hogyan legyen együttműködő, s akkor nem akar majd kijátszani minket, nem csak akkor fogja betartani a szabályokat, ha jelen vagyunk és kiköveteljük. Ha tudunk másképp is állni a kutyánkhoz, akkor egy sokkal egyszerűbb, jobb, szeretet teljesebb kutyás lét vár ránk. 🙂