Cesar Millan módszer előnyei, hátrányai

Cesar rajóngóknak és Cesar kritikusoknak egyaránt…

Mielőtt még teljesen elhatárolódnánk vagy éppen túlontúl istenítenénk Cesar Millan-t, ismerjük meg kicsit más szemszögből a módszerét. Nézzük meg, hogy mi az, amit előnyként emelhetünk ki a tanításaiból, s melyek azok a tévhitek, vagy “elavult” módszerek, amelyeknél választhatunk jobbat…

Cesar Millan mellett/ a módszer előnyei

 • Testmozgás fontossága
  Nem győzi hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a kutya rendszeres lefárasztása, vagyis a megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgás. A legtöbb viselkedésproblémásnak vélt kutyának semmi baja, egyszerűen csak túlteng benne az energia, s ha mi nem fárasztjuk le, akkor kénytelen magának gondoskodnia róla. Az esetek többségében ezek rombolásban, tépésben, ásásban, ugatásban, ugrálásban nyilvánulnak meg, amik számára csak unaloműző elfoglaltságok. Ilyen esetben vegyük észre, hogy kutyánk nem minket akar direkt idegesíteni, bosszantani, nem akar bosszút állni, egyszerűen csak próbálja levezetni azt a rengeteg felgyülemlett energiát, ami természeténél fogva tombol benne.
 • “Pszichológiai ösztönzés, ami jót tesz a tudatnak”
  Cesar legtöbb esetben ezt a fegyelmezésen és különböző szabályokon keresztül éri el. Sokkal jobb kapcsolatot alakíthatunk ki kutyánkkal, ha trükköket tanítunk neki, pozitív megerősítéses tanítási módszereket alkalmazunk, logikai játékokkal játszunk vele stb. Ezekkel mind megdolgoztatjuk az agyacskáját, ami egyrészt jó hatással lesz rá ( ez az “örök fiatalság” titka 😉 ), másrészt pedig hasonlóan elfárad, mintha fizikailag mozognánk vele. A folyamatos fegyelmezéssel, szabályokkal sajnos nem közeledünk a kutyánkhoz, nem a kapcsolatunkat erősítjük, hanem éppen toljuk el magunktól. Bár lehet, hogy engedelmes lesz, de semmiképpen sem együttműködő. Amiért mégis az előnyök közé tartozik ez a pont az az, hogy Cesar nagyon is jól ismeri fel, hogy a test mellett a tudattal is fontos foglalkozni. (Lásd: Kutyapszichológia – Emberképzés kutyákhoz: A kutyák igényeinek kielégítése bekezdés.)
  Az már más kérdés, hogy rossz módszert, rossz megoldást választ hozzá!
 • Sosem a kutya a hibás
  Akár tetszik valakinek, akár nem, ez így van!
 • Megfelelő módon szeretni
  Sok gazdi megfojtja a szeretetével a kutyáját, pedig ő nem csak arra vágyik, hogy szeretgessék reggeltől estig, hanem arra, hogy sétáljon, felfedezzen, sportoljon, játsszon a fajtársaival, játsszon a gazdival, tanuljon újdonságokat… Lássuk meg a KUTYÁT mint fajt, ismerjük meg az adott FAJTÁT (jellemzőit) + vegyük figyelembe az adott kutya egyéniségét és azzal mutassuk ki neki szeretetünket, hogy kielégítjük azokat az igényeit, amire szüksége van, ami számára fontos!
 • Jelenben lenni
  Cesar mindig felhívja a figyelmet arra, hogy legyünk a jelenben, figyeljünk magunkra. Már bizonyos problémákat eleve azzal megszüntethetünk, hogy a jelenbe kerülünk. Egyetértek vele.
 • Nyugodt, határozott viselkedés a kutyával
  Nagyon hasznos gondolat Cesar-től. Meg kell teremteni magunkban a megfelelő lelkiállapotot, vagyis nyugodtnak és határozottnak kell lennünk. A nyugodtságommal megteremtem azt a légkört, ami mindkettőnknek jó, a határozottságommal pedig megmutatom azt az irányt, amit szeretném, ha tartana a kutyám. A Cesar féle “megmutatás” részét viszont már nem lehet az előnyökhöz sorolni (lásd később), abban viszont megint egyet értek Cesar-rel, hogy ideges, feszült nyakörv/póráz rángatásra, dühös ordibálásra nem tud megfelelő módon reagálni a kutya, ezért fontos, hogy mindig nyugodtak maradjunk.
 • Nem kívánatos viselkedés megelőzése
  Szinte minden esetben hallhatjuk tőle, hogy vegyük észre a jelzéseket, s ne várjuk meg, míg a kutya már belehergeli magát valami nem kívánatos viselkedésbe (pl. kitámad, acsarog). Mikor már látjuk a jeleit, hogy mi készül (igen, meg kell tudni látni!), akkor zökkentsük ki a kutyát az érzelmi hatásból, állítsuk le a folyamatot.
 • Bizonyos érzelmek elkerülése: Izgatottság, feszültség, düh
  A kutyák nagyon érzékeny lények. Megérzik, ha szomorúak, feszültek, dühösek vagy izgatottak vagyunk. Ezekre a lelkiállapotokra reagálnak, amit aztán sokszor viselkedésproblémának titulálunk, pedig éppen mi magunk vagyunk az okozói. A kutyának is vannak érzelmei, hasonlóan az emberhez. Ha izgatottak vagyunk, akkor a kutyánk is izgatott lesz, érzelmei hatására elkezd ugrálni, ugatni, zizegni – mozogni temperamentuma függvényében. Ezen egyszerűen úgy változtathatunk, hogy megnyugszunk, nyugodtságot közvetítünk a kutya felé. Akkor ő is garantáltan megnyugszik, viselkedése megváltozik.
 • “Nézz szembe a félelmeiddel”
  Amikor mi magunk tele vagyunk félelemmel egy szituációban, a kutyánk védő üzemmódba kapcsolhat, érezheti azt, hogy meg kell védenie minket, s látszólag “ok nélkül” kitámad más kutyákra, emberekre. Ilyenkor a lelkiállapotunk okozza a kutya viselkedését, nem viselkedésprobléma áll a háttérben! Figyeljünk tehát oda magunkra, dolgozzunk a félelmeinken, s vegyük észre, hogy a kutyánk nem problémás, csak az általunk közvetített energiára reagál.
 • Fontos a fokozatosság
  Bár a műsor lényege pont az, hogy sokszor azonnali látványos eredményt ér el Cesar a kutyákkal, mégis sokszor hangsúlyozza, hogy fontos a fokozatosság. Emellett sok epizódban láthatjuk, hogy 1-2-3 hónapra elviszi a kutyákat rehabilitálni, ezzel is azt mutatja, hogy a kutya (át)nevelése egy folyamat, melyben oda kell figyelni a fokozatosságra.

Egy idézet Cesar Millan-tól (2005. Emberképzés kutyákhoz)

Ha elkezdünk végre felelősséget vállalni és megértjük, milyen egyszerű az egyensúly megteremtése, különösen ember – kutya viszonylatban, akkor képesek leszünk olyan kapcsolat kialakítására, amilyenre mindig is vágytunk. Mindenki erre a mély, szereteten alapuló kapcsolatra vágyik. De ha csak szereteten alapul, az nem jelenti azt, hogy mély is. Az elmélyült kapcsolat azt jelenti, hogy előbb eleget teszünk a fajukból eredő igényeiknek, majd ezután eláraszthatjuk őket szeretetünkkel.

Cesar Millan ellen/a módszer hátrányai

Falkaelmélet, Cesar Millan módszer

 • Falkavezérség, falkaelmélet alkalmazása
  Ez egy elavult, bizonyítottan téves nézet! (Tényeken vagy kitalációkon alapul a falka- és dominanciaelmélet?)
 • Lenyomkodás, alpha-roll
  Nem, hogy nem segít, nagyon is káros, ha lenyomkodjuk a kutyát, főleg kölyökkorban. (Hogyan lesz a kölyökkutyából agresszív felnőtt a lenyomkodás (alpha roll) miatt?) Ha pedig nem rendelkezünk olyan kiállással, mint Cesar, akkor a lenyomkodással nagyon gyorsan el fogunk jutni a harapásig.
 • Fojtó nyakörv, retriever póráz, negatív megerősítésen alapuló technikák használata (pl. megbökés)
  Sajnos nagyon sokan még az ilyen módszerekhez nyúlnak. Vagy azért, mert nem képezték magukat és nem tudják, hogy létezik jobb módszer (Cesar nem tagadja, hogy nincs kutyatréneri képzettsége), vagy pedig nem hajlandóak változtatni, mert a kutyán akarják kiélni saját dühüket, agressziójukat. (Kényszer nélkül)
 • Nem bizonyított szabályok használata*
  • Hazaérkezéskor ne üdvözöld a kutyát (pedig a farkasok is üdvözlik egymást)
  • Te menj ki először az ajtón (a farkasok és a kutyák se értelmezik az ajtó/kapu fogalmát, tehát azzal, hogy te nyomulsz ki rajta először, semmit nem közvetítesz a kutyád felé, legfőképpen azt nem, hogy emiatt tisztelnie kell Téged.)
  • Te egyél először (a farkasok egyszerre esznek, aki amit és ahol éri az elejtett állatot. Ha kölykök is vannak a falkában, akkor a szülők mindig elsősorban a kölykökről gondoskodnak, s csak utána magukról!)

* Bár ezeknek a szabályoknak semmi alapjuk nincsen, azért működhetnek bizonyos esetekben, mert az addigi össze-vissza, korlátok nélküli életnek keretet adnak, s segítenek a nem tudatos gazdiknak abban, hogy bizonyos szabályok által következetesebbek legyenek. Tehát nem maguk a szabályok hozzák az előrelépést, hanem az, hogy a gazdi elkezd odafigyelni a kutyájára, a szabályok által jobban a jelenbe kerül és elkezd határokat szabni, ami korábban egyáltalán nem volt…

Cesar Millan módszer: összegzés

Szerintem kiegyezhetünk abban, hogy nagyon sok jó észrevétele, jó meglátásai vannak Cesar Millan-nak. A showműsorok előtti időben, kimondottan hasznos gondolatokat adott át (2005. Emberképzés kutyákhoz), viszont sajnos nagyon abba az irányba ment el, amit a közönség látni akart – vagyis gyors, azonnali, látványos megoldásokat mutat. Tanulhatunk Tőle (ha mást nem, azt, hogy hogyan alakított ki egy sikeres TV sorozatot és hogyan tölt meg arénákat országszerte), de mindenképpen látnunk kell, hogy a megoldásai bár látványosak, nem azt a célt szolgálják, mint amire a kutyáknak és a legtöbb gazdinak szüksége lenne a kutya helyes nevelése során.

A “falkavezérség” és a negatív megerősítéses módszerek (fojtó nyakörv használata, kizökkentő bökdösés-rugdosás, stb.) használatával eltaszítjuk magunktól a kutyát, pedig ugye éppen arra vágyunk, hogy jó kapcsolatunk legyen vele! Legyünk kedvesek, szeretetteljesek a kutyánkkal még “gügyörészhetünk”, cincoghatunk is neki (vigyázva arra, hogy ne kényeztessük el!), viszont egy nem kívánatos cselekvésre azonnali és határozott “NEM”-mel reagáljunk. (Cesar a “NEM” helyett egy “PSZT” hangot használ, de a lényege, jelentése ugyanaz: “Hagyd abba az adott cselekvést”.) Vagyis mindenképpen közölnünk kell a kutyával (bántalmazás nélkül), hogy az adott tevékenykedést nem szeretnénk ha folytatná, viszont mutatnunk kell neki valami olyat, amit helyette csinálhat (pl. ne ugrálj, ülj le és akkor megsimogatlak).

Fogadjuk el, hogy verés, lenyomás, fojtogatás nélkül, csak pozitív megerősítéses módszerrel – kikövetelés nélkül – is el lehet érni a kutyánál, hogy “kizökkenjen”, ránk figyeljen!

Ne akarjuk leigázni, behódolásra kényszeríteni a kutyánkat, hanem tanítsuk meg neki, hogyan legyen együttműködő, s akkor nem akar majd kijátszani minket, nem csak akkor fogja betartani a szabályokat, ha jelen vagyunk és kiköveteljük. Ha másképp állunk a kutyánkhoz, akkor egy sokkal egyszerűbb, jobb, szeretetteljesebb élet vár ránk!