KölyökkutyaKutya neveléseLegolvasottabb cikkek

Kutya szobatisztaságra nevelése

Az első pillanattól kezdve, következetesen meg kell értetnünk a kölyökkutyával, hogy a lakáson kívül végezze el a dolgát. Kezdetben sok energiát és még több türelmet igényel a feladat, de minél következetesebbek vagyunk, annál gyorsabban fogja megérteni az új elvárásokat.
Több szempontból, de a szobatisztaságra nevelés kapcsán is rendkívül fontos, hogy felállítsunk egy napirendet, aminek a segítségével jobb eséllyel fogjuk tudni, hogy mikor számítsunk a kölyöknél ürítési ingerekre.
szobatisztaság

Kutya szobatisztaság: 8-12 hetes korban

A kutya az alvó helyére nem piszkít. Biztosak lehetünk benne, hogy alvás, evés-ivás és játék után eleinte azonnal, később is legfeljebb 10 percen belül pisil, esetleg kakil is. Ezért, minden az előbbiekben említett cselekvés után rögtön vigyük ki a szabadba.

Várjuk meg míg elvégzi kint a dolgát, majd azonnal dicsérjük meg! Ha ügyesen csináljuk, a kutya néhány nap után jelzi, hogy „kint van dolga”. A mi feladatunk az, hogy a jelzését azonnal észrevegyük és kiengedjük! 🙂

Tipp: 1-2 óránként vigyük ki a kölyökkutyát akkor is, ha nem látjuk jelét annak, hogy pisilnie kell. Magas hangon, örömmel, alaposan dicsérjük meg, ha a kívánt helyen végzi el a dolgát!

Éjszakára letehetünk neki pl. egy hullámpapírt, jó eséllyel arra fogja elvégezni a dolgát (főleg, ha a tenyésztő is hasonló megoldást alkalmazott korábban a kölyköknél), ám vegyük figyelembe, hogy evvel akár késleltethetjük is a szobatisztaságot.

Kutya szobatisztaság: 12-16 hetes korban

Idővel egyre jobban kitolódik az idő, s már nem kell rögtön dolgát végeznie a fent említett cselekvések (alvás, evés-ivás és játék) után. Egyre kevesebbet kell kimenni vele és ezzel együtt egyre többet pisil egyszerre. Ebben az időszakban akár már 3-4 órát is kibír pisilés nélkül.

Tipp: 2-3 óránként vigyük ki a kölyökkutyát akkor is, ha nem látjuk jelét annak, hogy pisilnie kell. Ha egész nap tudunk rá figyelni, akkor 14-16 hetes korra szinte el is érhetjük a szobatisztaságot, persze ne lepődjünk meg rajta, ha időnként még meglep minket 1-1 tócsával vagy csomaggal.

A kis szálkás tacsink nagyjából 12-13 hetes volt, amikor éjszakára is utat nyitottunk neki az alvóhelyétől a kertig egy kutyaajtón keresztül (napközben már előtte is használta a kutyaajtót). Evvel egy időben egyszer csak elfelejtettünk letenni neki hullámpapírt. Micsoda mázli, mert így az éjszaka kellős közepén, ilyen piciként is már kiment a kertbe dolgát végezni. Attól a naptól kezdve tulajdonképpen szobatiszta lett!

Kutya szobatisztaság: 5-6 hónapos korban

Ha munkánk és elfoglaltságaink kevésbé teszik lehetővé, hogy 2-3-4 óránként kiengedjük/levigyük kölyökkutyát, akkor is 5-6 hónapos korra elérhetjük a teljes szobatisztaságot. Addigra éri el a kölyökkutya szervezete azt a szintet, amikor már kibír 6-8 órát pisi-kaki nélkül.

Ahogy a bevezetőben említettem, néhány hétig sok energiát és nagy odafigyelést követel a szobatisztaságra nevelés, viszont ha jól csináljuk, akkor viszonylag hamar túllehetünk ezen a kérdésen.