Kutyanevelés fajták szerint

Tacskó nevelése, tanítása

Először is, nézzük meg a fajtaleírást, mit is olvashatunk a tacskókról:

Hosszúszőrű tacskó: „Mindenféle tartási körülményhez viszonylag könnyen alkalmazkodik. Értelmes, vidám, eleven mozgékony.”

Elsősorban kajtatásra, ill. vízi vadászatra való. Jó jelzőkutya, kellemes társ.

Szálkás szőrű: „Intelligens, tanulékony, jó természetű, de korántsem félénk, sőt inkább harcias, kemény kutya. Kissé önfejű, makacs, de ez a tulajdonsága neveléssel finomítható. Idegenekkel szemben bizalmatlan.”

Kajtató eb . Bátorsága, intelligenciája, nagy ellenálló képessége miatt mezei vadászatokra, vércsapára, kotorék munkára egyaránt használható. Jó őrző-, ill. jelzőkutya, népszerű kedvenc.

Kitűnő kotorékeb, de föld feletti munkára is jól bevált; lelkesen követi a vad nyomát. Kedvencként, lakáskutyaként ugyancsak népszerű.

Sima szőrű: Intelligens, tanulékony, jó természetű, de korántsem félénk, sőt inkább harcias, kemény kutya. Kissé önfejű, makacs, de ez a tulajdonsága neveléssel finomítható. Idegenekkel szemben bizalmatlan.

Ehhez képest milyen „hiedelmek” forognak közszájon?

Makacs, önfejű, nem engedelmes, bizalmatlan, harapós.  Eléggé mohó, könnyű elrontani, ezért gyakran látni rettenetesen kövér, lusta, menni is alig tudókat.

Felejtsük el, hogy makacs, önfejű, nem engedelmes, bizalmatlan, harapós! 

Gondoljunk rá úgy, mint vadászkutyára és nem úgy, mint egy ölebre! Máris megvan a kulcs és munkakutyaként, máris csupa pozitív tulajdonságot láthatunk.

Makacs – nem – sokkal inkább kitartó!

Önfejű – nem – inkább önálló, bátor!

Bizalmatlan – idegenekkel talán, de sokkal inkább egygazdás kutya!

Harapós – nem – jobb meghatározás, hogy harcias, nem fél kiállni önmagáért! Ezek nélkül a tulajdonságok nélkül, hogyan is lehetett volna jó vadászkutya, aki bemegy egy kotorékba és megküzd a rókával, borzzal?

Eléggé mohó, könnyű elrontani – naná, ha lusta kanapé kutyát faragunk belőle!  Ne tegyük!

Amikor így látunk hozzá, szemléletet váltunk, sikerre számíthatunk. Főleg, ha következetesek, kitartóak, új technikák tanulására nyitottak vagyunk!

tacskó nevelése, tanítása

Kölyök tacskó nevelése, tanítása

Az első hat hónap folyamatos, napi szintű tanítással, gyakorlással és a kötödés kialakításával kell teljen! Nem szabad elhanyagolni, halogatni, mivel még könnyedén formálhatjuk, alakíthatjuk a kölyök Tacskót.

Ráhangolódás a kutyára. HOSSZÚ HÓNAPOK, folyamatos tanulásnak kell következnie a kis ebbel, hiszen a kutya fejlődésével más-más szakaszok, problémák, megoldandó feladatok lépnek be az életünkbe.

Reménytelennek tűnő helyzetek, lassú haladás érzése van az embernek, amikor kölyökkutyát nevel. Olyan jó lenne, ha a kutya mindent tudna, csak öröm lenne minden együtt töltött idő.

Ezzel szemben, nem lehet vödörrel önteni a tudományt, a kis Tacskó fejébe – bármennyire is szeretnénk. Irreálisan magas követelményeket állítani nem érdemes, hiszen a kölyök szervezetének fel kell épülnie, elég érettnek kell lennie fejben, agyilag, hogy nagyobb terhelést elbírjon!

Egyetemre se iratunk be egy csecsemőt. 

Csalóka a látszat, hogy az értelmes Tacskó mindent megért, hamar ismétel, másol dolgokat. Az alapok lerakását komolyan kell venni, ne csak elvárásokat fogalmazunk meg a kutya felé!

Legfontosabb szempont, amit a kölyök Tacskó nevelése során figyelembe kell venni

Pihentető és hasznos tevékenység legyen mindkettőnk számára minden tanulás, minden esemény! Úgy kell kihozni a kutyából a maximumot, hogy nekünk is, neki is öröm legyen. 

Sok gyakorlással rakjuk le az alapokat

A mindennapi feladatok tanulásához, a problémamentes együttéléshez szükség van a kutya helyes jellemének felismeréséhez, ezért elengedhetetlen a szocializáció, sok közös élmény különböző helyszíneken. Cél az alapengedelmesség, nyugodt séták, nyugodt, feszültségmentes hétköznapok, a bizalmon és a szoros kötődésen alapuló feltétlen engedelmesség.

Figyeljük meg a Tacskónk jellemét

  • Hogyan reagál a kutya a környezeti ingerekre? Magabiztos, érdeklődő? Visszahúzódó, óvatos?
  • Hogyan reagál idegen helyre, idegen tárgyakra, zajokra, szokatlan látványra, másik kutyára, idegen emberre, ismerősre? Magabiztos, érdeklődő? Visszahúzódó, óvatos? Zajokra érzékenyen reagál?
  • Mennyire figyelmes, mennyire merül el a szagok világában? Kitartóan követ egy szagnyomot, szinte bedugul a füle, ha elindul egy szag után?
  • Mennyire gyors vagy esetleg lassú felfogású? Sokszor kell ismételni mire megért dolgokat? Vagy olyan, mintha mindig tudta volna?
  • Mit történik, ha elfárad? Lefekszik, nyugodtan alszik, vagy túlpörög, nyugtalan izgága lesz fáradtan?

Apró jelek, amiket érdemes tudatosan szemlélni. Ne csak elvárásokat támasszunk a kutya felé saját igényeink szerint, hanem figyeljünk rá is!

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)