KölyökkutyaKutya tanítása

Kutyaovi

Egy jó kutyaovi segít más kutyákkal való szocializációban

Ön most vitt haza egy kölyökkutyát? Tanácstalan? Szeretné jól csinálni, jól nevelni? Alakítani a jellemét? Netán kutyás sportokban eredményes szereplés a tét?

Kezdje a kutyaóvodában!

Mindegy, hogy törpe, közép, vagy óriás, bármely fajta lehet, nem csak a munkakutyáknak kell jól neveltnek lenni! Az alap mindenhol a szocializáció, a társas viselkedés szabályainak elsajátítása.
A szabad játékon, az ismerkedésen túl, megismerhetjük a kutyák jelzéseit, kommunikációját, segíthetnek felismerni a kutyák jellemét, taníthatóságát, a nevelés apró fortélyait.

Kutyaovi játék, kutyovis foglalkozás

Beszélhetünk a fajták eltérő jelleméről, elleshetjük egymás tanítási technikáját, tippeket, trükköket, metodikákat, módszereket láthatunk. Cél egy vidám, felszabadult, magabiztos, boldog, de fegyelmezett kutya, aki hívó szavunkra, tettre kész, hagyja magát irányítani.

Ha mindent jól számolok, akkor körülbelül húszonöt éve foglalkozom tudatosan kutyakiképzéssel, a saját rottweilereik nevelése, vizsgára készítése mellett úgy, hogy különböző iskolákon kezdő, és haladó kutyásokat is tanítottam, csoportos foglalkozásokat vezettem.

kutyaovi játék 2006Persze nem profi kutyásoknak, nem versenyzőknek, „csak” laikus, kezdő, lelkes, tanulni vágyó kutyásoknak. A tét sokszor csak annyi volt hogy a gazdik a mindennapjaikban szerettek volna, jobban, könnyebben együtt élni a kutyájukkal, vagy felvezetni őket kiállításon, tenyészszemlén.

Hosszú évek tapasztalata, hogy nagyon sok téves elképzeléssel, sok javítani való hibával nézünk szembe, amikor a” kutya” iskolába kerül. A nevelés hiányosságai, a gazdi rutintalansága azonnal látszik. Pl. egy rottweilert fizikailag is nehéz kormányozni, ha csak egy éves korában látunk neki a „komoly” nevelésnek! Könnyebb, eredményesebb, örömtelibb a munka, ha jó alapokra építkezünk!

Ezért a régi trendet elvetettük, hogy hagyjuk felnőni a kutyát, mint a gomba, majd aztán egy éves korában, sok kényszert alkalmazva, beletesszük a fegyelmet. A Kőbányai Happy Dog Kutyaiskolában – ahová jártam – 2006-ban beindítottuk a kutyaóvodát. Az óvoda vezetését elvállaltam, hiszen tenyésztőként sok kutya nevelésével, komoly gyakorlatom volt. Nagy kihívást jelentett az elején, de nagyon sok örömet és sikerélményt okozott. Nagy öröm volt látni, hogyan igazolódik be a mondás ”A tanulást nem lehet elég korán elkezdeni”. Mindez igaz a kutyákra és a gazdákra is.

Egy jó kutyaóvodában hétről-hétre látványos javulás áll be a kutya és a gazda kapcsolatában, kialakul egy közösség, ahol a kutyák is jól érzik magukat, miközben tanulhatnak egy sor dolgot!

Méretek és fajták a kutyaoviban

Öröm látni, ahogyan kistestű, nagytestű kutyák, barátként üdvözlik egymást. Apró bátortalan, bújjunk a gazdi lába közé, vagy gazdi ölébe kívánkozó ebecskéből, kezdeményező, felhőtlenül játszó, magabiztos kutya lesz. Nincs méret, fajtakorlátozás, csak kutya van!

Tacsi és dog a kutyasulin

Boxer, németjuhász, leonbergi, újfullandi, orosz fekete terrier, rottweiler, tacskó, westi, bolonese, foxterrier, magyar agár, mudi, jackrassel terrirer, amerikai stafforsir terrier, golden retriver, dog, tibet masstiff, uszkár, törpe schnauzer különböző méretű és, színű keverékek, mixek, egy nagy csapat. Persze a gazdák, a csoportvezető, a segítők teljes kontrolja mellett!

Nekem sikerült feloldani a „két” kutyás tábor távolságtartását, a törpe és nagytestű kutyát tartók között. Nagy figyelemmel kísértük a közös játékot, de valójában a kutyák jól megoldották ezt a problémát. Kölcsönösen elfogadják egymást kutyának (hiszen ők ezt eddig is tudták!) így a gazdik bátrabban vállalkoznak az óvodán kívüli találkozásra más nagytestű kutyát tartókkal is. Megtanulták értékelni a kutya testjeleit, kommunikáltak, nem csak rettegve várták jaj mi lesz. 🙂

A városi élet komoly kihívást jelent kutyáinknak, fontos, hogy időben megtanulva a szabályokat, balesetmentesen éljék az életüket.
A gyerekkor megmarad kutyáink számára, mert az operáns tanulás, a játszva tanulás tág teret biztosít erre, a fejlesztés, pozitív megerősítés áll a középpontban ebben a korban (is)!

Mi történik a kutyaóvodában?

Nevelés, játékos tanulás zajlik. A kiképzés, a pattogó vezényszavakra engedelmeskedő kutya, az még odébb van. Az iskolai anyag. Azt nevezhetjük kiképzésnek, amikor a kutya 1 vezényszóra vonakodás nélkül hajtja végre az utasításainkat vagy a vizsgafeladatokat.

Kutyaovi - tanulás, lábhoz, ül

Sok gyakorlással az óvodában még csak az alapokat rakjuk le. Kiemelten figyelni kell a kutya képességeit, ösztönös adottságait, jellemét, temperamentumát, mert ehhez szabjuk később a kiképzés menetét. A jó óvodában segítenek a kutya jobb megismerésében. Ez rövid, egyszerű kis feladatok során válik láthatóvá.

Magabiztosság, élénkség, figyelmesség, motiválhatóság, koncentráció, lényeges elem, ami vagy meg van, vagy amit el szeretnénk érni! Ügyességi feladatok végrehajtása, váltakozó környezet és tereptárgyak, zaj, zörej, idegen emberek, biztonságos környezetben, ez lehet az óvoda.

Nem munkakutya fajtáknál is szükség van erre! A mindennapi feladatok tanulásához, a problémamentes együttéléshez a kutya jellemének felismerése szintén elengedhetetlen ebben a korban. Cél az alapengedelmesség, nyugodt séták, kiegyensúlyozott, feszültségmentes hétköznapok! Biztos behívás, helyes pórázkezelés, szocializált, közösségben is örömet adó kutya.

Mire van szükség a kutyaoviban?

  • oltási könyv, érvényes oltásokkal
  • könnyű póráz, nyakörv
  • jutalomfalat
  • kedvenc játék
  • itató edény.

Kíváncsiság, tanulni vágyás, hogy az új technikákra, tippekre, trükkökre nyitottak legyünk.

A kutyaovi feladata:

Másik FAJTÁVAL, kutyákkal való ismerkedés, szabad játék, mely nem más, mint rangsor alakítás, gátolt harapás tanulása. Hiszen a legtöbb kutya „egykeként” él családban, kevés lehetősége van kutyatársaságban, kutyaként felnőni. Eközben persze a gazdi is tanul és egy szoros kötődés kialakítására törekszik a kutyájával. Nem felügyelet nélküli futkározás a cél, hanem jó alapok lerakása, melyet a kutyák társas viselkedésének megismerésével lerakhatunk.

Kutyaovi 2018

Válasszunk körültekintően! Sajnos az a tapasztalat, hogy nem mindig jó az irány a kutyaóvodákon. Mi a rossz irány? Semmi egyéb, mint pl. a gyerek nevelés rossz iránya, hogy az óvoda a tanulás, a különórák, az iskolára felkészítés színtere. Már most meg kell tanulni, mert az iskolában „ez” lesz a követelmény. A kutya óvodás korát ugyanúgy fejlesztésre, tanításra, tréningre, kiképzésre használják, mint a gyerekekét. Egyéni kölyök tréningek vannak csoportosan.

Nem a feladatokkal van a baj, hanem az aránnyal és a kitűzött cél elérésének módjával. Nem az életre készítjük fel a kutyát, hanem feladatokat végrehajtó robotokká igyekszünk formálni őket. Értem én, hogy nehéz okos, értelmes, érző lényként elképzelni őket – főleg, ha heti egy órában találkozunk velük – de változatlanul, azt gondolom meg kellene próbálni!

Aki felnevelt és tartott már városban kutyát, az tudja, hogy a legtöbb probléma, buktató a kutyafuttatóban, a napi séta során merülnek fel. Ott generálódik a vita kutyás és kutyás, kutyás és nem kutyás között! Zömmel ott zajlik az élet, a legkevesebbet és a legkevesebben töltik az idejüket a kiképző pályán!

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)