KutyafajtákNépszerű kutyafajták

Angol bulldog

angol bulldog

Angol bulldog – A brit body builder-dublőr

„Túlzás volna azt állítani, hogy az angol bulldog esett legközelebb ahhoz a fához, melynek gyökerei az ősi bulldogig nyúlnak, mégis igazságtalan volna lenézni mindezért. Való igaz, hogy nem nagytermetű, nem is atletikus megjelenésű, nem a sportpályák favoritja és nem is vérmes házőrzőként ismert. Mégis kétségtelenül eredeti megjelenésű fazon, aki – közelebb megismerve – még azok szívét is meglágyítja, akik esetleg viszolyogva tekintettek szokatlan külsejére.

Kevés „angolabb” fajtát találni az angol bulldognál, akire a kitartás és állhatatosság példaképeként is szokás tekinteni. Bár a mai angol bulldog számos tekintetben átalakult az őséhez képest, érdemes kissé visszatekinteni azokra az időkre, mikor a bulldog nem kiállítási különlegesség, vagy méregdrága házi kedvenc, hanem kizárólag használhatóság alapján szelektált, kőkemény munkakutya volt.

(…)

Bulldog boldogság

Bár való igaz, hogy a kötött izomzatú, zömök felépítésű angol bulldog nem az atletikus sportkutya márványszobra, fizikuma bizonyos szintre igenis felfejleszthető. Hallottam olyan angol bulldog gazdiról, aki növendék korától kezdve rendszeresen futtatta kedvenceit, így azok felnőttként jókedvű és sportos kutyákká fejlődtek, akiken nyoma sem volt tohonya elnehezültségnek. A dolog pikantériáját pedig az adta, hogy a kutyák a futkosásért jutalmul nem labdázást, rongyhúzást, vagy jutifalatot, hanem egy alapos vakargatást és szőrkefélgetést kaptak gazdájuktól.

Mindazonáltal nyilván nem szükséges mindenkinek maratoni futót faragnia angol bulldogjából. A fajta amúgy is jobban kapható kényelmes sétákra és szolid játékra az ismerősökkel, mint heroikus sportteljesítmények ostromlására. Bármilyen felesleges erőfeszítés, az idegeskedés távol áll tőle. Valójában ideális társ azok számára, akik túl elfoglaltak, vagy nagyobbra tartják a nyugalmat, mint az állandó pörgést. Az angol bulldog kiválóan átveszi a mérsékelten aktív, kimért tempót, ami nem jelent okvetlenül állandó lustálkodást. Szívesen vesz részt gazdájával közös programokban, vagy hagyja magát önfeledten dögönyözni a gyermekeknek. Pajkos játékosságát késő öregkoráig megőrzi. Az elragadóan buci bulldogkölyök voltaképpen sosem nő fel igazán, felnőttként is hajlandó önfeledt bolondozásra, mely mókás megjelenését tekintve, igen szórakoztató jelenséggé teszi.

Mozgáskultúrája – sajátos testi adottságainak köszönhetően – igen eredeti. Tömzsi alkata, vaskos nyaka és feje nem tesz lehetővé légiesen könnyed mozgást, így az angol bulldogok futkározása és játéka leginkább egy erőemelők számára rendezett jótékonysági tehetségkutató balettversenyre emlékeztet, melyet kisebb nagyobb szumó elemek tarkítanak alternatív stílusban. Rajongói mindenesetre nagyra értékelik a bulldogok kétségtelenül kedves bumfordiságát is.

A hiedelmekkel ellentétben a gondos tenyészetből, tervszerű párosításból és megfelelően szelektált almokból származó egyedek semmivel sem betegesebbek más fajtáknál. Tudni kell azonban, hogy hasonló pofaszerkezettel rendelkező kutyákhoz hasonlóan, az angol bulldog sem bírja túl jól a meleget, ráadásul „földszintes” berendezkedése miatt, a talaj felől plusz hőadagot is kap nagyobb hőségben, ezért ilyen időszakban mindenféle, hőguta lehetőséget magában hordozó kockázatot (pl. séta délidőben, futtatás, vagy hosszabb autóút kánikulában, stb…) érdemes elkerülni. A hidegre már sokkal kevésbé érzékeny. Szőre ugyan rövid, de a kor előrehaladtával diszkréten bőre alá rakódó zsírréteg jótékonyan védi joviális alakját a megfázás ellen. Túlzás volna persze azt állítani, hogy kertbe való házőrző, de ha biztosítjuk neki a lakásba való ki-bejárás lehetőségét, hálás érte, ha tetszőleges időt a szabadban is tartózkodhat.

Napjaink angol bulldogja egy extravagáns megjelenésű, de túlzásoktól mentes fickó, egy gyengéd jellemű, nyugalmat árasztó társ, aki diszkréten szundikál vackán, ha nincs rá szükség, de boldogan és teljes erőbedobással szórakoztatja szeretett családját és barátait, ha úgy kívánják tőle.”

Forrás: Balaskó Norbert


Angol bulldog leírása

Rendkívül izmos, már-már groteszk megjelenésű eb. Feje hatalmas, gömbölyű, arcorri része rövid. Szeme kicsi, kerek. Füle lelóg. Nyaka rövid, izmos, vastag, háta széles, erőteljes, ágyéka rövid, mellkasa hatalmas, mély, domború. Végtagjai rövidek, izmosak. Farka lelóg. Szőrzete rövid, sűrű, testhez simuló. Színe fehér, vörösessárga, csíkos vagy foltos.

Angol bulldog eredete

Ősrégi fajta. Már az Kr. e. 7. századból találtak olyan ábrázolásokat, amelyek bulldogfejű kutyákat örökítettek meg. A bikaviadalok idején könnyebb, mozgékonyabb terrierek keresztezésével tették gyorsabbá, kisebb termetűvé. Végül kitenyésztették modern változatát. Eredeti neve: English Bulldog.

Angol bulldog tulajdonságai

Nyugodt, szelíd, megbízható társa gazdájának. Ugyanakkor bátor és kitartó.

Angol bulldog alkalmazása

A középkori Angliában kegyetlen bikaviadalok népszerű hőse volt. Napjainkban megbízható társa, kitűnő játszópajtása és testőre a gyerekeknek.

Profil: kedvenc.
Marmagasság: kan 35-45 cm, szuka 34-44 cm.
Testtömeg: 20-30 kg.
Táplálékigény: 1480 g/nap.
Alomszám: 4-6 kölyök.
Várható élettartam: 9-11 év.

Forrás: Szinák János – Veress István: Nagy Kutyakönyv

angol bulldog