Kutyanevelés fajták szerint

Cane Corso nevelése, tanítása

Mi az, amit biztosan tudunk a Cane Corsoról?

Fajtagazda ország Olaszország
FCI besorolás II. fajtacsoport Pinscherek, schnauzerek – molosszerek – svájci hegyi- és pásztorkutyák
Szekció 2. Molosszerek Típus     2.1 Masztiff típusú kutyák

„Általános megjelenés: Közép nagy-nagy termetű kutya, erős felépítésű, de elegáns, erőteljes, hosszú izomzattal, nagyon előkelő, erőt, mozgékonyságot, és állóképességet sugároz. Általános felépítése a mezomorf (atléta termetű) állat felépítésére jellemző, amiknek testhossza meghaladja a marmagasságot, a formát illetően harmonikus, a profilt illetően diszharmonikus.

Magatartás és karakter: Intelligens, aktív és kiegyensúlyozott, utolérhetetlen őrző-védő kutya. A gazdával fogékony és gyengéd, a gyerekekkel és a családdal szeretetteljes, azonban amikor a szükség úgy hozza, rettenetes és bátor védelmezője embernek, háznak és tulajdonnak. Könnyen képezhető.”

Forrás: CaneCorsoKennels.eu

Kölyök Cane Corso nevelése, tanítása

A fajtaalakítás nem csak küllemében, de viselkedésben is megváltoztatja a kutyákat. Ezért a Cane corso nevelésénél is fontos szabály, hogy ismerd meg a kutyát, ne egy elképzelt ideált próbálj „megváltoztatni.”  Ne legyen előítéleted, ne mosd össze a fajtákat, de a kiválasztott kutyát szemléld, akit a tenyésztő segítségével választottál!

Cane Corso nevelése

Amikor hazaviszed a kölyköt, meg kell ismertetned az új környezettel, ki kell alakítanod az “új” életét. Te még nem sokat jelentesz neki, hiába is beszélsz, utasítod, nem fog engedelmeskedni. Mielőtt enni kap, mond a nevét, így megtanulja, hogy a nevére érdemes figyelni, mert az jót, kellemes élményt, kaját jelent! A neve arra szolgál, hogy felhívd a figyelmét arra, hogy szeretnél kommunikálni vele! “Nézz rám, figyelj rám, mindjárt mondom, hogy mit tegyél”. Részletesen a Kölyökkutya nevelése cikkben olvashatsz erről…

Az új család és az új szabályok megismerése, megismertetése az elsődleges cél. Ekkor kell azokat a legfontosabb alapszabályokat megtanítanunk, amelyek a kutya egész életét meghatározzák. Szobatisztaság, etetés, más házi állatok elfogadása, stb. Fontos: ahová csak lehet és tudjuk, vigyük a kis Cane Corsot, hogy a kölyökkutya fejlődése a legjobb módon történjen.

„Az egészséges Corso jellem kifejlődéséhez, elengedhetetlenül szükséges a korán elkezdett szocializáció és körültekintő, következetes nevelés. Egy Cane Corso komoly erkölcsi felelősséggel ruházza föl gazdáját, hiszen egy antiszociális, kötekedő, kezelhetetlen, indokolatlanul agresszív, vagy felelőtlenül vadított kutya nemcsak hamis képet alakít ki erről a nagyszerű fajtáról, de  tartása is komoly veszélyt hordozhat magában. Ezért lehetőleg az válassza magának társul, aki mind fizikailag, mind mentálisan képes egy nagytestű, örző-védő kutya kézbentartására.

Nevelése során az egyik legfontosabb feladat, hogy egyértelművé tegyük a kutya számára az erőviszonyokat. Ha ezzel tisztában van, valamint megkapja azt a sok-sok szeretet, amit igényel, gazdája és annak családja mellett tűzön-vízen át kitart.”

Forrás: Balaskó Norbert: Kutyafajta Kalauz – Cane Corso (Kattints a linkre a teljes cikkért!)

Cane Corso nevelése, tanítása

Ahogy a kölyökkutya fejlődése kapcsán már kiderült, amit a kölyök az első 16 hétben megtanul, azt később sem felejti el.

Az első hat hónap folyamatos, napi szintű tanítással, gyakorlással, és a kötödés kialakításával kell teljen! Nem szabad elhanyagolni, halogatni, mivel akkor még könnyedén formálhatjuk, alakíthatjuk a kölyökkutyát. Ekkor még együttműködő, készséges, de ha magára hagyjuk, várjuk, hogy felnőjön, sokkal nehezebb dolgunk lesz.

A mindennapi feladatok tanulásához, a problémamentes együttéléshez szükség van a kutya helyes jellemének felismeréséhez, ezért elengedhetetlen a szocializáció, sok közös élmény különböző helyszíneken. Cél az alapengedelmesség, nyugodt séták, nyugodt, feszültségmentes hétköznapok, a bizalmon és a szoros kötődésen alapuló feltétlen engedelmesség.

cane corso

A kutya személyisége

„A kiskutya veleszületett temperamentumát azután később jelentősen formálhatja a nevelés és más környezeti hatások, így alakul ki felnőttkorára a személyisége. A személyiségvonásai azután élete végéig stabilak maradnak, csak az öregség vagy jelentősebb trauma módosít rajtuk némiképp, ahogy az embereknél is.

A kutyáknál persze kicsit másképp definiáljuk a személyiség fogalmát, mint az embereknél, mégpedig azért, mert nem tudhatjuk, hogyan érez és gondolkodik egy állat. Míg egy ember személyiségének leírásakor a viselkedés mellett az érzelmeket és gondolkodásmódot is jellemezzük, a kutyáknál megmaradunk a viselkedés elemzésénél. Olyan viselkedési mintázatokat, együtt járó viselkedési elemeket keresünk, amelyek időben és különböző helyzetekben is állandóak. Egy barátságos kutya szívélyesen fogadja a gyerekek simogatását a parkban, majd otthon is farkcsóválva köszönti a postást, nem csak egyéves korában, hanem tíz év múltán is”.

Forrás, bővebben: EBológia – Melyiket válasszam? A kutya személyiségkutatása

Figyeljük meg a cane corsonk  jellemét

  • Hogyan reagál a kutya a környezeti ingerekre? Magabiztos, érdeklődő? Visszahúzódó, óvatos?
  • Hogyan reagál idegen helyre, idegen tárgyakra, zajokra, szokatlan látványra, másik kutyára, idegen emberre, ismerősre? Magabiztos, érdeklődő? Visszahúzódó, óvatos? Zajokra érzékenyen reagál?
  • Mennyire figyelmes, mennyire merül el a szagok világában? Kitartóan követ egy szagnyomot, szinte bedugul a füle, ha elindul egy szag után?
  • Mennyire gyors vagy esetleg lassú felfogású? Sokszor kell ismételni mire megért dolgokat? Vagy olyan, mintha mindig tudta volna?
  • Mit történik, ha elfárad? Lefekszik, nyugodtan alszik, vagy önmagához képest túlpörög, nyugtalan lesz, fáradtan?

Apró jelek, amiket érdemes tudatosan szemlélni. Ne csak elvárásokat támasszunk a kutya felé saját igényeink szerint, hanem figyeljünk rá is!

cane corso kölykök

Fontos, kiemelt terület a Cane corso esetében

Behívás! Szocializáció!  Erős, nagy, lomhának tűnik, de gyors, lendületes is tud lenni, ezért a gazdinak is el kell sajátítani a gyorsan reagálás tudományát. Ne a büntetésre koncentrálj, nem bosszantani akar, nem makacs.  Nagytestű, későn érő fajta, mint ahogyan a nagytestű kutyák többsége. Három éves korára lesz kész, felnőtt kutya! Egy évesen még kamasz, másfél évesen kezdődik a fiatal felnőtt kor, majd három évesen lesz kész felnőtt kutya.

IPO vizsga és sportképzésben használatos korszerű kiképzési technikák beválnak neki. Az utóbbi években szolgálati kutyaként is népszerű lett, így érdemes azon a területen is kutakodni.

Krausz Győzőné
(a nevemre kattintva többet is megtudhatsz rólam és kutyás múltamról)