Kutyanevelés fajták szerint

Bullterrier nevelése, tanítása

„Túl azon, hogy jellemével, karakterével abszolút ellentétes dolgokkal, és teljesen alaptalanul vádolják, az esetek döntő többségében beigazolódik, hogy a fajtát és annak gazdáit kritizáló, sőt inzultáló egyének ráadásul teljes fogalomzavarban vannak az angol bullterrierrel kapcsolatban, melyet tévesen „pitbull”-ként aposztrofálnak a köztudatban. (nem mintha ez utóbbi fajta rászolgált volna mesterségesen gerjesztet rossz hírnevére)

Mindenféle közhely és túlzás nélkül állítható, hogy kevés kutyafajta kapott annyi teljesen megalapozatlan és negatív kritikát, ami végtelenül igazságtalan egy olyan mérhetetlenül kedves és szeretettel teli kutyával szemben, mint az angol bullterrier.”

Forrás: Balaskó Norbert: Kutyafajta Kalauz – Angol bullterrier (Kattints a linkre a teljes cikkért!)

A bullterrier nevelésénél is fontos szabály, hogy ismerd meg a kutyát, ne egy elképzelt ideált próbálj „megváltoztatni”.  Ne legyen előítéleted, ne mosd össze a fajtákat, de a kiválasztott kutyát szemléld, akit a tenyésztő segítségével választottál!

Kezdeti lépések a kölyök Bullterrier nevelésében

Amikor hazaviszed a kölyköt, meg kell ismertetned az új környezettel, ki kell alakítanod az “új” életét. Te még nem sokat jelentesz neki, hiába is beszélsz, utasítod, nem fog engedelmeskedni.

bullterrier

A kölyökkutya nevelése, tanítása kezdetben az étkezésekhez kapcsolódik, hiszen döntően eszik, alszik, majd ahogyan nő, fejlődik eszik, iszik, játszik, ismerkedik a világgal majd utána alszik. A játék és az ismerkedés a világgal, azaz a tanulás szakasza egyre hosszabb. A te feladatod, kedves gazdi, hogy minden dolgot megtaníts neki. Az ember, a család szabályait te tanítod, az első perctől fogva, hogy hazaviszed a kölyköt!

Az első lépés, hogy el kell érned, hogy a hangod jelentsen valamit, ha szólsz hozzá, figyeljen rád!

Mielőtt enni kap, mond a nevét (lehetőleg jókedvűen, csalogatóan), így megtanulja, hogy a nevére érdemes figyelni, mert az jót, kellemes élményt, kaját jelent! A neve arra szolgál, hogy felhívd a figyelmét arra, hogy szeretnél kommunikálni vele! “Nézz rám, figyelj rám, mindjárt mondom, hogy mit tegyél”.

Az alomban ideális esetben megtörténik a korai szocializáció. Figyelnek az emberre a kölykök.

Szóval a család, a “falka” napirendjét meg kell tanulnia a kölyökkutyának. A kutya természetes viselkedését (ösztönös-kódolt) figyelembe véve kell tanítani az emberi beszédre és az emberi szabályok elsajátítására! Nem megy egyik pillanatról a másikra, hosszú hónapok folyamata!

Kölyök Bullterrier nevelése, tanítása

Ahogy a kölyökkutya fejlődése kapcsán már kiderült, amit a kölyök az első 16 hétben megtanul, azt később sem felejti el.

Az első hat hónap folyamatos, napi szintű tanítással, gyakorlással, és a kötödés kialakításával kell teljen! Nem szabad elhanyagolni, halogatni, mivel akkor még könnyedén formálhatjuk, alakíthatjuk a kölyökkutyát. Ekkor még együttműködő, készséges, de ha magára hagyjuk, várjuk, hogy felnőjön, sokkal nehezebb dolgunk lesz.

Hogy is várhatnánk el tőle, hogy ha hónapokig a maga ura volt, akkor most hirtelen kezdjen el szót fogadni?! Nagyjából olyan, mintha a gyereknevelést pont a lázadó korban kezdenénk el.

bullterrier

A kutya tanítása során a kutya természetes ösztöneire alapozzunk, az ő nyelvükre lefordítva igyekezzünk az emberi szabályokat, elvárásokat megtanítani. Nincs kötelező módszer, minden kutya és gazda egy egyéniség. Mindenkinek a saját elképzelése, lehetőségei, életritmusa szerinti megoldást kell megtalálnia, ám ehhez tisztában kell lennünk a kutya tanulási képességével, korához és jelleméhez igazított elvárásokat kell támasztanunk felé.