Érdekességek, hasznos információk

Gyerek idegen kutyával találkozik

Rendhagyó módon ezúttal nem kutyásokhoz szeretnék szólni. Azokhoz szeretnék szólni, akiknek a családjában gyerek van, és nem különösebben érintkeznek kutyákkal. Nyilvánvaló viszont, hogy az életben nem lehet elkerülni az állatokkal való találkozást, még akkor sem, ha nagyon nem fűlik hozzá a fogunk. A háziállatok már a legvárosiasabb városban is hozzánknőttek, lépten-nyomon összefuthatunk velük.

Gyerek találkozik kutyával

Korábban már írtam, hogy a gyerekek viselkedése nem feltétlenül felel meg a kutyák elvárásainak, ezért jobb, ha nemcsak a kutyás, hanem a nemkutyás-gyerekes oldal is felkészül az ilyen helyzetekre. Hogyan is nézzen tehát ki egy ilyen találkozás?

0. Ismerd gyermekedet!

Azt soha nem árt tudni, hogy hogyan viszonyul a kérdéses gyermek az állatokhoz, találkozott-e már velük, tisztában van-e az alapvető kutyáhozközeledési etikettel.

1. Nem megijedni!

Az első, és legfontosabb szabály: nem megijedni! Nagy valószínűséggel a közterületen levő kutyák döntő többsége jól szocializált, vagy a szabályoknak megfelelően sétáltatják, így nincs mitől tartanunk. Ha mi, felnőttek pánikba esünk, azt mind a gyermek, mind a kutya azonnal érzékeli, hiszen mindkettő különösen érzékeny a láthatatlan vibrációk megváltozására. Ha viszont nyugodt vagy, az „átsugárzódik” a környezetedre is.

2. Kérdezzük a gazdit!

Ideális esetben a kutya gazdája tisztában van azzal, hogy hogyan viszonyul kedvence a gyermekekhez. Nyugodtan lehet tehát udvariasan érdeklődni, megtudni, mit tehet meg porontyunk és mit nem. Ezzel ráadásul megteremted a barátságos légkört is a barátkozáshoz. 😉

3. Ha mehet, akkor mehet!

Ha nincs gond, akkor jó esetben mindkét fél számára előnyös lehet ez a találkozás, a kölcsönös szórakozás jegyében miért ne engedjük tehát oda a bogyókát?

kutya-gyerek barátság

4. Biztassuk a gyermeket!

Ha kicsit meg van szeppenve, akkor lehet nyugodt hangon biztatni, hogy semmi pánik. Persze, ha nagyonnemakar, akkor ne erőltessük, mert csak rossz élmény lesz neki, de azt meg nem akarjuk. Demivel a 0. pont szerint te ezzel tisztában vagy, ezért ebben az esetben a négyes pontig valószínűleg nem juttok el.

5. Instruáljuk a gyermeket!

Fontos, hogy mi, az okos felnőttek legyünk tisztában azzal, hogyan is kell viselkedni egy kutyával. Azaz:

  • lassú, nyugodt mozdulatok,
  • a nem támadó jellegű közeledés: nem nézünk mereven a szemébe, nem „toljuk” a közelítéssel,
  • nem hajolunk rá,
  • nem ölelgetjük,
  • nem adunk ki zajos, fura hangokat,
  • nem hadonászunk semmivel (kézzel, bottal stb.)
  • nem ugrabugrálunk,
  • nem akarunk mindenáron közvetlen kontaktusba kerülni vele, nem ütögetjük, markolásszuk stb.

Ezeket a jótanácsokat nyugodtan mondhatjuk a gyereknek, miközben figyeljük a találkozást.

6. Figyeljünk a másik félre is!

Ha bármi olyat észlelünk a kutya viselkedésében, ami nem tetszik, azonnal reagáljunk. Kérjük meg a gyereket, hogy fejezze be, amit éppen csinál/csinálja máshogy, vagy éppen inkább jöjjön el onnan. De ezt is, továbbra is, nyugodtan, nem idegesen, hogy a gyerek se kezdjen el pánikszerűen menekülni, mert attól csak még rosszabb lesz a helyzet.

Ha a fentieknek megfelelően viselkedünk, esélyes, hogy szerzünk egy kellemes napot a gyerkőcnek (meg a kuttynak is) 🙂 Ha láthatóan élvezte, bátran lehet keresni a hasonló jellegű találkozókat.

gyerek jól érzi magát a kutyával

Ideális lehet erre például a mindenféle majális, szabadtéri (állatos) esemény, manapság a legtöbb ilyenen akadnak kutyások, netán kutyás bemutatók, simogatók (örökbefogadó napok). Ezek kiváló alkalmat adnak arra, hogy, amennyiben nincsen kutya a környezetben, gyermekünk mégiscsak megismerhesse, megszerethesse őket, és nem utolsó sorban pedig megtanulja, hogy az állatok is ugyanolyan érző lények, mint mi, hogyan kell velük bánni, mit jelent a felelős kutyatartás, milyen az, amikor valakinek gondoskodni kell egy másik lényről ésmég soksok egyebet, ezáltal kialakuljon a helyes és egészséges életszemlélete. Mert aki az állatokat szereti (és ismeri), rossz ember nem lehet. 😉

Azaz mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a földünkön több jó, tudatos és felelősségteljes ember éljen, ezáltal még jobb legyen a világ.

SZZS

Kattints, ha szeretnél többet tudni a gyerekbarát kutyákról!