"Kutya szabályok"Érdekességek, hasznos információk

Kutya utaztatása buszon, villamoson, metrón

Minden kutyatulajdonosnak érdemes tisztában lennie az ebszállítás szabályaival, feltételeivel, illetve azzal, hogy mire érdemes odafigyelnie kedvence biztonsága érdekében.

HOGYAN UTAZZUNK KUTYÁVAL?

kutya utazása buszon, villamoson, metrón

Hogyan lehet kutyát szállítani a BKK járatain?

Kisméretű kutyát kézipoggyász méretű, állatok szállítására alkalmas zárt szállítóboxban, ketrecben vagy táskában lehet szállítani, melyből az állat az utazás alatt nem tud kiszabadulni, illetve nem tudja beszennyezni a többi utas ruháját, poggyászát vagy a járművet. Minden egyéb esetben – az állat életkorától, fajtájától és méretétől függetlenül – csak úgy szállítható kutya, ha póráz és felcsatolt szájkosár/pofaszorító van rajta.

Mi számít szájkosárnak?

Minden olyan fém, műanyag, textil stb. rögzítőeszköz elfogadható „szájkosárként”, amely nem korlátozza az állat légzését, de megakadályozza azt, hogy a kutya másokat megharapjon, vagy fogával a járművön bárkiben vagy bármiben kárt tegyen. (A „halti” néven ismert szájszíj nem tesz eleget ennek a feltételnek!)

Lehet kutyát kézben is szállítani?

Igen, de ekkor szintén csak pórázzal és felcsatolt szájkosárral.

Milyen jeggyel vagy bérlettel lehet kutyát szállítani?

A kutyák teljes árú, az adott vonalon és járaton használható jeggyel vagy havi kutyabérlettel utazhatnak, a HÉV-vonalak teljes hosszán pedig vonaljeggyel szállíthatók. A kutyabérlettel egy kutya szállítható, ehhez bérletigazolvány nem szükséges. Természetesen a kutyát szállító utasnak is rendelkeznie kell érvényes jeggyel, bérlettel vagy utazásra jogosító egyéb okmánnyal.

Lehet kutyát ingyenesen szállítani?

A zárt kutyaszállító dobozban, kézipoggyászként szállított ebnek nem kell külön jegyet vagy bérletet vásárolni. Díjmentesen utazhatnak a rendőrségi szolgálati kutyák és a megkülönböztető jelzéssel ellátott vakvezető, mozgáskorlátozottakat segítő, hangot jelző, rohamjelző és személyi segítő kutyák*.

Egy utas hány kutyát szállíthat egyszerre?

Egy utas csak egy kutyát szállíthat.

Mire kell figyelni a kutya szállítása közben?

  • Az utasnak rendelkeznie kell a kutya érvényes oltási bizonyítványával, és azt kérésre a szolgála
  • tban lévő személyzetnek fel kell mutatnia.Figyelni kell arra, hogy a jármű ajtaja nehogy becsípje az állat valamely végtagját vagy farkát.A kutyák számára a mozgólépcső az elsődleges balesetforrás. A szerkezet becsípheti az állat lábát, roncsolhatja a karmokat, sőt komoly talppárnasérülést okozhat. Ezért – a kutya biztonsága érdekében – mozgólépcsőn a kutyákat kézben kell szállítani, különösen a fel- és lelépéskor. Nagyobb testű, nehezebb kutyával az állomáson szolgálatot teljesítő személyzetnek történő bejelentés után, a tartalékban lévő – álló – mozgólépcsőt kell igénybe venni, amennyiben ez lehetséges.
  • Minden esetben a kutyát szállító utas felel azért, hogy az állatok egymást, illetve a többi utast ne zavarják vagy veszélyeztessék. Amennyiben az állat a jármű padlójára piszkít, gazdája köteles
    azt feltakarítani.

Forrás: BKK

További információ

Hogy ne a farok csóválja: így utazzunk kutyával a közösségi közlekedés járatain

* Személyi-segítő kutya olyan sérüléssel rendelkező gazdájának tud segíteni aki egyedül valamilyen okból (életkor, sérülés típusa, súlyossága) magát és a kutyát ellátni nem képes, ezért mindig van vele egy emberi segítség is. A személyi-segítő kutya otthoni terápiás feladatok elvégzésére van kiképezve, viszont szocializációja és a képzés alkalmassá teszik arra, hogy gazdáját mindenhova elkísérje. (NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület)