Kutyatartás

Gyerekbarát kutyák – vagy kutyabarát gyerekek?

kutya - gyerek barátság
Bizonyára sokan találkoztunk már a kutya és gyerek kapcsolatának kérdésével. Jó-e az, ha összekerülnek? Sokan azt mondják, a gyerek mellé kifejezetten jó, ha ott a házikedvenc, akivel sarjunk boldogan eljátszogathat, míg mások úgy gondolják, isten ments! mennyi bacit el lehet kapni tőle, ráadásul veszélyes is lehet, gondoljunk csak a hírekben hallgató tragédiákra! Éshát akkor még nem is említettük az olyan helyzeteket, amikor nem egy családban van a gyerek és a kutya, hanem csak találkoznak az utcán például, ez is mennyi balesetet hordozhat magában! Sajnos az ittott hallott esetek nagyrészében nem ismerjük a hátteret, előzményeket, részleteket, tehát nagyon nehéz lenne elbírálni, hogy „kinek volt igaza”, ám a tapasztalatok azt mutatják, hogy legtöbbször ezek a veszélyforrások kis odafigyeléssel megelőzhetőek lettek volna, és a gazdák, szülők felelős hozzáállásával a későbbiekben is el lehet őket kerülni.

Hiszen manapság már a kutyatartás szinte éppoly elterjedt, mint a „gyerektartás”, és elkerülhetetlen, hogy életük során ne kerüljenek valahogyan kapcsolatba egymással. Tény az, hogy mind a szülők, mind a kutyatartók felelőssége az, hogy kutya és gyerek találkozása jól süljön el, ám odafigyeléssel és néhány szabály betartásával nemcsakhogy el lehet kerülni a veszélyes helyzeteket, de még jó és hasznos is lehet a feleknek. Ebben szeretnénk cikksorozatunkkal egy kis segítséget nyújtani, mind kutyatartóknak, mind gyermekes szülőknek, mind kutyával és gyerekkel is rendelkezőknek, illetve mindazoknak, akik a kettő közül bármelyik másikat tervezik az egyik mellé.

A kutya jelleme és viselkedése

Kezdjük Ádámtól és Évától. Alapvetően a kutya társas lény, és gyakorlatilag az egyetlen olyan állat, amelyik a saját fajtársával szemben az embert részesíti előnyben. Háziasításának tehát egyik legfontosabb eredménye lett az, hogy szereti az embert. Emellett ráadásul azt is képes felismerni, hogy a gyermek („kölyök”) egy védtelenebb lény, akivel emiatt finomabban kell bánni. (Természetesen itt a viselkedésprobléma-mentes, „normális”, megfelelően szocializált kutyákra gondolok!) Ezen felül még azt is tudjuk, hogy a kutyák szőrös gyerekek, ezért miért ne értenék meg kiválóan egymást?

Minden jel arra utal hát, hogy a kutya-gyerek kombó nagyon jó lehet, mindkét fél számára előnyös. A válasz tehát a cikk elején található kérdésre továbbra is igen, általánosságban jó, ha összekerülnek, ám nem árt figyelembe venni néhány szabályt a kutya-gyerek találkozása során.

gyerekbarát kutyák

Először is, milyen kutyák számítanak gyerekbarátnak?

Gyerekbarát kutyafajták

A fentiekből talán kiderül, hogy a kutya „gyerekbarát” hozzáállása eredendően minden normális egyedről elmondható, és nem kifejezetten a fajtájától függ az, hogy hogyan viselkedik a gyerekekkel. Ami ennél sokkal fontosabb tényező, az az, hogy konkrétan az az egy bizonyos kutya milyen tulajdonságokkal rendelkezik, illetve hogyan lett szocializálva (azaz mit örökölt a felmenőitől, valamint hogyan nevelkedett, milyen körülmények között élt, milyen ingerek érték, mennyire volt lehetősége minél több élőlénnyel – emberrel-állattal – találkoznia, milyen viselkedésformákat tanult meg ezekből a találkozásokból stb.).

Persze vannak olyan fajták, amelyek az átlagnál jobban „szeretik” a gyerekeket, ezekről „Kutya gyerek mellé” cikkünkben konkrétabban is olvashatsz, addig is, ízelítőül szerepeljen itt 10 közkedvelt gyerekbarát kutyafajta. De fontos tudni, hogy nem szerencsés egy kutyát a fajtája alapján eleve veszélyesnek tartani! (lásd korábbi cikkünk: Rottweiler gyerek mellé – Minden kutya és minden gyerek egyéniség.)

  1. Francia bulldog
  2. Border collie
  3. Golden retriever
  4. Bichon havanese
  5. Mopsz
  6. Máltai selyemkutya
  7. Boston terrier
  8. Pomerániai törpespicc
  9. Csivava
  10. Jack Russell terrier

Milyen körülmények között kerülhet kapcsolatba egymással a gyerek és a kutya?

A következőkben ezeket a helyzeteket mutatjuk majd be részletesebben.

SZZS